Startsida / Inlägg

Mattias Ekström kör Rally Dakar 2022

av Anna Andersson

Mattias Ekström kör Rally Dakar 2022.
Han blir del av ett riktigt Dream Team med den flerfaldige mästaren Stéphane Peterhansel.

– Planen är att vinna Dakarrallyt  som första eldrivna team, säger svensken.

Audi blir första biltillverkare att slåss om totalsegern med en elektrifierad drivlina i Rally Dakar. Teamet består av tre välmeriterade ekipage, Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Eduardo Boulanger och Carlos Sainz/Lucas Cruz.
– Det är inte en överdrift att prata om ett ”dream team”,” säger Julius Seebach, chef för Audi Sport GmbH och ansvarig för motorsport i ett pressmeddelande.

– Stéphane är den mest framgångsrika föraren i Dakar någonsin. Carlos är flerfaldig Dakar-vinnare och rallyvärldsmästare. Med Mattias har vi redan firat många framgångar. Han är en av världens mest mångsidiga förare. Förutom fart, bidrar alla med extremt mycket know-how och motivation till vårt team. Detsamma gäller deras kartläsare som spelar en allt viktigare roll i Dakar-rallyt.

Mattias Ekström kör Rally Dakar 2022

Ekström och Bergkvist debuterade i Rally Dakar i år och Bergkvist som själv vann junior-VM i rally 2018 blir nu kartläsare på heltid. Mattias Ekström har tidigare vunnit VM i rallycross och han har även två segrar i DTM.
– Jag är 42 år och junior jämfört med Carlos och Stéphane, men min målsättning är att vinna Dakarraallyt innan jag lägger av, säger Ekström till Sportbladet.

Han har skrivit på ett flerårigt kontrakt och det är en heltidssatsning, men han ska fortsätta att köra Extreme E under 2021.

– Nu får jag chansen att lära mig av de bästa och tävla både med och emot dem. Det kommer att utveckla mig också och jag ger mig inte förrän jag vinner, säger han.

– Jag vet att mina kollegor är väldigt duktiga och det första året blir att se och lära, sedan vill jag kunna slåss om segrar jag med.

Mattias Ekström kör Rally Dakar 2021
Ekström kör Dakarrallyt med Audi (TT)

Med eldrift mot segern?

Audis ess, Stéphane Peterhansel har tagit 14 segrar i Rally Dakar, när tävlingen avgjorts i Afrika och i Sydamerika samt nu senast i Saudiarabien. Åtta av segrarna har kommit med bil, den senaste 2021, och sex av dem på MC.

–Under Dakarrallyt reser vi till fascinerade platser som du aldrig skulle se annars. Dakar är ett av de sista äventyren i världen. Och det är på väg mot en radikal förändring: framtiden är elektrisk. Om tio år kommer alla köra elbilar. Dakar är ett extremt test av tekniken. Vi vill bli det första teamet att vinna Dakarrallyt med en elektrisk drivlina, säger Peterhansel.

Rally Dakar avgörs i Saudiarabien 2-14 januari 2022.

 

Mattias Ekström kör Rally Dakar 2022
Peterhansel blir kollega med Ekström (TT)

Mot F1 i Baku

Återigen fick F1-bloggen lämna plats åt något annat. De senaste dagarna har det handlat mycket om Indy 500 och även detta är en motornyhet värd att berätta. I morgon återkommer kommer jag med uppladdningen inför F1 i Baku. Här hittar du förresten kalendern för F1 2021.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB