Startsida / Inlägg

Red Bull och Mercedes i konflikt om Williams förare

av Anna Andersson

Williams förhandlar med Alex Albon till F1 2022.
Då ställer Mercedes Toto Wolff krav.
Krav som kan starta ytterligare en stor konflikt mellan världsmästarna och Red Bull.

Alex Albon till F1 2022
Alexander Albon (TT)

Ifjol tävlade Alexander Albon för Red Bull i Formel 1. I år har han arbetat med simulatorn för Red Bull och tävlat i DTM, men nu arbetar Red Bull för att ge honom en plats i Formel 1 2022.

– Vi jobbar hårt för att hitta en förarplats till Alex, säger Christian Horner till Sky.

Eftersom AlphaTauri har förlängt avtalen med Pierre Gasly och Yuki Tsunoda över 2022 finns det två alternativ kvar, Alfa Romeo och Williams.
– Jag hoppas verkligen att Mercedes inte stänger has möjligheter hos Williams. Det vore väldigt synd, fortsätter Horner.

Alex Albon till F1 2022?

Christian Horner (TT)

Mercedes som levererar motorer till Williams är inte intresserade av att en av Red Bulls förare kör med en motor från Mercedes.
– Vi arbetar gärna med Alex, under förutsättning att han avslutar kontraktet med Red Bull. Som jag tidigare har sagt så förtjänar han en plats i Formel 1. Vi har dock svårt att låta en förare som tillhör Red Bull till hundra procent köra med en motor från Mercedes, förklarar Toto Wolff för motorsportmagazin.
Wolff och Mercedes vill hellre se Nyck de Vries hos Williams i Formell 1. Han vann Formel 2 förra året och Formula E för Mercedes i år.

–Vi stöttar naturligtvis Nyck de Vries. Han för också samtal med Williams om en förarplats, säger Wolff enligt motorsportmagazin.
– Men Nyck är free agent och inte bunden till oss så Williams ska bestämma sig för vilken förare som är den bästa för deras team och det är deras beslut.

För Mercedes teamchef handlar det egentligen inte om ifall Albon kommer till F1 2022 utan enbart om att Red Bull inte ska få ta del av några kunskaper kring Mercedes motor.
– Vi måste bara säkerställa att vår kunskap inte landar någon annanstans. För ett år sedan diskuterades det om George Russell skulle köra för Red Bull. Då sa de att det var okej om han avbröt samarbetet med Mercedes. Nu säger vi, att om Alex inte får en av de fyra platserna som Red Bull har i Formel 1 utan ska gå någon annanstans så får han gärna göra det. Men Red Bull bör avsluta avtalet och tillåt honom att gå som free agent.

Stoppar Mercedes Albon?

Christian Horner, stallchef hos Red Bull, är oroad över att Mercedes kommer att stoppa deras förare. I detta fall kan en liten meningsskiljaktighet mellan de två VM-kombatanterna snabbt växa till en stor konflikt.
– Uppenbarligen det stall som finns bredvid oss på depårakan ringt fyra gånger och försökt klargöra att han inte ska gå dit, säger Horner till Sky.
Det är fortfarande ett antal förare som inte är klara för nästa år, Williams är ett av få team som letar förare. Det gör att det team som fajtats i botten i flera år har många alternativ till 2022.
– Vi har tid, vi har ingen tidspress när det gäller våra förare för 2022, säger VD Jost Capito
– Det finns även andra förare med F1-erfarenheter och även andra yngre förare som ger allt för att komma till F1. Det handlar inte bara om de två. Vi har flera möjligheter.

Snabba nyheter

I går blev det klart att Valtterio Bottas lämnar Mercedes och i dag har Mercedes presenterat George Russell. I morse meddelade AlphaTauri att de behåller sina två förare ytterligare en säsong. Alla team och deras förarval hittar du här.

Günther Steiner, teamchef hos Haas, har det inte enkelt. Nikita Mazepin och Mick Schumachers konflikt blir allt svårare. I lördags var Mazepin sur på Schumachers körning under kvalet och efter loppet var Mick Schumacher återigen arg på ryssen och hans fabror Ralf kallade Mazepins körning för livsfarlig.

– Det är svårt, man kan inte bara skylla på en person. Vi måste jobba med det, vi hade ett extra möte efter ingenjörsmötet, men hittade ingen lösning, säger Steiner till motorsportmagazin.

Målet är att ha ytterligare en sittning inför tävlingen på Monza nästa helg.

I morgon är det dags för en guide inför Italien GP på Monza. Då får du också de tider som gäller, en väderprognos och en påminnelse om hur F1 Sprint fungerar.

Vi hörs, hoppas jag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB