Startsida / Inlägg

Hamilton vann i Qatar – jämn kamp om VM-titeln

av Anna Andersson

Lewis Hamilton fortsätter att pressa Max Verstappen.
Efter segern i Qatar skiljer det nu åtta ynka poäng i kampen om en VM-titel i Formel 1 2021.

Inför deltävlingen i Qatar bestraffades Max Verstappen för att han inte saktat ner under en dubbel gulflagg under kvalet. Han flyttades ner fem platser i starten.

Det ledde till att Lewis Hamilton startade intill Pierre Gasly, AlphaTauri, i första led medan Verstappen startade från ruta sju.
Även Mercedes Valtteri Bottas flyttades ner i starten av loppet, men han återhämtade sig aldrig. Verstappen tog sig direkt upp från plats sju till position fyra, Valtteri Bottas rasade däremot ner från plats sex till elva.

Verstappen fortsatte sedan förbi Gasly och var uppe på plats tre efter tre varv. Ett varv senare var han uppe på den andra positionen som han hade innan bestraffningen, men han hade inte en chans mot Lewis Hamilton.

Britten tog segern före Verstappen och tog in sex poäng i kampen om VM-titeln i Formel 1 2021.
– Det var ganska ensamt där framme och jag gillar de race där jag får fajtas om placeringar, men vi behövde de här poängen i dag, säger Lewis Hamilton efter racet.

– Men det känns bra. Jag trivs verkligen i bilen och jag känner mig i bättre form än någonsin. Det är positivt.

Hård kamp om en VM-titel i Formel 1 2021

I de två senaste loppen har Mercedes styrt handlingen och kampen om en VM-titel i Formel 1 2021 har genomgått en rejäl scenförändring. Hamilton har nu tagit två segrar på en vecka. Det har han inte lyckats med sedan inledningen av säsongen då han vann i Portugal och Spanien. Mellan deltävlingarna i Monaco och i Mexiko tog han också två segrar under ett tidsspann på mer än fem månader.

– Vi trodde att detta var vår ”Akilleshäl”. De banor som kommer nu, framförallt, Saudiarabien, ska vara en fördel för oss. Kanske får jag äta upp det jag sagt nu i Saudiarabien, att den bana vi har trott skulle vara bra blir precis tvärt om. Så har det varit under hela året, Brasilien borde inte ha varit en bana där vi skulle ha någon fördel.

Nu är han tillbaka och det är förståligt om Red Bull känner en oro inför avslutningen.

– Det var ett bra race, du lyckades begränsa skadorna, sa Red Bulls teacmhef Christian Horner till Max Verstappen efter loppet.

Faktum är att Verstappen kan avgöra VM om två veckor. Tar han 18 poäng eller mer på Hamilton i Saudiarabien avgör han mästerskapet. När två lopp återstår skiljer det nu åtta poäng mellan Verstappen som leder VM och Hamilton som är tvåa.
Här är hela resultatlistan från Qatar och här är VM-tabellen i Formel 1.

Snabba nyheter från Qatar GP

Valtteri Bottas hade en riktigt tung helg, en usel start där han föll från plats sex till plats elva. Han körde upp sig, men drabbades sedan av en punktering på varv 34. Han åkte av, tvingades till ett depåstopp och kom ut igen på plats 14. Därefter klarade han inte av att ta sig uppåt i fältet, antagligen hade han skador på bilen och han tvinagdes även att bryta racet. Samtidigt som Red Bull tog många poäng med två bilar tog Mercedes enbart en seger. En nolla på en av bilarna är väldigt dyrbar i det ekonomiskt så viktga konstruktörsmästerskapet.

VM-titel i Formel 1 2021
Fernando Alonso, 40, är tillbaka på prispallen (TT)

Fernando Alonso är tillbaka på prispallen! Han tog sin första pallplats sedan Ungern 2014. Den här gången fick spanjoren den tredje startplatsen till skänks efter ett fint kval. Han gjorde även ett mycket bra race när han tog Alpines andra pallplats för säsongen. Hans kollega Esteban Ocon slutade femma och 25 poäng plus är ett viktigt resultat i kampen om femteplatsen i VM.
Tuffaste konkurrenten i märkes-VM, AlphaTauri, gick däremot bort sig helt i strategin och tog inte en enda poäng i Qatar.

Pirelli var tydliga med att det var de tre hårdaste gummiblandningarna som skulle användas i Qatar. Trots det fick vi se ett antal punkteringar. Det gällde även den allra hårdaste gummiblandningen.

I Italien trodde många att Daniel Ricciardo hittat hem i sin McLaren. Den helgen tog han en seger och 27 poäng. Därefter har han lyckats plocka 22 pinnar – på sex tävlingshelger. En av anledningarna till att Ferrari tagit kommandot över tredjeplatsen i VM är just Ricciardos brist på att plocka poäng.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB