Startsida / Inlägg

Förarnas oro: Fansens bengaler riskerar säkerheten

av Anna Andersson

Efter 36 års frånvaro är Formel 1 tillbaka på Zandvoort i Nederländerna.
Det är hemmaplan för Max Verstappen och tio tusentals fans väntas skapa en orange vägg runt banan. Där ingår även bengaler som kan försämra sikten och därmed riskera säkerheten på banan.
– Det kommer att bli en helt galen helg, säger Sergio Perez.

Formel 1 tillbaka på Zandvoort
Den orange armén väntas till Zandvoort (TT)

Han är teamkollega med Max Verstappen hos Red Bull och förväntar sig att hela teamet får samma stöd från de läktare som kommer att fyllas till två tredjedelar. Egentligen skulle Zandvoort ha varit tillbaka i F1 redan för ett år sedan, men på grund av pandemin sköts premiären fram.
Circuit de Zandvoort, byggdes redan 1948 och debuterade i Formel 1 fyra år senare. Där stannade banan fram till 1985 då Niki Lauda tog sin sista seger i Formel 1. Sedan dess har den arrangerat en klassiker inom Formel 3. Under 26 år avgjordes Formel 3 Masters just där och förare som Lewis Hamilton 2005, Max Verstappen 2014 och Antonio Giovinazzi 2015 har vunnit tävlingen en gång var. Två förare Valtteri Bottas (2009 och 2010) samt Felix Rosenqvist (2011 och 2013) har vunnit loppet mer än en gång.

Formel 1 tillbaka på Zandvoort

Även om banan ligger kvar bland sanddynerna har det skett en stor renovering de senaste åren. Nu uppmärksammas bland annat att bankningen är upp till 18 grader, vilket är dubbelt så stort som på Indianapolis I USA.
– Det är svårt satt veta hur vi ligger till eftersom det inte finns någon data, säger Max Verstappen.
– Det kan vara mindre bra för oss, men jag tycker att vi har varit konkurrenskraftiga under hela året. Ibland har vi slagits om segrar och i bland ok pallplatser.

Efter den regntunga helgen i Belgien ligger han tre poäng efter Lewis Hamilton, Mercedes och med de orange fansen i ryggen hoppas han på att kunna ta sin sjunde seger för säsongen. Även Mercedes tror på Red Bull den här helgen.
– Utan tvekan ser det ut som om det är en bra bana för dem. Deras bil är bra när det är bankade kurvor, det verkar som om deras bil ligger något mer stabilt där, säger Mercedes Valtteri Bottas.

Förarnas oro – bengaler

Ett orosmoment för många förare är de nederländska fans som väntas i helgen. Både på Red Bull Ring och Spa-Francorchamps har de visat upp en orange mur, men vid sidan av flaggor möter de förarna med orange versioner av bengaliska eldar. Det oroar flera förare och enligt Alpines Esteban Ocon försämrar röken sikten radikalt.
– Jag såg ingenting i en av kurvorna på Spa, citeras han av motorsporttotal.
Även Mick Schumacher påtalar problemet:
– Jag hoppas att de inte tänder lika många bengaler som på Spa, röken blåser över banan och det luktar fruktansvärt illa. Röken stannar kvar i cockpit väldigt länge.
70 000 åskådare väntas bilda en orange armé för att lyfta Max Verstappen.

Fredagens träningar inför Nederländernas GP 2021

Under dagens första träning var Lewis Hamilton något snabbare än Max Verstappen och vi kan rapportera att Lando Norris (McLaren) motor överlevde förra helgens krasch Resultatet från pass 1 finns här.

Under det andra passet var det en hel del överraskningar i toppen medan Lewis Hamilton drabbades av motorproblem och körde bara tre varv.

– Jag bara tappade farten och de sa till mig att stänga av motorn, men det är inte hela världen, säger Hamilton.

Hans kollega Valtteri Bottas körde däremot mycket och samlade data som teamet kan arbeta med under natten. Det orosmoln som finns är kopplat till motorerna eftersom även Sebastian Vettel hade problem med sin motor från Mercedes under det första passet och han tvingades till ett motorbyte ( en gammal motor). Det pratas nu om att det kan vara de bankade kurvorna som ställer till det för Mercedes och Red Bull misstänker att Mercedes har hittat ett kryphål. I samband med dagens presskonferens framkom det att det österrikiska teamet har ställt en förfrågan till FIA.

Snabbast under det andra passet var de båda bilarna från Ferrari. Hela resultatlistan hittar du här.

Max Verstappen var femma, men enlgit honom själv var tiden inte representativ eftersom det är ett högt däckslitage redan efter ett varv och Christian Horner håller med.

– Vi fick inte till något varv utan trafik. Max hade bra tider på sina racesimulerigar och Sergios tempo förbättrades hela tiden, säger teamchefen enligt motorsporttotal.

Gårdagens inlägg handlade om den nya bankningen och banarkitektens tankar. Du hittar det här.

Annas Motor – veckans snackisar

Pole position

Kimi Räikkönen

20 år efter debuten i Formel 1 lämnar en av de största scenen. Kimi Räikkönen, snart 42, lägger av efter säsongen. Vi tackar Kimi för en fantastisk karriär och för att han har varit just den han är. The Iceman. Läs mer här.

2) Max Verstappen

Nu är Formel 1 tillbaka på Zandvoort efter 36 års frånvaro. En klassisk bana har byggts om och fått ny bankning, något av det häftigaste i F1. Dessutom är Verstappen tre poäng från Lewis Hamilton som leder VM. Räkna med en orange helg.

3) Mikael Persson

Han har vunnit Gotland Grand National, han har vunnit SM. Nu levererar han även internationellt. Han har pallkänning efter mer än hälften av de sex dagarnas tävlande i Six Days, lag-VM i enduro. Det svenska laget är också med och slåss om en plats i toppen.


4) Milla Sjöstrand

I fjol var hon med i FIA Girls on Track – Rising Stars. Det är 28 förare från 17 länder, fyra av dem kommer från Sverige, Alexia Danielsson, Emma Wigroth, Siri Hökfelt och Sjöstrand.

5) Fredrik Lindgren

VM-trea inför nästa helgs deltävling i Danmark. Just nu är VM en kamp mellan Bartosz Zmarzlik och Artem Laguta som är ungefär 30 poäng före svensken när tre omgångar återstår.

6) Maverick Vinales

Han gör debut för Aprilla i Aragon och kör för teamet under de resterande loppen av årets säsong av motoGP.
7) Bröderna Hansen
Timmy och Kevin toppar VM i rallycross inför helgens deltävling i Frankrike, Johan Kristoffersson utmanar.
8) Callum Ilott
Den 22-årige britten är en del av Ferraris förarprogram och debuterar i IndyCar. Han kör för Juncos i Portland den kommande helgen. Även Rahal-Honda presenterar en ny förare. Oliver Askew. är tillbaka i IndyCar och kör säsongens tre avslutande lopp för teamet.
9) Jessica Bäckman
Till vardags kör hon WTCR, men nu gör hon ett inhopp i STCC och kör för Brink Motorsport på Anderstorp..
10) Esapekka Lappi
I oktober sätter Toyota in en femte bil när rally-VM avgörs i Finland. Den körs av Lappi. Det ryktas om att han och Sebastien Ogier delar en bil hos teamet kommande säsong.

Motorstopp

Teemu Suninen
Finländaren lämnar omgående M-sport och det påverkar förarkarusellen i WRC 2022. Tas hans plats av Craig Breen eller blir den en sensationell comeback av Sebastien Loeb?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB