Startsida / Inlägg

Han vinner VM – duellen bana för bana

av Anna Andersson

Nu avgörs Formel 1 2021 . Med sju lopp och ett F1 Sprint under tio intensiva veckor.
Inför helgens deltävling i Turkiet leder Lewis Hamilton VM med 2 poäng – men fördelen ligger hos Red Bull och Max Verstappen.

Säsongsavslutningen kommer att bli jämn. Väldigt jämn.
Det kan till och med vara så att den planerade F1 Sprint i Brasilien avgör årets mästerskap med tre extra poäng eller också kan det vara så att Max Verstappen avgjorde mästerskapet redan för två veckor sedan när slutade tvåa i Rysslands GP, trots att han gjorde ett motorbyte. Några svar finns inte än, men Red Bull har skaffat sig en fördel.
Max Verstappen har nu tagit sin fjärde motor, vilket innebär att han har tre motorer att varva mellan under de sju avslutande loppen.

Formel 1 2021
Hamilton eller Verstappen? Det är frågan när sju deltävlingar återstår. (TT)

Mercedes och Lewis Hamilton väljer, till skillnad från sina konkurrenter, att inte byta hela sin power unit. Istället byter man en komponent  (ICE/förbränningsmotorn) och Hamilton flyttas tillbaka tio platser i starten av helgens GP. Det innebär att han som bäst startar från position elva.

– Vi byter ICE, risken är störst att den drabbas av komplikationer, säger Mercedes teknikchef Andrew Shovlin  till Sky.

– Det är inte troligt att vi gör fler förändnringar i power uniten under helgen.

Vad det betyder för framtiden är dock inte klart. Lewis Hamilton har än så  länge använt sig av tre motorer och av dem hart han fortfarande kvar två i rotation varav en rustas upp inför helgens tävling. Behöver han byta fler komponenter blir det ytterligare bestraffningar i startuppställningen.

Flera fajter när Formel 1 2021 avgörs

Kampen om årets mästerskap står dock inte bara mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen, utan även andra förare kommer att blanda sig i kampen om segrar och ta poäng från de två i toppen av VM. McLaren har visat en fin form och har en intensiv kamp med Ferrari om tredjeplatsen i VM, men Ferrari har nu nya och uppdaterade motorer i båda bilarna. Dessutom får Sergio Perez, Red Bull och Valtteri Bottas, Mercedes, avgörande roller i kampen om att hjälpa sin teamkollega till en seger.

– Ser man på hur poängfördelningen är och vilka lopp som är kvar är chansen för att Max vinner 50-50 säger Red Bulls Christian Horner till speedweek.
Räkna med spänning – ända fram till Lucia.

Fotnot: Sportbladets tips nedan är baserat på kampen mellan Hamilton och Verstappen och den av de två förarna som plockar flest poäng i de kvarvarande racen.

Sju lopp – så avgörs VM i Formel 1 2021

Turkiets GP – Istanbul

Söndag 10 oktober 2021 kl 14.00
En bana som kom tillbaka till F1 2020 och då vann Lewis Hamilton, men det är ingenting att dra för stora växlar på. 2020 var banan helt nyasfalterad, dessutom kom det ett oväntat regn och Pirelli gjorde ett konservativt däckval. I år har man valt mjukare däck, asfalten har rengjorts och tävlingen avgörs en månad tidigare vilket gör att det är varmare.
Visserligen vann Hamilton i Ryssland, men han har bytt en komponent i sin power unit och  flyttas tillbaka tio platser i starten av Turkiets GP. Det ger Verstappen, som  bytte hela si motor i Ryssland för två veckor sedan en fördel. Därför är han favorit på söndag. Vinner Verstappen tar han över ledningen i VM. Guiden till helgens lopp finns här. Alla tider och däck här.

Sportbladets VM-tips: Max Verstappen, Red Bull

USA:s GP – Austin, Texas

Formel 1 2021
2017 firade Hamilton med Usain Bolt (TT)

Söndagen den 24 oktober 2021 kl 21.00
Detta är en bana som Lewis Hamilton och Mercedes älskar. Han har vunnit fem lopp på banan, tre av dem från startposition två. 2019, när tävlingen senast kördes i Texas vann Valtteri Bottas, även han Mercedes. Detta känns som Mercedesland och i och med att Hamilton bytte sin  ICE i Turkiet talar allt för att han är stark i Austin.

Sportbladets VM-tips: Lewis Hamilton, Mercedes

Mexikos GP – Mexico City

Söndagen den 7 november 2021, kl 20.00
Red Bull trivs i Mexiko. Hamilton vann senast, 2019, men de två säsongerna innan dess var Max Verstappen snabbast och Mercedes Toto Wolff har varit lite orolig i sina kommentarer:
– Det blir lite svårare i Mexiko, det har varit vår akilleshäl varje år, säger Wolff enligt Bild.
Banan, Autódromo Hermanos Rodríguez , ligger på 2000 meters höjd vilket tycks ha passat Red Bull bättre. Frågan är om det då är här Hamilton gör ett motorbyte för att känna sig säker till avslutningen av säsongen.

Sportbladets VM-tips: Max Verstappen, Red Bull

Brasiliens GP – Sao Paolo

Söndagen den 14 november, kl 18.00
Den här banan ligger också högt 800 m över havet och väderförhållandena kan skifta väldigt snabb. Här är det tänkt att säsongens tredje sista The F1 Sprint ska avgöras. Det betyder ett annat upplägg med kval på fredagen, ett 100 km lopp på lördagen där tre extra poäng delas ut och ett GP på söndagen. Det är ett koncept som har passat Max Verstappen, han har varit stark under sprinten och det är tre poäng som kan avgöra VM-striden. Notera att de två VM-kombattanterna har kolliderat i både Storbritannien och Italien, vid båda tillfällena efter en F1 Sprint på lördagen.

Formel 1 2021
Hamilton säkrade sin första VM-titel, 2008, i Brasilien (TT)

Sportbladets VM-tips: Max Verstappen, Red Bull tar tre poäng i F1 Sprint och slår Hamilton i racet.

Qatars GP – Loasil

Söndagen den 21 november. TBA
F1 debuterar i Qatar och det blir ett kvällsrace i strålkastarnas sken. Detta är en bana där motoGP har tävlat i många år och Mercedes har, via sin storsponsor Petronas, en länk till Petronas Yamaha Sepang Racing Team. Dessutom har stallet en fantastiskt duktig dataavdelning och brukar se till att de är mycket väl förberedda. Teamet har tagit 14 VM-titlar på sju år. Det finns en anledning till det.
Sportbladets VM-tips: Lewis Hamilton, Mercedes

Saudiarabien GP – Jeddah

Söndagen den 5 december 2021, kl 18.30
Ytterligare en F1-premiär i Mellanöstern och återigen är Mercedes favorit. Teamet är väldigt duktiga på att hantera ny banor och snabba förändringar. Fördel Mercedes, precis som i Qatar.
Sportbladets VM-tips: Lewis Hamilton, Mercedes

Formel 1 2021

Verstappen firade segern 2020. Firar han VM-titeln i Formel 1 2021? (TT)

Abu Dhabis GP – Abu Dhabi

Söndagen den 12 december 2021, kl 14.00
Det är dags för final och mycket talar för att det blir ett VM-avgörande här.

– Detta kommer att pågå ända fram till finalen i Abu Dhabi, spår också Red Bulls teamchef Christian Horner till speedweek.com.
Det är  en bana där VM har avgjorts vid ett par tillfällen tidigare. Genom att vinna finalen 2010 avgjorde Sebastian Vettel mästerskapet till sin fördel. Han tog sin första av fyra VM-titlar med Red Bull efter en tajt kamp med Fernando Alonso, Ferrari.

2016 var VM en intern kamp mellan Mercedes Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Hamilton försökte att bromsa in Rosberg för att resten av fältet skulle komma ikapp honom, men Rosberg klarade andraplatsen och säkrade titeln med fem poängs marginal.
Notera att en pole position kan vara avgörande i Abu Dhabi, sedan 2015 har föraren som tagit pole position också vunnit racet.

Sportbladets VM-tips: Lewis Hamilton, Mercedes, vinner loppet, men Verstappen vinner VM.

 

Detta är mitt tips – vilkdet är ditt? Lägg ditt tips kring Formel 1 2021 i kommentarerna så startar vi diskussionen!

Lewis Hamilton var snabbast på den  första tärningen i Turkiet, före Max Verstappen. Här har du hela resultatet.

Under den andra kan vi notera att Ferraris Charles Leclerc styrde in på en andraplats bakom britten. Här är resultatet.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB