Startsida / Inlägg

Bottas till Piteå och raceweek – igen

av Anna Andersson
Valtteri Bottas tävlar i Race of Champions
Bottas klar för tävlingen i Piteå (TT)

Valtteri Bottas tävlar i Race of Champions.
I Sverige.
I februari möter han bland annat Sebastien Ogier på isen utanför Piteå.

Finländaren har inte deltagit i Race of Champions tidigare, men han trivs på snö och is.
– Jag har tävlat i Arctic Rally några gånger så förhoppningsvis hjälper den erfarenheten till. Vi strävar efter att slå det tuffa motståndet, särskilt våra nordiska grannar från Sverige och Norge, så att vi att ge Finlands ännu fler vinster både i individuella ROC och ROC Nations Cup, säger Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas tävlar i Race of Champions

När det nu är klart att Valtteri Bottas tävlar i Race of Champions har evenemanget fått den första F1-stjärnam till 2022. Tidigare har bland annat Sebastian Vettel och Mick Schumacher ställt upp i Race of Champiopns.
– Efter att jag har sett evenemanget på TV i många år ser jag verkligen fram emot att äntligen få tävla i Race Of Champions. Att årets evenemang dessutom kommer att köras på snö och is gör det ännu mer spännande, säger Valtteri Bottas.
Tävlingen avgörs den 5-6 februari 2022.

Martin Whitmarsh till Aston Martin

Martin Whitmarsh är tillbaka i Formel 1. Han var tidigare teamchef för McLaren, nu tar han en ledande roll hos Aston Martin Performance Technologies.
– Bland hans uppgifter ingår det att skapa en struktur som gör att Aston Martin vinner VM inom fyra, fem år och under samma tidsram skapa ett företag som omsätter en miljard brittiska pund, säger Aston Martins ägare Lawrence Stroll.
Whitmarsh arbetade hos McLaren från 1994 till 2014. 2008, samma år som Lewis Hamilton vann VM med teamet, tog han över rollen som teamchef efter Ron Dennis.
– Lawrence har som målsättning att vinna VM i Formel 1 och jag hade inte hoppat på det här uppdraget om jag inte hade trott att det var möjligt, säger den tidigare teamchefen.

I gårdagens inlägg skrev jag om det nya förslaget, med två mästerskap under en säsong. Du läser det här.

Rysslands GP – det är raceweek

Nu är det dags att titta mot Ryssland GP, en tävling som Mercedes brukar dominera, men då har å andra sidan inte Red Bull varit lika konkurrenskraftiga som teamet är  i år. Nu leder Max Verstappen VM knappt före Mercedes Lewis Hamilton, men Verstappen har en bestraffning och flyttas tillbaka tre platser i starten. Det spekuleras i om han kommer att byta  motor i helgen och starta racet längst bak redan den här helgen.

VM-tabellen finns här.

Tider för Rysslands GP

26.9 Fredag:
Träning 1 kl 10.30
Träning 2 kl 14.00
Lördag:
Träning 3 kl 11.00
Kval kl 14.00
Söndag:
Rysslands GP kl 14.00

Däckvalen till Rysslands GP 2021

För första gången sedan Österrikes GP ska F1 nu köra med de tre mjukaste gummiblandningarna. Det är samma gummiblandning som användens på banan förra året, i en tävling som hölls vid ungefär samma tidpunkt på året. Banan i den tidigare OS-staden används inte speciellt ofta och det brukar vara ganska halt under fredagen. Banan förändras därför väldigt mycket från fredagen till söndagen eftersom det körs mycket på den under helgen. Det tävlas i Formel 1, Formel 2 och Formel 3.

Bilarna kör ofta med medium downforce och det handlar ofta om ett depåstopp. I fjol körde både ettan och tvåan med kombinationen medium/hard.
– Under åren har vi sett många olika strategier i Ryssland, där det är flera olika gummiblandningar som förarna har valt att starta på. I fjol fungerade det mjukaste däcket, C5 bättre än förväntat och det var inget större slitage, säger Pirellis Mario Isola.

– Tidigare år är det några som har testat att göra ett tidigt depåstopp, gå för de hårda däcken och köra dem ända in i mål, men förra året hade asfalten mognat så pass att det inte var möjligt. Med tanke på att det är flera klasser som kör i helgen och banan har utvecklats bör fästet bli bättre i år.

Vädret till Rysslands GP

Enligt väderprognosen ska det vara milda temperaturer, kring 20 grader under hela helgen, men det är också risk för regn. Samtliga dagar.
Under kvalet är risken för regn över 90 % och under racet är det mellan 70% och 75 % risk för regn.

I morgon är det onsdag. Det ger dig statistik och fakta inför helgen – och de senaste nyheterna så klart.
Under torsdagen planerar jag att lägga uppsnacket inför avslutningen av IndyCar som avgörs i helgen.

Tack för att du tittade in.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB