Startsida / Inlägg

Valentino Rossi avslutar karriären

av Anna Andersson

42-årige Valentino Rossi lägger av.

En av racingen största avslutar karriären vid 42-års ålder.

– Han är mc-sportens gud, säger Maverick Vinales.

Valentino Rossi
Valentio Rossi, 42 (TT)

Italienaren Valetino Rossi körde sin första säsong i VM i roadracig redan 1996, ett år senare vann han överlägset VM i 125 cc. 1999 vann han VM i 250 cc och där efter avancerade han till den tyngsta klassen.

2001 vann han den sista VM-titeln i klassen 500 GP och 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 och 2009 vann han VM i motoGP.

Han har vunnit 115 av de 423 GP-lopp ha har kört – och kommer alltså att avsluta säsongen 2021 med Petronas-Yamaha och försöka köra in ett bättre resultat än den 10:eplats han lyckats med på Mugello i år.

– Det har varit en lång och underbar tid och jag har varit med om många oförglömliga upplevelser, men inom sporten är det resultaten som räknas. Därför tror jag att detta är rätt steg att ta, säger Valetino Rossi som är 19:e man i årets VM.

Valentino Rossi en idol och  legendar

Till nästa säsong ska hans eget team VR 46 köra i motoGP, men trots ett erbjudande om att tävla där tackade han nej.

– Jag funderade på det. Det är en fascinerande tanke, men det finns flera anlendingar till att jag tackade nej. Med tanke på att det var för en säsong så överväger riskerna allt annat, säger Rossi.

Valentino Rossi
Doktorn lämnar motoGP. Här en bild från Mugello 2005 (TT)

Kollegorna hyllar Rossi och hans beslut. Maverick Vinales  körde med Rossi i Yamahas fabriksteam under fyra säsonger och de är vänner.

– Han är en idol och legend, säger Vinales i en kommentar.

– Han har varit min idol sedan jag var tre år gammal. Å ena sidan är detta tråkigt, men å andra sidan måste vi fundera över hur han har förändrat motoGP. Han inspirerar och motiverar mig. Han är MC-sportens Gud.

De flesta av dagens förare vad knappt lärt sig att prata när Valetino Rossi inledde sin karriär. Vissa var inte ens födda.

– Han vann två VM-tilar innan jag föddes, säger Fabio Quartararo som såg dagens ljus 1999.

– Jag såg honom när jag var barn och det var han som var anledningen till att jag ville bli mc-förare. Jag väntade i timmar för att få ta en bild med honom och trots det har jag också tävlat mot honom. Han är en av legendarerna inom vår sport och har haft en fantastisk karriär. Han är fortfarannde min idol.

Hur vill du hylla honom och vad minns du bäst från Valentio Rossis fantastiska karriär? Lägg en kommentar!

Formel 1 och IndyCar

IndyCar tävlar i helgen. Det är comeback efter sommaruppehållet. I  går publicerades en lång intervju med Felix Rosenqvist och alla tider att  hålla koll på i helgen. I morgon är det dags för ett snack med Marcus Ericsson. Du hittar det här eller i papperstidningen.

Formel 1 har inlett sitt uppehåll, men det finns ett par intressanta saker att ta med sig. Hade du trott att Carlos Sainz skulle hålla jämna steg med Charles Leclerc?

Spanjoren har tagit 83 poäng. Monegasken 80. I kvalet leder Leclerc med 8-3.

– Jag tycker att vi har VM:s bästa förarpar, säegr teamchef Mattia Binotto.

Vad tycker du?

Den stora snackisen just nu är Jac Villeneuves teori om att det är Lance Stroll som tar över efter Valtteri Bottas hos Mercedes 2022, medan Bottas går åt andra hållet. Han grundar det på vänskapen mellan Toto Wolff och pappa Lawrence Steoll och det faktum att Wolff äger aktier hos Aston Martin.

– Lawrence drömmer om att se sin son vinna och Toto behöver en plats för Valtteri, säger mästaren från 1997 till Libero Quotidiano.

Kanadensaren Villeneuve är övertygad om att Hamilton inte vill ha Russell som kollega. Men hur realistiskt är detta? Jag har svårt att se det, Stroll har en egen ambition med sitt team . Vad känner du?

Här kan du för övrigt se Mercedes debrief från Ungern GP:

Trevlig fredag!

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB