Startsida / Inlägg

Bahrain GP i F1 – vilket race!

av Anna Andersson

Strategin avgjorde Bahrain GP i F1 2021. Men det var ett fantastiskt kul race. En kamp om segern, en kamp mellan förarna och en kamp mellan teamen.

Det gillar vi!

Max Verstappen hade pole position och tog starten, men i samband med depåstoppet valde Hamilton de hårda däcken på varv 14 och tog hårda däck en gång till på varv 28.

Bahrain GP i F1
Kamp mellan Red Bull och Mercedes (TT)

Det gav honom initiativet och det gav honom ledningen, men det avgjorde aldrig premiären till världsmästarens fördel. Det blev istället en härlig fajt ända in i mål.

Verstappen väntade längre med sitt depåstopp, gick i depå på varv 17 och valde mediumdäcken. Vid det sista depåstoppet 16 varv före mål valde han hårda däck och han försökte jaga i kapp. Det blev spännande, riktigt spännande och han gick om Lewis Hamilton – men han gjorde det på ett otillåtet sätt. Han körde om utanför banan. Därför fick Hamilton tillbaka ledningen medan Verstappen fick försöka en gång till. Det klarade inte Red Bulls förare. Det skiljde en halv sekund mellan Hamilton och Verstappen efter 56 varv. Valtteri Bottas slutade trea.

Jag är helt färdig.

Härlig premiär i Bahrain!

Vilket underbart race! Bahrain GP i F1 var en fantastisk premiär. Många fajter på flera ställen i fältet, inte bara om segern.  Det kändes lite som juniorracing eller kanske som IndyCar. Kul, tycker jag. Vad tycker ni? Det är så kul att se att Red Bull är med och fajtas på ren fart. Äntligen.

– Det är verkligen synd, men gav dem en fajt och det är härligt att starta säsongen så, sa Verstappen efteråt.

Jag lider samtidigt lite med Sergio Perez som fick stopp på bilen redan på formationsvarvet inför Bahrain GP i F1. Även om han fick fart på bilen igen så tvingades han starta från depån,därifrån tog hann sig upp till plats sex. Men vad hade ha lyckats med från startposition elva?

Andra positiva saker att ta med sig är Ferraris kamp, där Charles Leclerc hade koll på Carlos Sainz, att McLarens fajt där Lando Norris besegrade Daniel Ricciardo.

Haas sist? Det visste vi redan  innan säsongen startade….

Tung premiär var det annars för Nikita Mazepin som snurrade på första varvet och fick bryta.  Hans kollega, Mick Schumacher snurrade han med och halkade i fältet. Att han gick i mål som sista bil var dock ingen överraskning. Det var givet redan i kvalet. Alla som följer F1 vet att Haas, som inte förändrat bilen någonting sedan förra året, inte kommer att ha något att säga till om. Micks första år i F1 kommer att handla om att lära sig. Ingenting annat.

Även Pierre Gasly hade det tungt. Fransmannen som startade från plats fem var inblandad i en incident med en McLaren, tappade framvingen och behövde in i depån vilket kostade dyrbar tid.  Ett annat team som inte kan vara nöjda är Aston Martin som körde in med Stroll som nia. Inte heller Alpine var någon glad överraskning, där Fernando Alonso tvingades bryta med problem på varv 34.

Anledningen var att ett smörgåspapper. Ja du läste rätt. Ett smörgåpspapper hade fastnade i bromsarna och tvingade honom att bryta loppet med bromsproblem. Det var en säkerhetsåtgärd.

 Här är resultatet.

Mercedes problem blottade under Bahrain GP i F1

Bahrain GP i F1
Toto Wolff, teamchef hos Mercedes (TT)

De problem som Mercedes har haft med farten den här helgen handlar om energiåtervinninng. Det är anledningen till att deras bilar tappar i toppfart. Toto Wolff förklarar det på följande sätt:

– Vi tappar  på varje raka. På andra halvan av varvet, i slutet av den långa rakan har vi ingen energi kvar. Då tappar batteriet kraft, förklarar Wolff för motorsporttotal.

Det gör däremot inte den nya motorn från Honda. Den fortsätter, likt en kanin i den kända batteriereklamen.

– Honda har gjot ett fantastiskt jobb, berömmer Wolff.

Nu är det tre veckors paus till deltävlingen i Imola. Mercedes, som är ett mycket kompetent och hårt arbetande team har tid på sig att samla data och analysera den ordentligt. I höstas hade teamet första startled och körde också till sig en dubbelseger på den klassiska banan, vilket räckte för att säkra konstruktörsmästerskapet.

Det var dock en helg där både Red Bull och AlphaTauri var bra med i kvalet. I racet såg det annorlunda ut när Verstappen snurrade av med en punktering, men Daniil Kvyat slutade fyra i en AlphaTauri.

En annan intressant nyhet inför den tävlingshelgen är att Alpine kommer med en rejäl uppdatering. Det bekräftar teamchef Marcin Budkowski för motorsporttotal.

– Det kommer nya delar vilket ökar bilens prestanda, säger han.

– Vi kommer sedan att fortsätta uppdatera bilen i racen som följer därefter.

Vill du hålla koll på säsongen? Här är årets 23 lopp.

Årets nyheter och en text om Fernando Alonso som är tillbaka i F1 hittar du här.

En annan nyhet i år är motormanager där du kan vara med och tävla i min liga, om fina priser. Du kan fortfarande anmäla dig här.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB