Startsida / Inlägg

Red Bulls oro inför avgörandet

av Anna Andersson

Kampen mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton går vidare. Nu tar Red Bull nästa steg:

Mercedes flög från Red Bull i kvalet till Turkiets GP.
Det var en bestraffning av Lewis Hamilton och en tveksam strategi från Mercedes sida som gjorde att Max Verstappen kunde ta över VM-ledningen i Formel 1.
Det oroar Red Bull som vill att FIA skapar klarhet i om Mercedes bryter mot reglementet.
– Vi har ställt ett par frågor, bekräftar Red Bulls Christin Horner.

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Vem vinner VM 2021? (TT)

Efter sommaruppehållet har Mercedes varit det starkaste teamet och VM-tabellen hade antagligen sett annorlunda ut om omständigheterna de fyra senaste loppen varit väldigt speciella. Deltävlingen i Belgien regnade bort (den bestod till slut av två varv bakom en säkerhetsbil). I Italien gjorde Hamilton en usel start i sprintloppet vilket förstörde förutsättningarna för helgen och i det efterföljande GP:t på Monza körde sedan Max Verstappen och Lewis Hamilton i hop.

Max Verstappen och Lewis Hamilton i kamp om VM-titeln

I ryska Sotji vann Hamilton (sedan Red Bull gjort ett motorbyte och Verstappen haft lite tur med väderomslaget och slutat tvåa) och i Turkiet senast var Mercedes snabbast i kvalet. Därefter dominerade Valtteri Bottas i sin Mercedes medan Hamilton körde sig upp genom fältet efter sin motorbestraffning. Han hade möjligheter till en pallplats, men ett mindre lyckat strategigiskt beslut satte stopp för den möjligheten.

Hamilton blev väldigt irriterade på teamet och på den kritik han fick efteråt.

Enorm utveckling av Mercedes

Mercedes har gjort en enorm utveckling under hösten och den har fått Red Bulls chefer att bli riktigt oroliga inför avslutningen av årets säsong.
– De har tagit ett stort steg när det gäller farten på rakorna, säger Red Bulls teamchef Christian Horner till RTL.
– Tidigare kunde vi jämna ut det med våra små vingar, men nu är vi inte i närheten av deras fart.
Han fortsätter:
– Hamilton hade trots den större bakvingen en klar fördel på raksträckorna. Nu måste vi maximera vårt paket. Det är väldigt övarraskande att de har tagit ett så stort steg med sin power unit.

Red Bull har vänt sig till FIA

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Mercedes Valtteri Bottas tog årets första seger i Turkiet (TT)

Just det är också någonting som Red Bull vill få klarhet i. Teamet har tagit upp frågan till FIA (internationella bilsportförbundet) för att se att allt följer reglerna. Enligt Horner handlar det inte om någon protest. Än.
Istället förklarar han för den tyska TV-kanalen att Red Bull har ställt ett par frågor, något som även andra team ska ha gjort.
– Nu är det upp till FIA att titta på det och göra en kontroll. När man har en högre fart på raksträckan utan DRS än med, då är det väldigt imponerande.
Enligt Horner var Hamilton mellan 15 och 20 km/timmen snabbare än Verstappen på raksträckorna och nu väntar USA:s GP i Austin Texas. Det är en bana som passar Hamilton perfekt.

Mercedes har fyra segrar på de fem senaste loppen i Austin. Hamilton har tagit tre av dem (AP Photo/Eric Gay)

– Hans fart är fenomenal. Vi måste hitta mer fart på rakorna, kanske förändra vår konfiguration så att vi får mer downforce. Vi måste hitta farten. Det kommer ett par banor som passart oss, men Austin tillhör Hamilton.
Red Bull sätter framförallt sina förhoppningar till tävlingarna i Mexiko och i Brasilien som avgörs på hög höjd. Där har Red Bull en fördel jämfört med Mercedes, men det är jämnt inför avslutningen. Kampen mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton går vidare.

Det skiljer nu sex poäng till Verstappens fördel – och sex lopp återstår.
Här kan du läsa mitt tips inför avslutningen och du får dessutom datum och tider.

Gillar du IndyCar? Då hoppas jag att du inte missade förra veckans stora nyhet. Marcus Ericsson avslöjade sina planer för framtiden när vi pratades vid i fredags. Du läser det här.

Här kan du också lyssna på när jag, Jacob och Ronnie snackar ner säsongen i Indypodden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB