Startsida / Inlägg

Får Saudiarabien årets sista Sprint?

av Anna Andersson

Nu laddar vi för Ungern GP i Formel 1 2021 och väntar på svar kring Verstappens motor och vilka konsekvenser det får för årets VM. Men innan dess får vi ta tag i dagens stora snackis.

Saudiarabien vill arrangera säsongens sista F1 Sprint.
Och öppnar för att ta hand om finalen 2021.
– Jag skulle gärna se det i Saudiarabien, säger prins Khalid Bin Sultan Al Faisal som är promotor för eventet.

Ungerns GP i Formel 1 2021,
Verstappen vann första F1 sprint (TT)

Han var i Storbritannien och såg premiären av The F1 Sprint för två veckor sedan och är överväldigad över spänningen. F1 Sprint ska genomföras i Italien, på Monza, i början av september och därefter är det tänkt att den typen av kval ska genomföras ytterligare en gång i år innan FIA utvärderar årets test.
– Jag njöt av det som åskådare och promotor. Det är bra. Det blir fler race och det är mer action under lördagen och du har fortfarande ett kval. Vi är ett av de länder som gärna skulle arrangera att The F1 Sprint. Beslutet ligger hos Formel 1, säger han till tyska motorsport-magazin.

Flyttas årets final av F1?

Saudiarabien är dock intresserade av mer än så. Dels ett lopp i början av säsongen 2022 och dels att ta över årets final från Abu Dhabi. Det skriver RaceFans.net. Anledningen är att de som reser från Abu Dhabi till Storbritannien behöver sitta i karantän i två veckor och majoriteten av teamen har sin bas i Storbritannien. Det skulle innebära att majoriteten av F1:s medarbetare måste sitta i karantän över jul eftersom det sista loppet avgörs den 12 december.
Det är det inte så många som är intresserade av, men samtidigt har Abu Dhabi i sitt kontrakt att de ska arrangera säsongsfinalen.
– Igen har nämnt ett sådant byta för oss. Om det hjälper F1 kommer vi att fundera över om vi skulle kunna lösa det, säger prinsen.

Han öppnar också för att arrangera två lopp i år, om det inte är någon annan som kan ta över arrangörskapet från Australien.
– Allt löper enligt planen. Om vi ska arrangera ytterligare ett lopp innan det datum då det är tänkt attvi ska köra vår premiär så kan vi göra det också, säger prins Khalid.

Banan ska vara den snabbaste efter Monza, en av de längsta på kalendern och har fler kurvor än  i Singapore. En känsla för den över sex km långa banan med 27 snabba kurvor får du här:

Däckvalet till Ungern GP i Formel 1 2021

Pirelli väljer samma däck som förra året, C2, C3 och C4. Då valde förarna en strategi med ett eller två stopp. Ni minns väl hus Lewis Hamilton valde en strategi med två stopp. Max Verstappen gjorde däremot bara ett och kort innan målgång gick Hamilton förbi. Dock ska vi komma i håg att förarna startade på blöt bana.
– Det är många snabba kurvor, men utan rakor där däcken kan kylas ned. Det gör att banan är mer krävande för däcken än vad den verkar i ett förstaläge. Föraren behöver ta hand om däcken väl, framförallt på den mjukare gummiblandningen, , säger Pirellis Mario Isola.

– Det gör att det inte alltid är den uppenbara däckstrategin som är den bästa utan omständigheterna kan påverka den individuella strategin. Det är en av anledningarna till att det ofta blir spännande lopp i Ungern

Ungern GP – helgens tider:

Fredag:
Träning 1 kl 11.30
Träning 2 kl 15.00
Lördag:
Träning 3 kl 12.00
Kval kl 15.00
Söndag:

Ungern GP i Formel 1 start kl 15.00

Snabba nyheter inför Ungern GP i Formel 1 2021

Ungern GP i Formel 1 2021
Hur ser framtiden ut för Valtteri Bottas? (TT)

Vad händer med Valtteri Bottas och hur ser hans framtid ut? Toto Wolff berättade  nyligen om sina tankar kring Bottas framtid och när finländaren kan förvänta sig ett besked i förra veckan.
Wolff som i ett tidigare skede var manager åt Bottas förtydligar nu att ha tänker hjälpa honom att hitta en ny styrning. Det kan även tolkas som om det är George Russell som blir kollega till Lewis Hamilton 2022.
– När vi kommer till den situationen att vi väljer att ge en annan förare chansen är det inte bara mitt förhållande till honom som gör att jag vill gjkälpa honom, det är också mitt ansvar. Han har en ljus framtid framför sig och det har han också förtjänat, citerar Wolff av motorsporttotal.com

Måste Verstappen byta motor?

Ni är många som frågar om Verstappen kommer att kunna använda sin motor från Honda i helgen. Svaret på den frågan är att inte ens Honda tycks veta. RacingNews365 citerar en talesman för den japanska motortillverkaren som säger att:

– Vi vet antagligen inte innan Ungern GP. Det svåra är att veta om det går att tävla med den eller om vi enbart kan använda den som avlastning på fredagarna. Med alla de tekniska begränsningar som finns är det svårt att avgöra innan motorn har startats om igen.
Om Red Bull inte kan använda den motorn igen behöver de sätta in den tredje motorn för säsongen, samtidigt som det är 13 lopp kvar. Det betyder att det finns en stor risk för att Verstappen behöver använda en fjärde motor under hösten och det skulle betyda att han får en bestraffning och flyttas tillbaka i starten av loppet vilket kan få stora konsekvenser i kampen om VM-titeln.

Ett stort tack till er alla som läser, tar er tid att klicka in och kommentera. Det värmer och hjälper till att hålla bloggen vid liv.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB