Startsida / Inlägg

Chefen: Hamilton försov sig!

av Anna Andersson

Världsmästaren Lewis Hamilton är den stora förloraren. Han tappade allt i starten av The F1 Sprint inför Italien GP 2021.

Nu har Red Bull fått ett drömläge i kampen om VM-titeln.

Italien GP 2021
Årets första seger för Bottas (TT)

För Mercedes var lördagen på Monza en riktig mardröm. Teamet  hade två förarre i topp tre i kvalet och var stora favoriter inför The F1 Sprint.

Valtteri Bottas lyckades bäst och tog årets första seger och fick tre poäng, men han har ingenting i kampen om VM-titeln att göra. Han har dessutom bytt motor vilket gör att han startar sist i Italien GP 2021. Kollegan Lewis Hamilton startade från första led, men misslyckades kapitalt i startögonblicket och föll ner i fältet.

– Det positiva är att Valtteri gjorde ett fantastiskt lopp, en mycket bra start. På den andra sidan var det tvärt om. Han försov sig i starten, säger Mercedes stalllchef Toto Wolff till ORF.

– Han höll i kopplingen för länge, det är väldigt ovanligt för honom.

Hamilton kom aldrig förbi Lando Norris, McLaren utan gick i mål som femma. VM-ledaren tog inte en enda poäng. Det var ungefär så illa som det kunde bli för hans del.

Verstappen med pole i Italien GP 2021

För Red Bull var det däremot en underbar dag. Allt gick Max Verstappens väg. Han slutade tvåa och fick ytterligarde två poäng i kampen om VM-titeln och har dessutom pole position i morgon.

– Det är lite bättre än väntat och detta ger mig pole i morgon, de känns bra. Det blir ett spännande race i morgon, säger Max Verstappen som nu har fem poängs försprång på Hamilton.

– Vi har trimmat bilen för en bra toppspeed vilket gör att jag inte är allt för orolig.

Får han till en bra start i morgon har han fina möjligheter att plocka ytterligare 25 poäng och utöka sin VM-ledning.

– Red Bull är enormt snabba och han har pole position. Det  borde bli en enkel seger för honom, säger Hamilton till motorsporttotal.com.

– Jag måste se hur jag kan slå McLaren i morgon.

Ricciardo i första led (TT)

Intill honom står Daniel Ricciardo, McLaren, bakom honom Lando Norris, McLaren. Det är ett väldigt fint resultat för Daniel Ricciardo som har haft en tuff första säsong hos McLaren säsong.

– Det är skönt att vara tillbaka. Detta var ett kval, det är i morgon som det är riktigt viktigt säger han.

– Det blir full attack och det var en riktigt bra start som gav mig möjligheten i dag. Jag har samma fokus i morgon och ser fram emot det.

För McLaren är det enormt viktigt att ta poäng med båda bilarna i Italien GP 2021. Stallet har en väldigt tajt fajt med Ferrari i kampen om plats tredjeplatsen i VM och just nu skiljer det 9,5 poäng till Ferraris fördel.

Seger i fjol – tufft i år

För fjolårets segrare Pierre Gasly tog möjligheten till en bra startposition slut redan på det första varvet. Han gick emot Daniel Ricciardo i startfrekvensen, framvingen försvann under hans egen bil och han tappade styrförmågan. Han bröt sprinten och får en tuff startposition i söndagens GP.

Här har du startuppställningen.

Har du läst om det senaste förslaget för att få fler unga förare til F1? Om du inte har gjort det hittar du texten här.

En guide inför morgondagens race hittar du här.

I IndyCar kvalade Fewlix Rosenqvist in som fyra i Grand Prix of Portland. Marcus Ericsson hade prolem med balansen i bilen och kvalade in som tia. Alex Palu har pole position.

Gillar du IndyCar finns det en lång artikel, där Marcus Ericsson berättar om sina tankar inför racet i Portland här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB