Startsida / Inlägg

Red Bull attackerar både FIA och funktionärer

av Anna Andersson

Max Verstappen bestraffades inför Qatar GP. Det gjorde Red Bulls chefer vansinniga. Helmut Marko kallade det internationella bilsportförbundet för inkompetent – och teamchef Christian Horner var ännu mer kritisk:

– Jag tror att det var en skurk till funktionär.

 

Christian Horner
Helmut Marko ( i mitten) och Christian Horner tillsammans med Ferraris teamchef Mattia Binotto (TT)

Max Verstappen missade den dubbla gulflaggen under avslutningen av kvalet och bestraffades med fem platsers  nedflyttning i starten av Qatar GP. Även Mercedes Valtteri Bottas bestraffades och flyttades tillbaka tre platser.
Det fick Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko att reagera mycket kraftigt.
– Det är löjligt, säger han till DAZN.
– FIA kan inte organisera ett ordentligt system för att rangordna förarna utan lägger över sin egen inkompetens på förarens axlar. Det är otroligt!

Han är fortsatt kritisk när han pratar med tyska Sky.

– Vi får all information på våra skärmar och där fanns ingen varning. Sedan är det en sekund när funktionären viftar med den gula flaggan och plötsligt, när Verstappen kör förbi, så viftar han med två flaggor.

– Jag tycker att det är oproffsigt och oacceptabelt. Ingen förare borde ha bestraffats.

Christian Horner med häftig kritik

Christian Horner
Horner (TT)

Han fick medhåll av Red Bulls teacmchef Christian Horner:

– Jag tror att det var en skurk till funktionär som höll ut en flagga, utan att ens ha fått någon instruktion av FIA. De måste ha bättre kontroll över sina funktionärer. Så enkelt är det, sa teamchefen till Sky inför Qatar GP.

Horner var vansinnig över att Verstappen fick fem platsers nedflyttning, Valtteri Bottas tre medan Carlos Sainz, Ferrari,  friades.

–  En annan sak jag inte förstår är Carlos Sainz. Han gjorde exakt samma sak. Han såg inte flaggorna, körde förbi med sin DRS-öppen och lyfte gasen tio meter innan linjen. Och det är okej?, säger Horner som vill se en förändring i hur FIA:s system för de gula varninggsflaggorna ser ut.

– Det måste vara vuxna människor som tar vuxna beslut. Det frustrerande när någon plötsligt bara sträcker ut en gulflagg.

Teamchefen varnad

Max Verstappen lyckades köra upp sig från plats sju i starten till att ta andraplatsen i mål, bakom Lewis Hamilton. I sammandraget skiljer det nu åtta poäng till Verstappens fördel när två deltävlingar återstår.

Christian Horner hann lugna ner sig något efter loppet och bad om ursäkt när han återigen pratade med Sky.

– I den tidigare intervjun sade jag ett par ord. Jag fick frågan om funktionärerna och jag vill förtydliga att de gör ett fantastiskt arbete. Det är idellt arbete och de gör det väldigt bra. Min ilska var inte riktad mot någon av funktionärerna utan jag var arg på de rådande omständigheterna.

Horner kallades till domarna efter Qatar GP och fick ta emot en varning för sina uttalanden.

Vill du läsa mer om racet gör du det här.

Säsongsbästa för Oliver Solberg

Sedan skickar vi ett stort grattis till Oliver Solberg som slutade femma i finalen av WRC. Det är karriärens bästa resultat.

– Jag vill bara fortsätta köra nu. Hela veckan har varit underbar. Särskilt fjällvägarna vi körde på fredag ​​och lördag morgon var fina. Till en början tog vi det ganska lugnt och förnuftigt då vägarna var fuktiga och det var mycket dimma i bergen. Efter lite justeringar av bilen som gav mer grepp för bakhjulen kunde vi köra mycket tuffare. Det var en underbar känsla, säger 20-åringen.

– Själva rallyt var väldigt svårt med både utmanande vägar uppe i bergen och mer tekniska nere vid racingbanan. Grusvägarna runt Monza var extra roliga i mina ögon; de påminde mig om tiden i rallycross. Det var nästan så att jag var ledsen när tävlingen var över.

Nästa år kör han WRC  som fabriksförare för Hyundai.

Under söndagen säkrade Sebastien Ogier sin åttonde VM-titel i rally på nio år.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB