Startsida / Inlägg

Steiermark GP 2021: Red Bull skriver historia

av Anna Andersson

Red Bull skrev historia i Steiermark GP 2021.
Nu har teamet har vunnit fyra VM-lopp i rad – och för första gången sedan 2014 har Mercedes inte tagit en enda seger på fyra lopp.

Steiermark GP 2021.
Verstappen tog sin tredje seger i Österrike. Det är första gången har vunnit på en och samma banan vid tre tillfällen (TT)

Max Verstappen tog ledningen från pole position, styrde loppet och utökade sin VM-ledning med ytterligare sex poäng.

– Det är helt otroligt, den här bilen brann i dag, jublar Max Verstappen som tog sin tredje seger på Red Bulls hemmabana.

Lewis Hamilton körde in som tvåa och noterades även för det snabbaste varvet och i sammandraget har han nu 18 poäng upp till Verstappen.

– Det var rätt ensamt race i dag, jag, säger Lewis Hamilton till Mark Webber efter efter loppet.

– Jag försökte hänga med, men de har gjort många framsteg de senaste veckorna. Jag vet inte riktigt var vi förlorar all tid än, även om det känns som om vi förlorar mycket tid på rakorna.

”Måste hitta farten”

För första gången sedan den stora regeländringen 2014 har Mercedes fått se sig slagna fyra lopp i rad och det är tydligt att Red Bull har årets bästa paket.

– Vi måste hitta farten igen, kanske någon uppdatering? Jag vet inte om det är bakvingen, motorn eller vad det är som behövs, men vi måste hitta farten, säger Hamilton.

I år har Red Bull vunnnit i Baku, Imola, Monaco, Frankrike och i Österrike. Det är på fem olika bantyper och det är mycket möjligt att teamet tar ytterligare en seger nästa vecka. Då kör Formel 1 nästa VM-lopp på samma bana, Red Bull Ring.

– Det är positivt att vi kör här, men vi måste göra samma jobb nästa vecka och vi får se vad vi kan göra bättre. Men det ser väldigt bra ut och jag är övertygad om att vi kan göra ett bra jobb då också, säger Max Verstappen efter loppet.

Snabba nyheter Steiermark GP 2021

Charles Leclerc var sist på första varvet efter en incident med Pierre Gasly, men han körde i mål på plats sju. Hans kollega Carlos Sainz körde upp sig från plats tolv till plats sex. Det var en helt annan insats av Ferrari än vad vi såg i Frankrike förra helgen. I Steiermark GP 2021 lyckades bilarna hålla liv i däcken och slog McLaren, som bara hade en bil (Norris på plats fem) på poängplats.
Hela resultatlistan hittar du här.

Här hittar du VM-tabellen.

Daniel Ricciardo trivs inte i sin McLaren. Samtidigt som Landro Norris återigen gjorde ett bra kval och ett stabilt race låg Ricciardo långt, långt efter. Nu till helgens snackis.

Bottas miss – helgens snackis

Valtteri Bottas gjorde ett test, men det funkade inte och han snurrade i depån.
Han bestraffades och blev förbannad.
– I den här sporten är det alltid någon som försöker krossa dig, säger han.

Bottas snurrade i depån under det andra träningspasset sedan han försökt att köra ut på tvåans växel. Han gjorde det för att försöka optimera sitt depåstopp och tjäna tid, vilket är viktigt i den tajta kampen med Red Bull.
– Jag trodde aldrig något sådant skulle kunna hända i depån, men vi testade att göra något annorlunda, förklarar han.

Steiermark GP 2021
Bottas tog en tredjeplats (TT)

Han var nära muren, men ingen skadade varken sin bil eller någon som befann sig i depån. Ändå gav det honom en bestraffning. Bottas flyttades tillbaka tre platsers i starten av dagens race och trots att han var näst snabbast i kvalet startade han från ruta fem.
– Jag tycker att det var rätt hårt. Jag trodde aldrig att det skulle resultera i ett straff,säger Bottas under sin pressrunda i Österrike.
– Men det är klart att andra team ta chansen och klaga på att det är farligt och så vidare får att vi ska få en bestraffning. Det är som det är, i den här sporten är det alltid någon som försöker krossa dig.

Pallplats för Bottas

Trots femte startposition tog han sig upp på prispallen i Steiermark GP 2021. Han tog sig förbi Red Bulls Sergio Perez i samband med att mexikanen gjorde ett något sämre depåstopp. För Bottas var det ett stort steg framåt.

– Med tanke på bestraffningen så är jag nöjd med poängen, säger Bottas.

– Nu hoppas jag på en bra helg nästa vecka, utan bestraffning och med ett bra kval.

Han är i en pressad situation, har ännu inget kontrakt för 2022 och har fått ta emot mycket kritik.

Nästa vecka är det race igen, återigen på Spielberg i Österrike. Det finns dock en skillnad. Pirelli har nominerat mjukare däck till den kommande helgen, C3, C4 och C5. Det gör däcktillverkaren för att nästra veckas race ska bjuda på andra utmaningar än vad dagens race gjorde.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB