Startsida / Inlägg

46-årige Hélio Castroneves vann Indy 500 2021

av Anna Andersson

Spindelmannen är tillbaka. I bilen och i vinnarcirkeln. Hélio Castroneves har tagit sin fjärde seger i Indy 500 och firade segern framför de 135 000 fansen.

– Tom Brady vann superbowl och jag detta. Vi visar att vi kan verkligen slå de unga killarna, jublar 46-åringen.

Indy 500
Hélio Castroneves tog seger nummer fyra (TT)

Efter tre säsonger i sportbil har han i år kommit tillbaka till IndyCar för sex lopp tillsammans med Meyer Shank Racing. Ett av de loppen har varit viktigare för honom än något annat. Indianapolis 500.

– Detta är helt otroligt, jag tror inte att  ni fattar hur otroligt det är, jublar Castroneves som är den tredje äldsta vinnaren någonsin i Indy 500:s historia.

Hélio Castroneves historisk i Indy 500

Han och teamet planerade den 105:e upplagan av Indy 500 perfekt, från starten från det tredje ledet ända fram till målflagg. Hélio Castroneves är nu en av fyra förare som har vunnit det klassiska loppet fyra gånger, vid sidan av A.J. Foyt, Al Unser och Rick Mears.

– Jag trivdes med bilen ända från start och nu är jag bara otroligt glad. Jag visste att bilen var bra och jag visste skulle bli en fajt och att jag skulle behöva sätta ut armbågarna på rätt ställe, säger Castroneves som fått sitt smeknamn Spindelmannen för att han klättrar upp på staketet och firar segern med publiken.

Indianapolis 500 var Hélio Castroneves första lopp i IndyCar 2021, men han är vansinnigt erfaren. Den brasilianske racerföraren har kört för Penske i 20 år och han vann sin första Indy 500 för tjugo år sedan, 2001, därefter 2002 och 2009. Han är dessutom den förste föraren att vinna Daytona 24-timmars och Indy 500 under samma år.

Marcus Ericssons teamkollega hos Ganassi Alex Palou slutade tvåa i årets upplaga och vinnaren från 2019, Simon Pagenaud, slutade trea. Rosenqvits teamkompis hos McLaren, Pat O´Ward, slutade fyra.

Ericsson och Rosenqvist

Marcus Ericsson körde i mål som elva efter en godkänd insats och han tog många viktiga poäng. Indy 500 ger nämligen dubbla mästerskapspoäng och bara fem av förarna framför honom kör hela säsongen, resterande gör enbart kortare inhopp.

Indy 500
Felix Rosenqvist (INDYCAR)

Felix Rosenqvist hade däremot en tyngre helg, även om han syntes i täten av fältet i slutet av loppet. Han hade ledningen av när åtta varv återstod och om det hade kommit en säkerhetsbil i det läget hade han haft chansen på en seger, men det gjorde det inte.  Istället gick han i depå  och ramlade ner till plats 27.

– Vi hade en riktigt bra bil i klungan, men tyvärr så hade jag lite problem med växellådan och det var ganska besvärligt. Vid det första depåstoppet körde jag någon hundradel mph  för fort i depån och därefter var det svårt, säger Felix Rosenqvist som faktiskt har varit i ledningen under alla de tre Indy 500 som han har kört.

– Vi chansade på en gulflagg i slutet, men den kom tyvärr inte. Sedan fick jag motorstopp under det sista depåstoppet,  på grund av problemet med växellådan och där tog dagen slut.

I sammandraget tog Alex Palou över ledningen före Scott Dixon, medan  Ericsson är tia och Rosenqvist 20:e man.

Det har varit häftiga veckor med Indy 500. Har du inte hunnit läsa min artikel om Kenny Bräck föreslår jag att du gör det. Det var ett väldigt ärligt och öppet samtal som Kenny bjöd på.

Nu kommer bloggen att fokuseraa vidare mot F1, för att sedan göra inslag kring IndyCar under säsongen.

Tack alla ni som hittar hit. För att ni läser, kommenterar och delar bloggen. Ju  fler det är som kommer hit, ju större möjligheter finns naturligtvis för mig att lägga ner ännu mer tid på just motorsport.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB