Startsida / Inlägg

Max Verstappen rycker i kampen om VM

av Anna Andersson

Max Verstappen gjorde det igen.
Han tog ännu en seger och det blir allt mer tydligt att Red Bull inte bara hotar Mercedes. De har kört förbi dem.

– De här två veckorna har varit fantastiska, säger Max Verstappen.

Max Verstappen vinner i Österrike (TT)

Sedan slutet av maj har teamet vunnit samtliga lopp, i Monaco, Baku, Paul Ricard och två gånger i Österrike och Mercedes Lewis Hamilton var uppgiven redan inför dagens lopp.
– Vi har tappat jämfört med förra veckan eller också är det så att de andra teamen har gjort framsteg, sa Hamilton redan efter kvalet.
– Jag skulle säga att detta blir en promenadseger för Max. Vi får se om vi kan klara av Perez, men det handlar bara om att begränsa skadorna.
Han hade så rätt. Ingen kunde hota Max Verstappen, inte ens säkerhetsbilen eller omstarten efter Esteban Ocon brutit i början början av tävlingen.

– Det har varit helt otroligt, bilen gick som på räls, det var en njutning att köra, säger Max Verstappen efter loppet.

– Jag visste ju att om jag lyckades koncentrera mig i omstarten så skulle jag kunna göra mitt race sedan. Det var ett fantastiskt race.

Max Verstappen med tre segrar i rad

Hans kollega hos Red Bull, Sergio Perez, hade däremot stora problem med bilen, han inte alls hittade farten och drabbades bland annat av två fem sekunders tidstillägg.

– Jag är inte helt nöjd med mitt race, jag försökte bromsa så sent möjligt. Jag vet inte vad jag ska säga om det, jag är ledsen för Charles Leclerc och det är inte så som jag kör, säger Sergio Perez till VPlay.

Det tunga racet gav honom en sjätteplats i mål. Valtteri Bottas körde in som tvåa  medan McLarens Lando Norris tog ytterligare en tredjeplats. Britten lyckades trots att han drabbades av ett tidstillägg på fem sekunder i början av loppet. Lando Norris har gjort en imponerande säsong och är fortfarande den enda föraren i fältet som tagit poäng i varje lopp i år.

McLaren jublar med Norris (TT)

– Vi hade kunnat ta en andraplats i dag om det inte hade varit för straffet, men det är fantastiskt att vi faktiskt är där uppe och slåss mot Red Bull och Mercedes. Det är första gången på väldigt länge, säger han.
Lewis Hamilton hade problem med bilen, VM-tvåan slutade fyra och tappade många (13) viktiga poäng i kampen om titeln.  Efter nio  av 23 lopp skiljer det 32 poäng till Verstappens fördel.

– Jag hade problem med golvet och tappade  en massa  downforce, utan de problemen hade andraplatsen varit möjlig, förklarar Lewis Hamilton för tysk media.

– Vi tappade många poäng i dag och ligger mil efter dem, nu har vi väldigt mycket jobb framför oss.

Hela resultatlistan hittar du här.

Här är VM-tabellen.

Snabba nyheter efter Österrirke GP

George Russell var på väg mot sin första VM-poäng för Williams, men det gick av intet. Fernando Alonso körde om honom på varv 69 av 71.
Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen. Båda världsmästare, men det spelade ingen roll. De körde i hop under det allra sista varvet. Det blir spännande att höra vad de säger om den incidenten när del lugnat ner sig något.
Yuki Tsunoda gjorde samma miss två gånger och straffades för det två gånger också. Det får man inte göra  i F1 och Tsunoda ramlade bort från poängen.

Sponsorn BTW är inte alls nöjd men färgen på Aston Martin. Är det så att bilen blir rosa igen? Det är inte omöjligt för VD Andreas Weißenbacher är envis och vill ha att rosa stall. En gång i tiden erbjöd han faktiskt Toto Wolff 500 miljoner för att Mercedes skulle byta färg från silver till rosa, men silverpilen behöll sin färg. Därefter satsade han på ett samarbete med Racing Point och den bilen blev rosa. Numera heter stallet Aston Martin och bilen klassikt brittisk grön, men sponsorn BTW är inte nöjd.
– Man märker inte Aston Martin när man ser den på tv, anser Weißenbacher.
Frågan är vad som händer framöver? Får sponsorn sin vilja igenom?

Mot Storbritannien

Nu har Formel 1 tävlat tre helger i rad, nu blir det två veckors paus innan F1 kommer till Storbritannien. Där kommer vi att få se ett kvalrace för första gången någonsin. Det blir även en ny däckkonstruktion lagom till deltävlingen på Silverstone. Teamen testade de nya däcken i Österrike och var positiva.
Fram till dess hoppas jag att i hänger kvar, klickar in på bloggen in varje dag för även om F1 har ledigt, har jag inte någon semester än. Tack för att ni har läst ända hit.

Nu ska jag kika på IndyCar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB