Startsida / Inlägg

Första bilderna på den bil som ska tävla i Formel 1 2022

av Anna Andersson

Det är dags att välkomna framtiden. Här de första bilderna på den bil som ska tävla i Formel 1 2022.
– 2022 är starten på en ny era i Formel 1. Då sker de största förändringarna i sportens historia, meddelar Nikolas Tombazis, FIA:s tekniska direktör.

Nu har framtidens bil presenterats. Detta är de första bilderna på den typen av bil som ska tävla i Formel 1 2022. Därefter kommer teamenn naturligtvis att göra sina egna tolkningar av det tekniska reglementet.

Formel 1 2022
Årets startfält med framtidens bil (Formel 1)

Då sker det återigen en enorm regeländring som ska leda till att sporten blir mer attraktiv och ger fansen ännu mer action på banan.

– FIA ( internationella bilsportförbundet) har haft ett fantastiskt samarbete med Formel 1 och med teamen för att identifiera de områden som kommer att ha störst påverkan på hur bilarna kan raca mot varandra på banan. I kombination med de ekonomiska regelverk som redan finns på plats kommer detta nya tekniska reglemente ha en stor betydelse för  den action vi får på banan och för hållbarheten inom vår sport, säger Nikolas Tombazis.

Bättre racing i Formel 1 2022

Det ekonomiska regelverk han pratar om är det budgettak som redan har införts i Formel 1. I år ligger det på 145 milojoner dollar, vilket motsvarar 1,3 miljarder kronor.

Det finns vissa undantag i budgettaket, som lönerna till ett antal nyckelpersoner i teamen och marknadsföring, men kommer att sänkas ytterligare under de kommande två åren. 2022 blir det 140 miljoner och 2023–2025 ligger det på 135 miljoner.
Även det nya regelverket skulle ha införts i år, men på grund av pandemin har det skjutits upp till 2022.

Ross Brawn tidigare bland annat teknisk direktör hos Ferrari  (AP Photo)

– Det är bara 170 dagar kvar till dess att vi kommer att få se nästa generation av F1-bilar på banan, säger F1:s sportchef Ross Brawn.
– Vi ser fram emot denna nya era med en enorm spänning.  Årets säsong är en tuff fajt, men det är fortfarandesvårt för bilarna att följa varandra. Det problemet tar reglerna för 2022 i tu med. Det kommer att skapas en möjlighet för att bilarna ska kunna fajtas med varandra hjul mot hjul. Kombinationen av de nya reglerna för aerodynamik och ett budgettak skapa förutsättningar för ett jämnare mästerskap. Det gör också att luckorna mellan teamen kommer att försvinna.

Vissa förare har också lämnat sina komentarer:

– Jag tycker att framtiden ser bra ut, säger Williams George Russell, som förväntas köra för Mercedes redan nästa år.

Fernando Alonso anser att bilen har en ”futuristisk design” och Daniel Ricciarrdo menar att bakvinngen är ”oldschool”. Enligt Charles Leclerc kännns bilen annorlunda när han kör den i Ferraris simulator.  Fler åsikter kommer säkert under helgen.

Den bil som ska tävla i Formel 1 2022

Här kan du kika extra noga på den nya typen av bil till  Formel 1 2022:

Formel 1 2022
Bild 1
Formel 1 2022
2
BIl till Formel 1 2022
3
Bil till Formel 1 2022
4
Formel 1 2022
Bild 5. Samtliga bilder kommer från Formula 1.

I gårdagens blogg  kunde du läsa guiden inför  helgens lopp och vilka motortillverkare som kan vara på väg till Formel 1.

I tisdagens fick du en genomgång av The F1 Sprint. Har du missat det? Kika på det så att du är förberedd inför helgen och vet vad som gäller.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB