Startsida / Inlägg

Felix Rosenqvist inför Nashville: Banan är så mycket min stil

av Anna Andersson

Kraschen i Detroit kunde ha kostat honom livet.
Men Felix Rosenqvist kom tillbaka.
Efter semester i Europa är han nu redo att avsluta karriärens tuffaste säsong.
– Det har varit skönt att bara glömma racingen, säger han.

Felix Rosenqvist är redo (Arrow McLaren SP)

Hans första säsong hos Arrow McLaren SP har varit allt annat än enkel. Det har varit den tuffaste utmaningen under hela hans långa karriär.
– Den dagen det vänder har jag lärt mig otroligt mycket, säger han.
– När man väl är i det är det inte så kul. Jag vill slåss om segrar, men det blir inte bättre. Man måste bara vara i det, fokusera och jobba. Det hjälper inte att gnälla utan det enda jag kan göra är att kötta på.

Fått ut 60 procent

Han lämnade Chip Ganassi Racing för McLarens nya satsnig i IndyCar inför årets säsong. Det var ett modigt, men lågsiktigt byte och även om kollegan Pat O´Ward ligger tvåa i sammandraget har teamet haft svårt att få bilen att fungera optimalt.
– Jag kanske har fått ut 60 procent av dess kapacitet. När man hittar någon inställning som funkar går man mer åt det hållet, men det tar tid. Det är ju inte så att jag glömt hur man kör bil så att när vi väl hittar rätt kommer det att gå fort, säger han.

Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist med ny stil på bilen (Arrow McLaren SP)

– När jag har pratat med ingenjörerna har det varit tusen saker att ändra och det ena leder till det andra. Det är som en när polisen ska lösa ett brott. I början har du ingen aning, men sedan är det pusselbit för pusselbit och vissa bitar tar väldigt lång tid, medan andra faller på plats.
Sett till tabellen skiljer det mycket på dig och din kollega, går ni åt samma håll med er feedback?
– Ja, skillnaden är att han hanterar det bättre. Det gäller att hitta något som hjälper mig. Han har inte samma panik som vad jag har, men ser vi till de två senaste kvalen har han slagit bort dem för att bilen har varit för svårkörd. Blir den mer lätthanterlig kommer vi båda att dra nytta av det.

Felix Rosenqvist i Nashville

I helgen väntar Big Machine Music Grand Prix i Nashville. Den är premiär för stadsloppet som går på en provisorisk bana i centrala Nashville och det är en tekniskt svår och hoppig bana som väntar på förarna i Josef Newgardens hemstad.
– Banan är så mycket min stil som det går, det är mycket Formula E över den, den är snabb och teknisk. Det är min bästa bantyp och jag tror att jag har ett litet övertag eftersom jag har tävlat mycket i Formula E, säger Felix Rosenqvist.

I helgen ingår 27 bilar  i startfältet, vilket är det största antalet startande i mästerskapet sedan tävlingen på Long Beach 2013 ( Indy 500 exkluderat).
– Här gäller det att hantera lite körtid på banan, blir det rödflagg under träningen kommer vi till kvalet utan att ha kört speciellt mycket. På pappret är det här en riktigt bra chans, kanske min allra bästa, så vi kommer göra allt vi någonsin kan för att ta vara på den.  Det handlar om att improvisera under press. Jag brukar vara bra på det.

Tidsschema

Big Machine Music Grand Prix Nashville

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 11

Fredag 6 augusti
Fri träning 1: 22.10-23.25

Lördag 7 augusti
Fri träning 2: 19.00-19.45
Kval: 22.30-23.45

Söndag 8 augusti
Warm-up: 19.00-19.35
Race (80 varv): 23.30

Tiderna är de som gäller i Sverige.

Följ LIVE @ V Sport Motor/Viaplay

TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik

Tabell IndyCar 2021 efter 10 av 16 deltävlingar:

1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 384 p.
2: Pato O’Ward (MEX), AMSP, 345 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 328 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 315 p.
5: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 280 p.

25: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 94 p.

 

Bloggen fokuserar nu på IndyCar i ett par dagar och i morgon blir det en intervju med Marcus Ericsson. Är du mer intresserad av Formel 1 så kan du kika på tidigare inlägg efter Ungern GP, där bland annat Ferrari och Charles Leclerc blev av med en motor i startkollisioen,  och nästa vecka blir det mer Formel 1 igen. De nyheter som dyker upp under helge kommer givetvis också att publiceras här.

Tack för att du tar dig tid och läsa och för ditt engagemang!

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB