Startsida / Inlägg

Stjärnsmäll i Bahrain GP i Formel 1

av Anna Andersson

Kvalet till Bahrain GP i Formel 1 startade med en rejäl stjärnsmäll. Med Max Verstappen i pole positon före Lewis Hamilton och Valtteri Bottas. Dessutom körde Ferraris Charles Leclerc in som fyra.

Verstappen (TT)

– Det var ett fantatsiskt varv, säger Max Verstappen efter sin fjärde pole position i karriären.

Ett brutalt spännande kval som förhoppningsvis ger oss ett lika spännande race.

En annan stjärnsmäll fick vi se redan i Q1. Sebastian Vettel misslyckades i sitt första kval med Aston Martin. Han lämnade, precis som landsmannen Mick Schumacher och dennes kollega Nikita Mazepin.

Det var ingen större skräll att de två sistnämnda lämnade i Q1, men det var en större skräll att Alpines Esteban Ocon gjorde det samma. Detta samtidigt som Fernando Alonso tryckte in med sjunde bästa tid i Q1 i sin comeback och tog sig  även till Q3 där han körde in på plats nio.

Det gjorde däremot inte Sergio Perez i sitt första kval för Red Bull och inte heller AlphaTauris Yuki Tsunoda, även kan jag inte låta bli att fundera över den där japanen som tycks trivas rikigt bra i F1

Silly season pågår året runt i F1

Bahrain GP i Formel 1
Pierre Gasly (TT)

Hans insats får mig att fundera över framtiden, över det som händer många långa månader efter kvalet till Bahrain GP i Formel 1.

Esteban Ocon fick stryk av Daniel Ricciardo hos Renault förra året, får han stryk av Fernando Alonso i år lär Alpine se sig om efter en annan fransman. Blicken riktas då mot Pierre Gasly. Han har haft en bra tid hos AlphaTauri, men lär inte få chansen i huvudteaamet Red Bull igen efter sin förra sejour där. Då kan Alpine vara ett alternativ.

Dessutom är det så att om Yuki Tsunodaa lyckas rikitgt bra kan han mycket väl vara ett alternativ för Red Bull till nästa år. Som ersättare för Sergio Perez.

Eller Max Verstappen om Mercedes lyckas sno åt sig den guldklimpen när Hamilton tackar för sig. Det intresset finns.

Säsongen är ung, absolut. Vi har inte kört ett race än, men  en av de sakerna som jag älskar med Formel 1 är just strategispelet, det som händer intill banan och därför kunde jag inte låta bli att nämna detta.

Vad tror ni?

Kvalet till Bahrain GP i Formel 1 – detta tar vi med oss

Fyra bilar kommer att starta morgondagens premiär på mediumdäcken. Mercedes två bilar, Lewis Hamilton och Valtteri Bottas, Red Bulls Max Verstappen och AlphaTauris Pierre Gasly. Vad betyder det? Verstappen startar från pole position och får han ordning på sin start kommer han att kunna styra racet. Killen har ju bara tagit fyra pole positions i sin karriär, men tio segrare. Han vann fjolårets sista lopp från pole och han har toppat varje pass i Bahrain.

–Mitt första varv i Q3 var inre bra, så jag visste att det fanns mer att hämta, men jag visste inte hur mycket, säger han.

– Bilen har funkat bra både på ett varv och under en racedistans.

Och vad betyder det för Verstappen att Perez inte tog sig vidare till Q3?

Tja han har ju vunnit racet från sista plats i Bahrain…Han är en förare som är mycket duktig på att hantera däcken så jag räknar med att han avancerar under morgondagen.

Varning för sandstorm

En annan sak jag vill ta med mig är Charles Leclerc. I Q3 visade han Carlos Sainz att han regerar i teamet och han slutade fyra. Det visar att Ferraris motor är betydligt bättre än i fjol.

Vi ska dock komma i håg att väderprognosen inför morgondagen lovar hårda vindar, vilket i sin tur betyder att det lär  blåsa in stora mängder sand på banan. Det var liknande förhållanden under testerna för ett par veckor sedan och då var det många förare som hade stora problem.

Nu laddar vi för race.

Här hittar du startuppställningen.

Du min text om nyheterna inför säsongen och om Fernando Alonsos comeback här.

Här en guide till banan med statistik.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB