Startsida / Inlägg

Romain Grosjean opereras igen

av Anna Andersson

Elva månader efter den fruktansvärda olyckan i Bahrain opereras Romain Grosjean igen.
Skadorna på hans vänstra hand kommer att följa honom resten av livet.
– Den kommer aldrig att bli perfekt igen. Det gör ont, men man lär sig att leva med det.

Romain Grosjean
Romain Grosjean fast i den brinnande bilen i Bahrain (TT)

Olyckan inträffade under Bahrain GP i Formel 1 2020. Romain Grosjean kolliderade med en AlphaTauri kort efter starten, han höll en hastighet av 220 km/timmen och bilen for som en projektil genom skyddsräcket. Den förvandlades till ett brinnande inferno och fransmannen satt fast i 28 sekunder innan han tog sig ut.

– När jag skulle ut slog jag i huvudet, jag vände mig åt vänster och slog i huvudet igen. Det brann överallt, jag hade inte tid att vänta, berättade han på en digital presskonferens efter olyckan.
– Plötsligt slappnade kroppen av, ett lugn infann sig och jag trodde att jag skulle dö. Jag frågade mig själv var det skulle börja göra ont, men så tänkte jag på mina barn och på att de ska inte förlora sin pappa. Inte i dag i alla fall. Jag fortsatte att försöka ta mig loss och rätt som det var fick jag ur axlarna. När jag såg på mina röda handskar var av dem var helt svart av eld. Jag var lättad över att jag var ute ur bilen och kände hur någon rörde mig. Då märkte jag att jag var som ett eldklot.

Romain Grosjean opereras igen

(Instagram)

Det är ett mirakel att han ens lyckades ta sig ur bilen levande och att han enbart drabbades av brännskador på händerna.
– Höger hand är helt bra igen. Jag behöver bara lägga på lite solkräm eftersom jag har ny hud där, säger han enligt rtl.
Däremot har han fortfarande problem med vänster hand och han behöver genomföra ytterligare en hudtransplantation i november.
– Jag kan leka med mina barn, jag kan köra bil och jag kan leva rätt normalt, säger han.
– Vid ett par tillfällen är jag begränsad, men den fungerar till 95 %. Det ser inte så snyggt ut, men det är mitt krigsärr.
Romain Grosjean har i år tävlat i IndyCar, där han tog en pole position och fyra platser i topp fem. Till nästa år kör han för Andertti Autosport och då ska han även köra ovalracen, det gjorde han inte under inledningen av årets säsong.

Regnet stoppar Linus Lundqvist

Linus Lundqvist (Motorsportpublication)

Linus Lundqvist skulle ha testat för IndyCar i dag.
Det testet har skjutits upp på grund av regn.
Lundqvist kommer att testa bil #29 för Andretti Autosport på måndag (eftermiddag/kväll svensk tid) på Indianapolis Motor Speedway. Han inte får testa Colton Hertas bil, som ursprungligen var planerat.

Mercedes förklarar problematiken i Austin

Mercedes berättar nu om det problemet som teamet hade med strategin i Austin – och oavsett vilken strategi teamet hade valt hade utgången troligtvis varit den samma.
Det enda som hade kunnat förändra det och som hade kunnat leda till att Hamilton hade kunnat köra om Verstappen och ta ledningen hade varit om Verstappens däck hade tagit tvärslut.
– Det hände på det sista varvet, hade det hänt ett eller två varv tidigare hade resultatet blivit ett annat.
Mercedes hade ingen chans att förändra resultatet på egen hand.
– Det är svårt att säga vad som hade hänt om vi hade gått i depå ett varv tidigare eller ett varv senare, men oavsett vad hade vi varit hänvisade till Verstappens däck skulle ta slut, det var det enda som kunde få vår strategi att fungera och det hände allt för sent, säger Mercedes chefstrateg James Volwes.

Du kan se honom förklara det här.

Nästa helg kör F1 i Mexiko. Det är starten på nästa trippelheader, tre racehelger i rad, och den lär bli otroligt tuff.
– Jag skulle säga att den kommande trippelheadern är fysiskt den mest ansträngande som vi har varit med om i år, säger McLarens Daniel Ricciardo enligt motorsporttotal.com.
– Flyget från Mexiko till Brasilien tar tio timmar. Flyget från Brasilien till Qatar minst tio timmar, kanske ännu längre tid.
Därefter väntar en veckas uppehåll innan säsongen avslutas i Saudiarabien och Abu Dhabi. Nu har förarna fem lopp på sex veckor att se fram emot.

 

Nu önskar jag er alla en trevlig helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB