Startsida / Inlägg

Valtteri Bottas lämnar Mercedes

av Anna Andersson

Valtteri Bottas lämnar Mercedes. Han är klar för Alfa Romeo och det bytet sätter fart på resten av förarkarusellen för 2022.

Lämnar Bottas plats för Georgge Russell? (TT)

 

Det var inte speciellt oväntat att Valtteri Bottas tog klivet över till Alfa Romeo efter det att han inte fått förlängt förtroende hos Mercedes. Förra veckan berättade Kimi Räikkönen att han avslutar sin karriär och Alfa Romeo vill ha en erfaren förare som leder teamets väg tillbaka mot toppen.

– Nu öppnas ett nytt kapitel i min racingkarriär och jag ser fram emot att vara del av Alfa Romeo och det blir en ny utmaning med ett ikoniskt bilmärke, säger Bottas som innledde sin karriär i Williams 2013.

I pressmeddelandet heter det att det är ett avtal över 2022 och efter det, men det står ingentinng om antalet säsonger. Valtteri Bottas har dock varit tydlig med att han är intresserad av ett kontrakt över flera år.

Missa inte heller det stora bråket inom Haas. Schumacher och Mazepin var i luven på varandra även i Nederländerna. Mer läser du här.

Valtteri Bottas lämnar Mercedes –  förare i F1 2022

Mercedes:

förare tävlar i Formel 1 2022
Kör för Mercedes 2022 och framåt  (TT)

Lewis Hamilton har förlängt kontraktet till och med 2023.
George Russell har skrivit på ett nytt längre kontrakt.
Kommentar: Valtteri Bottas lämnar Mercedes för Alfa Romeo och han errsätts av George Russell. Britten kommer från Williams och har skrivit på ett kontrakt över flera år. Han är tidigare mästare i Formel 3 och Formel 2.

Red Bull

förare tävlar i Formel 1 2022
Han stannar! (TT)

Max Verstappen skrev år 2020 ett kontrakt till och med 2023.
Sergio Perez skrev den 27.8 på ett nytt kontrakt för 2022.
Kommentar: Konsulten Helmut Marko har bekräftat för Auto Bild att det finns en klausul i Max Verstappens kontrakt. Så länge motorns prestanda inte skiljer sig mer än två tiondelar jämfört med täten i VM så måste han köra för Red Bull. Enligt Marko har han också en viss ”Nr 1 status”.

McLaren

förare tävlar i Formel 1 2022
Ricciardo har kontrakt (TT)

Lando Norris förlängde sitt kontrakt med flera år i maj 2021.
Daniel Ricciardo skrev ett flerårigt kontrakt 2021.
Kommentar: Norris stannar, Ricciardo också. I alla fall ett år till. Australiern måste få ordning på sin körning igen och hitta rätt i bilen, Norris har gång på gång bevisat att McLaren har materialet för en pallplats. Ricciardos karriär är på väg att få sig en ordentlig törn och han lär behöva oroa sig för en plats 2023.

Aston Martin

Sebastian Vettel skrev 2021 på ett kontrakt över flera år.
Lance Stroll är klar
Kommentar: Aston Martin presenterade sina förare i veckan efter Italien GP. Lance Stroll och Sebastian Vettel fortsätter tillsammans ett år till. Stallet hart också startat bygget av en ny fabrik. Allt för att nå toppen.

Alpine

Klar för 2022 (Alpine)

Fernando Alonso har kontrakt över 2022.
Esteban Ocon har kontrakt till 2024.

Kommentar: Fernando Alonso är klar. Esteban Ocon lika så. Teamet har även ett bra stall med yngre förare som skulle passa i F1, men vart ska de ta vägen?
Det stöttar Oscar Piastri, han är rookie i Formel 2 och leder mästerskapet. Om han vinner får han inte köra Formel 2 nästa år, var ska han då ta vägen?

I nuläget återstår fyra tävlingshelger och han leder med fem poäng före en annan Alpinejunior, Guanyu Zhou. Kinesen har stark ekonomisk stöttning från Kina och satsar mot Formel 1.

Ferrari:

Sainz blir kvar (TT)

Charles Leclerc skrev på ett kontrakt till 2024 redan år 2019.
Carlos Sainz har kontrakt över 2022.

Kommentar: Ferrari har också ett antal förare från sin akademi och här blir det intressant. Teamet stöttar Antonio Giovanazzi hos Alfa Romeo och Mick Schumacher som tävlar för Haas, Robert Schwarzman som är trea i Formel 2 är, precis som 22-årige britten Callum Ilott som är reservförare hos Alfa Romeo. Var ska de göra av alla sina talanger?

Vinner Schwarzman kan han inte parkeras i det mästerskapet ett år till och måste vidare. Ilott debuterar i IndyCar när tävlingen avgörs i Portland.

AlphaTauri

Gasly klar för 2022 (TT)

Pierre Gasly 2022
Yuki Tsunoda  2022

Kommentar: AlphaTauri har förlängt kontrakten med både Tsunoda och Gasly.

– Kontinuitet och stabilitet är avgörande när F1 nu går in i den nya eran och introducerar nya regler till 2022, skriver teamet.

Alfa Romeo

förare tävlar i Formel 1 2022
Kimi Räikkönen lägger av efter 2021 (TT)

Antonio Giovanazzi?

Valtteri Bottas

Kommentar: Kimi Räikkönen avslutar sin F1-karriär, 20 år efter sin debut med Sauber. Valtteri Bottas tar hans plats.
Vad vill Ferrari göra med den andra platsen? Teamet har förlängt samarbetet med Alfa Romeo och Ferrari fortsätter att leverera motorer, men vem vill det italienska teamet se som förare?  Kan Callum Ilott  få chansen? Han ska köra IndyCar kommande helg.

Haas

De verrkar som om Mick Schumacher kör ännu en säsong i Haas? (TT)

Nikita Mazepin har kontrakt
Mick Schumacher har kontrakt

Kommentar: Båda förarna skrev i fjol kontrakt över flera säsonger. Mazepins pappa är en viktig sponsor och Ferrari stöttar Schumacher, men frågan är väl här var Ferrari vill att Schumacher ska köra samt hur finanserna ser ut hos det amerikanska teamet. Haas F1-team behöver pengar, vill Gene Haas fortsätta att lägga ut pengar för ett team i botten av Formel 1 eller är teamet till salu?
Det kan mycket väl vara en prisfråga och då kan situationen på förarfronten också förändras.

Williams

Comeback i F1 – check!  (TT)

Nicholas Latifi har kontrakt

Alexander Albon kontrakt 2022

Kommentar:  Alexander Albon är tillbaka i Formel 1 efter ett års frånvaro. Han erästter George Russell hos Williams. Albon hart i år tävlat i DTM och varit reserv- och testförare hos Red Bull.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB