Startsida / Inlägg

Monaco GP 2021 – uppsnack inför klassikern

av Anna Andersson

Det är dags för Monaco GP 2021. Men innan dess så måste vi se tillbaka till helgens tävlande. Tyvärr finns det inte många positiva saker för svenska fans att ta med sig från IndyCar den gågna helgen, bortsett från Linus Lundqvists första lopp.

Linus Lundqvist (linuslundqvistracing)

I det andra hade han fina förutsättningar, men slutade femma efter en avåkning i början av loppet.

– Racevinnare på Indianapolis Motor Speedway – det låter inte helt fel, säger Linus Lundqvist.

– Det var en perfekt start på helgen med både pole, seger och snabbaste varv i det första racet. Det andra loppet gick inte riktigt vår väg, men allt som allt har det förstås varit en väldigt positiv helg här under min första tävling någonsin på den här banan.

Han är nu tvåa i mästerskapet, elva poäng efter den ledaren som kör för samma team.

Grosjean med pole och  första pallplatsen

För svenskarna i IndyCar var Indianapolis Grand Prix inte någon succé direkt. Marcus Ericsson körde upp sig från plats 15 till plats tio, vilket är godkänt, medan Felix Rosenqvist slutade på plats 17 i racet som Rinu VeeKay vann före Romain Grosjean som hade pole position.

– Det här var ett riktigt dåligt race, säger Felix Rosenqvist.

–Vi hade helt enkelt ingen fart, och utan det kommer man heller inte framåt i fältet. Vi behöver göra en fundamental förändring på den här typen av banor, men det är bara att borra ner huvudet och jobba på. Som tur är väntar Indy 500 runt hörnet och där tror jag att vi har en betydligt bättre chans. Vi har en bra bil på ovalerna, så det ska bli väldigt intressant.

Träningarna startar redan i veckan, kval till helgen och sista helgen i maj avgörs Indy 500. Mer Indycar får du i Indypodden.

Missa inte Sportbladet i dag

Nu är det dags att kika mot Formel 1 och även om du inte brukar köpa tidningen är det värt att göra det i dag måndag. Jag har gjort en artikelserie över de ”Svenska Fartikonerna” Del 1, en exklusiv intervju med Stefan Johansson presenteras i dag. Du hittar den i Sportbladet print, det vill säga papperstidiningen. Där får du en riktigt härlig tidningsupplevelse med en supersnygg redigering, vid sidan av hans ärliga ord om den långa karriären.

Monaco GP 2021 – uppsnack inför klassikern

Innan jag vänder blicken mot Monaco ska vi konstatera att det sker förändringnar i F1-kalendern i juni.

Monaco GP 2021
Hemmaföraren Charles Leclerc  inför sitt första race i Monaco 2018 (Alfa Romeo)

Sedan sker det ytterligare förändringar i juli. Då handlar det dock inte om datum utan om tider. I samband med Storbritanniens GP avgörs fredagens kval (till kvalracet) klockan 19.00 medan kördagens sprintrace startar klockan 17.30. Detta gäller helgen den 16-18 juli. Där gäller det att ha koll på klockan.

Så nu är det dags för Monaco 2021. Som vanligt är det träningar torsdag, ledigt fredag innan det är kval och race på lördag och söndag. Kval och race startar 15.00. Träningarna torsdag 11.30 och 15.00. Lördag klockan 12.00.

Red Bull är hoppfulla inför helgen, detta eftersom kvalet brukar avgöra racet på banan där det är näst intill omöjligt att köra om.

– Om vi behåller styrkan i kvalet ser det bra ut, säger Helmut Marko till Sky.

– Är du först ut i Monaco så behåller du den placeringen. Det går inte att köra om och det är vår förhoppnig.

Det finns en risk för regn på lördag, men det handlar om lätta skurar och enligt den nuvarande prognosen så ska det inte börja regna före klockan 16.00 och då är kvalet avslutat. Under söndagen väntas kring 20 grader och växlande molnighet.

Vi hörs under veckan!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB