Startsida / Inlägg

Verstappen: ”Så många hycklare”

av Anna Andersson

Ordkriget mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton fortsätter inför Ryssland Grand Prix.
– Det finns så många hycklare i den här världen, konstaterar Max Verstappen.

Rysslands Grand Prix
Det har snart passerat två veckor sedan Max Verstappen och Lewis Hamilton kolliderade på Monza.
Men fajten mellan dem båda är långt ifrån över.
Nu är de på plats i Ryssland för nästa Grand Prix och även om de inte möttes på presskonferensen är ordkriget fortfarande ett faktum. Båda två hugger mot varandra, så fort de får chansen.
– Jag är mycket mer avslappnad i VM-kampen nu än första gången, då var jag fortfarande väldigt ung och visste inte riktigt hur jag skulle hantera trycket. Det var en annan situation, säger 36-årige världsmästaren.
Han skickar en passning till Verstappen som är 24 år och aldrig tidigare varit med om en VM-fajt. Själv slogs han om sin första titel år 2007 och har sedan dess vunnit sju mästerskap.

Allt kan vara över på en sekund

Britten har fått hård kritik av Red Bull efter tävlingen på Monza, Italien. Motorsportkonsult Helmut Marko menade att det var väldigt märkvärdigt att Hamilton klagade på smärtor i nacken efter loppet och pratade om att besöka en specialist, men flög till New York för att medverka på en större gala.
– Jag lyssnar inte på vad folk säger. Det är klart att du inte mår så jättebra om du får en bil på ditt huvud. Jag jobbade hårt med min sjukgymnast efter loppet och under flyget, jag var även och undersökte mig dagen efter, säger han under presskonferensen.
– Vi har arbetat med det hela veckan. Jag sa aldrig att jag dör, även om jag är väl medveten om att allt kan vara över under bråkdelen av en sekund. Jag är glad över att jag klarade mig utan större skador.

Ryssland Grand Prix
Kollisionen i Italien (TT)

Gala i New York inför Ryssland Grand Prix

Samtidigt som Hamilton har kritiserats för att han flög till USA förra veckan har Verstappen fått kritik för att han lämnade bilen utan att se hur det var med Hamilton.
Den kritiken förstår Verstappen inte alls.
– Det finns så många hycklare i världen. Jag klev ur och såg att han försökte backa. Han drog i ratten för att komma loss. Han mådde bra, säger Verstappen.

– Och när han kan flyga till USA för att besöka en gala så kan han inte må så dåligt direkt.

 

Lämnar segern till Lewis

Under gårdagens presskonferens bekräftade Valtteri Bottas att han nu kör för Lewis Hamilton.
– Det finns tillfällen när vi måste arbeta som ett team och jag måste ta en för laget, säger Bottas.
Han antyder där att hann skulle lämna över en seger till Hamilton. Något som han gjort i Ryssland tidigare. År 2018.
– Ja det skulle jag göra. Vi är här som ett team och måste säkerställa att vi vinner båda titlarna, inte bara märkes-VM utan även förar-VM och Lewis har bäst chans av oss två.
Även Red Bulls Sergio Perez är tydlig med vilken roll han har.

Han ska stötta Verstappen.
– Max kör för VM och som teamkompis kommer jag att stötta honom. Samtidigt kör vi för konstruktörstiteln och teamet gör allt för att stötta oss båda, säger han till motorsporttotal.com

– Vi måste se hur tävlingshelgerna utvecklar sig, men en sak är klar. Teamet har som mål att vinna konstruktörs-VM och att Max vinner förar-VM.

Snabba nyheter från Ryssland Grand Prix

Haas har förlängt kontrakten med Mick Schumacher och Nikita Mazepin. Räkna med ännu ett år av trubbel och sura miner. Därmed är det bara Alfa Romeo som har en plats kvar och hetaste tipset just nu är kinesen Guanyu Zhou.

I helgen är Alfa Romeos Kimi Räikkönen tillbaka efter sjukdom. Han testades positivt för COVID-19 och har stått över två tävlingar. Finländaren erkände under presskonferensen inför Ryssland Grand Prix att han inte såg hela tävlingen på Monza.

Under träningarna visade Mercedes återigen på fart i Sotji. Valtteri Bottas var snabbast under båda passen, Lewis Hamilton var tvåa på det andra (resultatet finnns här). Max Verstappen och Red Bull har däremot bestämt sig för att byta till säsongens fjärde motor, vilket gör att VM-ledaren startar från sista led.

– Vi har vägt in alla omständigheter, vädret i morgon och vi har kommit fram till att det bästa är om vi gör det här, förklarar Verstappen för motorsport-total.com.

Konsult Helmut Marko är ännu tydligare:

– Mercedes är väldigt starka här. Säg att vi kvalar in som trea som bäst, med bestraffningen från Monza är det plats sex. Byter vi en del är det tio platser ner, vilket är plats 16, men om vi startar 16:e eller  20:e spelar verkligen ingen roill. Därför bytte vi.

Även Ferraris Charles Leclerc har en ny, uppdaterad motor och startar längst bak. Mer om det i gårdagens inlägg.
Vill du ha en guide inför helgen?
Den hittar du här.
Tider och väderprognos, däck hittar du här.
Snacket inför helgens avslutning av IndyCar, där jag har haft kontakt med båda svenskarna, hittar du här.

Sedan har Viaplay förlängt sändningsrättigheterna för IndyCar fram till och  med 2024.

Trevlig fredag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB