Startsida / Inlägg

Otäck krasch mellan Hamilton och Verstappen i Italien

av Anna Andersson

Lewis Hamilton körde för seger i Italien GP. Max Verstappen lika så.

Då körde Verstappen över Hamilton i en mycket otäck kollision.

 

Italien GP
Kollissionen mellan Hamilton och Verstappen (VPlay)

Kampen om VM-titeln är enromt tuff och när Daniel Ricciardo tog ledningen av Italien GP återfanns Verstappen och Hamilton som tvåa och trea.

Redan under det första varvet av såg Max Verstappen till att det inte fanns någon plats för Lewis Hamilton och de båda var inblandade i en tajt batalj. Efter ungefär hälften av loppet gick Verstappen i depåstopp, men tappade ungefär elva sekunder efter ett riktigt dåligt hjulbyte.

Halmilton och Verstappen kolliderar i Italien GP

Därefter fick han jobba sig uppått i fältet och på det 26:e varvet var Mercedesen med Lewis Hamilton på väg ut på banan efter sitt depåstopp. Återigen var det kamp mellan dem och den här gången var det britten som inte klev undan. Det resulterade i en otäck krasch.

– Han lämnade ingen plats, rasade Verstappen över radion.

Italien GP
Halon räddar Hamiltion (VPlay)

Hans bil flög Lewis Hamiltons bil, golvet slog i det förarskydd ( halon) som numera skyddar föraren. Därefter träffade hjulet på samma ställe och frågan är om inte det stora hjulet snuddade vid Hamiltons hjälm?

– Det är inte första gången halon räddat livet på förare sedan den infördes, säger den tidigare racerföraren Björn Wirdheim i V-plays sändning.

Båda bilarna bröt Italien GP och tävlingsledningen har gett Verstappen tre platsers nedflyttning i starten av nästa race.

Detta gör att kampen om VM-titeln är lika jämn när VM kommer till Ryssland den 26 september. Det är fem poäng till Verstappens fördel efter 14 av 22 lopp. Här är VM-tabellen.

Daniel Ricciardo vinner igen

Daniel Ricciardo är tillbaka i toppen. Han tog starten av Italien GP och styrde sedan loppet.

– Det gick bra i går och jag visste att även om jag starten skulle det inte vara en given seger, men jag tror inte att någon av oss hade förväntat sig att vi skulle leda nästan från start till mål. Det var säkerhetsbilar och allt möjligt, säger han efter åt.

– Jag hade en känsla i kroppen redan i fredags och det kändes som om det kunde komma ut något riktigt bra ur detta,

Italien GP
Ricciardos första seger med McLaren (TT)

Det är hans första seger i McLaren. Hans första seger sedan Monaco GP 2018. Då tävlade han för Red Bull.

– Tack alla för att ni har stöttat mig och till alla som trodde att jag hade lämnat, jag gick bara åt sidan, jublar Ricciardo efter målgång.

Första dubbelsegern på elva år

Ricciardo, som har haft en tung inledning hos McLaren, tog även det snabbaste varvet och han vann före sin teamkollega Lando Norris. Det var McLarens förtsta seger sedan 2012 och teamets första dubbelseger sedan Kanada GP 2010. Om jag räknat rätt är det också den första dubbelsegern för något team i år.  Dubbelsegern tog McLaren ett stort steg mot tredjeplatsen i märkes-VM. Teamet tog 43 poäng och är 13,5 poäng före Ferrari i  sammandraget.

Här är resultatet.

Mercedes Valtteri Bottas körde upp sig från sista led till prispallen. Den nya motorn gav verkligen resultat och Bottas visade ett fajting face vi inte sett på väldigt länge. Vi hade också två Ferraribilar på plats fyra och fem hemma på Monza och George Russell tog nya poäng för Williams. Vilken prestation vill du lyfta fram efter loppet?

AlphaTauri vann på Monza för ett år sedan, i år kom Yuki Tsunoda inte ens till start och fjolårets vinnare Pierre Gasly försvann redan under inledningen av loppet. En tung helg för det italienska teamet.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB