Startsida / Inlägg

Bernie Ecclestones parhäst Max Mosley är död

av Anna Andersson

Formel 1 och motorsporten har förlorat en stor profil. Max Mosley avled efter en längre tids sjukdom. Han blev 81 år gammal.

Max Mosley
Max Mosley i rollen som FIA:s president (TT)

Max Mosley var själv racerförare, men han är framförallt känd för att han var president för det internationella  bilsportförbundet (FIA) mellan 1993 och 2009. Tillsammans med Bernie Ecclestone lade han grunden för det som F1 är i dag och deras arbete präglar fortfarande sporten

– Det är som att förlora en del av mig familj, det är som att förlora en bror, säger parhästen Bernie Ecclestone enligt The Guardian.

FIA, de stora teamen som Ferrari och Mercedes har beklagat dödsfallet och Williams grundare och tidigare ägare, Sir Frank Williams, lämnade ett  personligt uttalande:

– Max har haft ett stort inflytande inom motorsporten och för mig personligen spelade han en stor roll när vi grundade Williams F1, säger Sir Frank Williams i ett uttalande.

– Han var en klok, talangfull man och det är en stor förlust för alla som kände honom.

Max Mosley och sexskandalen

Max Mosley var grundade F1-teamet March och var även teamchef och delägare under March under 1970-talet och ordförande i FIA under de  hemska helgen på Imola när Roland Ratzenberger och Ayrton Senna omkom år 1994. Han arbetade hårt för att förbättra säkerheten inom sporten och kämpade för att genomföra andra reformer. Bland annat arbetade han för ett budgettak vilket fick flera team att hota med att lämna F1.

Nu mer än tio år senare har sporten infört ett budgettak.

Under slutet av sin ämbetsperiod var Max Mosley inblandad  i en rerjäl skandal, år 2008. Tidningen News of the World fick tag på en flera timmar lång sexvideo där Mosley deltog i sexorgie med flera prostituerade. Ett år senare förlorade Mosley omvalet till presidentposten och hans tid i F1 avslutades i skuggan av skandalen. Han stämde sedan tidningen vid en domstol i England och tilldömdes ett skadestånd och han  tog även saken vidare till Europadomstolen där han förlorade.

När Hitler var bröllopsgäst

Nu planeras det också en dokumentär kring Max Mosley, ett arbete som han själv var med och startade.

– Där är allt med. Även historien kring ”News of the World” och allt som hänt efter det, har Mosley citerats av motorsporttotal.

Han berättar för den tyska websidan att han inte kommer att gömma den svarta delen av hans egen familjs historia:

– Det var någon som frågade mig om dokumentären också berättar om hur Hitler var gäst på mina föräldrars bröllp. Ja, alla svagheter och misstag finns med.

Hans pappa Sir Oswald Mosley var en brittisk poliker och anhängare till nazisterna, hans mamma Diana kom från den kända adelsfamiljen Midford.

Andra snabba nyheter

Det är en lugn F1-vecka, men Charles Leclerc meddelar att han fortfarande är besviken över att han aldrig någonsin har tagit målflagg hemma i Monaco. Denna gång hade han pole position, men startade inte ens. Du läser om det här.

Ferrari har genomfört ett däcktest för Pirelli, Carlos Sainz testar däcken för 2022.  Alpines junior Oscar Pistari har testat  en av Renaults bilar från 2018 på Silverstone.

I helgen är det som bekant ingen Formel 1, men väl Indy 500. Äntligen blir det racing med publik. Över 100 000 åskådare väntas till Indianapolis, vilket är ungefär en tredjedel av vad spektaklet normalt sett släpper in.

Tiderna för Indy 500 ser du här.

Vi har Scott Dicon i pole position, Marcus Ericsson i tredje startled och Felix Rosenqvist i startruta 14.

Vi hörs!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB