Startsida / Inlägg

”Utan respekt händer det igen”

av Anna Andersson

Under Storbritanniens GP bestraffades Lewis Hamilton för att ha kört VM-ledaren Max Verstappen av banan. Nu möts de båda igen – och orden är hårda.
– Game on! Vi kommer att fortsätta attackera, med den respekt som krävs. säger Hamilton.
– Och är den inte där kommer samma sak hända flera gånger.

Incidenten på Silverstone för snart två veckor sedan, där VM-ledaren Max Verstappen och hans utmanare Lewis Hamilton kolliderade redan på det första varvet, har levt vidare och eskalerat. Inför morgondagens deltävling i Ungern meddelade Red Bull att teamet hade nya bevis att presentera för FIA (internationella bilsportförbundet).
Men domarna bestämde sig för att inte ta upp fallet en gång till. De ansåg inte att det hade tillkommit några nya och relevanta bevis jämfört med vad de såg i senast.
Därmed ligger Hamiltons och Mercedes seger i Storbritannien kvar – precis som den avgrundsdjupa sprickan mellan förarna.

Max Verstappen
Max Verstappen (TT)

– Jag anser att det är respektlöst av honom att han viftar med flaggan samtidigt som jag ligger på sjukhus efter att ha varit med om en krasch som uppmättes till 51 G-krafter. Jag tycker att hela Mercedes agerande var respektlöst. Det visar vilka de verkligen är och jag hade inte velat bete mig på det sättet, säger Max Verstappen, Red Bull.

Fördel Max Verstappen

Inför säsongens tionde lopp har hans stora VM-ledning krympt till åtta poäng och i märkes-VM har Red Bull bara fyra poängs försprång på Mercedes. Enligt planen återstår 13 lopp innan kampen om VM-titlarna är avgjord.

Lewis Hamilton jagar sin åttonde VM-titel, i Ungern kan han ta sin 100:e GP-seger och bli den förste föraren i F1-historien som vinner nio lopp på en och samma bana.
Han tänkter inte ge sig.
– Vi befinner oss mitt i en titelkamp och jag tycker att Max har varit väldigt aggressiv under hela säsongen. Oftast är det jag som har tvingats hålla tillbaka för att undvika en kollision mellan oss båda och har jag fått hoppas på att jag skulle få en ny chans senare under racet, påtalar Hamilton för media.

Verstappen trycker på

Formel 1 har inte haft en så tajt VM-fajt mellan två förare från olika team på snart tio år. Även om Sebastian Vettel och Ferrari utmanade Mercedes och Hamilton under den första halvan av säsongen 2017 och 2018 var situationen då annorlunda.
– Vi kommer fortsätta att trycka på. Vi fajtas på bästa sätt, mot varandra om en titel, säger Verstappen.
– Jag är inte glad över det som hänt. Över att förlora så många poäng på grund av något annan, men det är som det är. Det resultatet kan jag inte ändra. Jag slog i muren rätt hårt och det behöver du inte. Nu ska vi göra allt vi kan för att den här helgen ska bli bättre.

Snabba nyheter

Max Verstappens motor överlevde smällen på Silverstone. Det meddelar Hondas tekniske direktör.

– Vi har kunnat säkerställa att den motor som han använde i Storbritannien GP fungerar normalt, säger Toyoharu Tanabe enligt motorsporttotal.

Mercedes teamchef Toto Wolff önskar att respekten återigen får ta en plats i diskussionerna mellan Mercedes och Red Bull. Han väljer att inte kommentera incidenten mellan Hamilton och Verstappen fler gånger utan svarar väligt men bestämt:

– Det har gått ett steg för långt, vissa kommentarer har varit under bältet, säger han.

– Jag vill inte lägga mer ved på den brasan.

Vad har då hänt på banan?  Mercedes har varit snabbast på dagens träningar, Bottas före Hamilton.  Max Verstappen var trea och därefter överraskade Esteban Ocon, Alpine. Fransmannen sa tidigare i veckan att hans formsvacka berodde på att hans tidigare chassi, men att han nu trivs betydlgit bättre i bilen.

– Det var otroligt svåra förhållanden, hettan är enorm. Det måste vara rekord, säger Ocon.

Bastu i Budapest

I dag var det 30 grader i luften, det lär vara lika varmt i morgon, men kan bli regn på söndag.

– Ärligt talat, det var som en bastu, suckade Valtteri Bottas.

– Men det är inte så illa, det är dagen ett bevis för. Vi bör vara med i kampen om pole position.

För övrigt har Red Bull sparkat en medarbetare som uttalat sig rasistiskt på Whats App. Vem vill teamet inte berätta, men personen i fråga har inte haft någon offentlig roll.

Här är resultaten från träning 2.

Under den första träningen var Red Bull något snabbare än Mercedes, och även Carlos Sainz, Ferrari, fick till en bra tid på ett varv. Du hittar resultatet här.

Yuki Tsunoda var med om en incident under det första passet och bilen var så pass skadad att växellådan behövde bytas därför blev det bara typ tre varv under det andra passet. Det var dock en gammal växdellåda, så ingen bestraffning är att vänta

Som vanligt hittar du guiden här.

Och här finns en väderprognos och de tider som gäller.

Tack för visat intresse!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB