Startsida / Inlägg

Andra dagens test för Formel 1 2021

av Anna Andersson

Så kan vi räkna in den andra dagens test för Formel 1 2021, men jag vill börja med den stora snackisen. Ni har alla hört att det mycket väl kan bli tre sprintrace i år. Nu skriver RaceFans att man bytt fokus från ett sprintrace under lördagen till att kalla det för tre sprintkval under säsongen. Detta för att man ska skilja det från söndagens race. Det pratas också om att det ska delas ut poäng till topp tre i sprintracet, tre, två och en pinne till trean. Det väntas bli en omröstning i veckan som kommer.

Spännande, tycker jag i  alla fall. Nu återgår vi till  testet.

Återigen handlar det om ett test i Bahrain och återigen var det en blåsig dag. Dock något kallare än under fredagen när det tidvis var en riktigt rejäl sandstorm som drog över banan.

test för Formel 1 2021
Vettel i sin nya bil (Aston Martin)

Även i dag kan vi konstatera att Aston Martin hade problem, i går var det elektroniken och i dag var det växellådan som tvingade Vettel till en paus efter tio varv. Dock ska det, enligt Mercedes, inte vara samma sak som drabbade världsmästarna i går.

Kallt test för Formel 1 2021

Även Red Bull meddelade att man hade problem, dels lossnade en del från bilen utan att Sergio Perez hade någon form av kontakt och dels var det annat som trasslade:

– Ett par mekaniska problem, bekräftade Helmut Marko för Sky.

Perez körde betydligt färre varv än Verstappen ( 117 varv jämfört med 139) och också betydligt långsammare, men han satte sin snabbaste tid med den näst hårdaste gummiblandningen.

Även Mercedes hade vissa problem. Hamilton körde av i kurva 13 under förmiddagen, vilket ledde till att det blev en röd flagga och att bilen tillbringade en extra stund i garaget och teamet är fortfarande det som köärt minst antal varv, vilket inte brukar tillhöra vanligheten under försäsongstesterna. Valtteri Bottas kom dock ut under eftermiddagen och körde på dagens snabbaste tid, han använde den mjuka gummiblandningen.

Här är en översikt från dagen:

Antalet varv – första plus andra dagens test för Formel 1 2021

1. Alpine (257)
2. Red Bull (256)
2. Alfa Romeo (256)
4. AlphaTauri (255)
5. Haas (249)
6. Ferrari (245)
7. Williams (215)
8. McLaren (195)
9. Aston Martin (178)
10. Mercedes (164)

Sugen på att se Alonso?

Här är han:

Dagens stora snackis har annars handlat om McLarens diffusor. Det pratas om att teamet har använt en gråzon i reglementet för att hämta in den downforce som man förlorat med de nya reglerna kring golvet. Det sägs också att det är flera team som försökt kopiera den lösningen. Det lär vi få höra mer om framöver.

I morgon avslutas årets första och enda test för Formel 1 2021.

I dag hade jag för övrigt en stor ranking inför testerna i tidningen. Ni hittar den här.

Här är också mitt tips inför säsongen. Båda två läser ni med PLUS och där finns också annat motormaterial som kan vara intressant, även om det är en stund sedan det publicerades.

Så ju mer PLUS material ni läser, ju mer F1 kommer att produceras framöver. Enkel matte;-)

Ha en trevlig lördag.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB