Startsida / Inlägg

”Svårt att tro att Mercedes kan lita på Valtteri”

av Anna Andersson

Kampen står mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton.
Men kan avgöras av deras teamkollegor – och efter missen i Mexiko är kritiken mot Valtteri Bottas hård.
– Jag har svårt att tro att Mercedes kan lita på Valtteri i fortsättningen, säger Timo Glock.

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Är det teamkollegorna som avgör fajten mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton? (TT)

Tysken tävlade tidigare för Toyota och är mest känd för att han behöll torrdäcken när regnet föll i Brasilien år 2008 och då var den siste förare som Hamilton körde om i jakten på sin första VM-titel.
Numera jobbar han för tyska Sky och inför årets tävlingshelg i Brasilien är han tveksam till om Hamilton kan vända trenden och ta sin åttonde VM-titel.

– Vad kan stoppa Max från att vinna titeln? Jag ser bara ett scenario att Max och Red Bull har oturen att råka ut för ett tekniskt problem. Paketet är för starkt och Sao Paulo är ännu en bana som passar Red Bull, skriver Glock i sin analys.
– Hamilton har en bra bil, men den är inte tillräckligt bra för att slå Red Bull och Max. Som jag ser det är Mercedes problem att Valtteri inte har den motivation som krävs för att fortsätta ge Lewis ett hundraprocentigt stöd.

Bottas har inte motivation

Inför helgens deltävling skiljer det 19 poäng mellan ledande Max Verstappen och Lewis Hamilton. Eftersom det är en F1 Sprint under lördagen står det 29 poäng på spel den här helgen. Skulle Verstappen vinna på söndag kan Hamilton inte längre avgöra VM på egen hand. Han behöver då inte bara slå Verstappen i de tre avgörande loppen, han behöver också ha hjälp att av Bottas eller någon annan förare slutar de återstående loppen före Verstappen i resultatlistan.

Annars är F1 i samma läge som 2016 då Nico Rosberg vann titeln efter att ha varit två bakom Hamilton i säsongen fyra avslutande lopp – men det finns hopp om en spännande avslutning.
– Jag är säker på att det fortfarande kan hända mycket i kampen mellan Red Bull och Mercedes, skriver Mika Häkkinen i sin kolumn hos Unibet.
– Jag är övertygad om att vi får se överraskningar i de kommande fyra racen. Du behöver behålla fokus och jobba hårt med teamet, så att ingenting blir en självklarhet. Den andra killen väntar på att ta chansen, så fort du slappnar av.

Max Verstappen och Lewis Hamilton

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Monza 2021 (Viaplay)

Faktum är att Verstappen än så länge aldrig tagit sig i mål under ett GP som följt efter en sprint. I Storbritannien körde han av efter att ha blivit påkörd av Lewis Hamilton och i Italien slutade han racet uppepå Hamiltons bil…
Missar han poäng på söndag är VM-kampen helt öppen.
Igen.
– Varje race är ett ”måste-race”, säger Lewis Hamilton när han möter media inför Brasilien GP.
– Det har varit race vi måste vinna i en evighet nu, ända sedan vi kom tillbaka efter sommaruppehållet, men vi har inte riktigt klarat av att leverera de resultaten.

Den här helgen startar med kval i kväll. Du hittar tiderna här.

Vill du läsa mer om F1 Sprint och vad det innebär gör du det här.
Nu har även tiderna för nästa deltävling i Qatar kommit och det är en vanlig racehelg med start klockan 15.00, både vad det gäller kval och race. Alla tider levererar jag som vanligt på tisdag.

Bottas uttalar sig om misstaget

Bottas (TT)

Valtteri Bottas erkänner att han gjorde en miss i starten av Mexikos GP.
– Om jag ska vara ärlig är det enkelt att i det här fallet säga att jag skulle ha hanterat situationen på ett annat sätt, förklarar Valtteri Bottas på presskonferensen inför tävlingen i Brasilien.
– Jag trodde verkligen att jag hade tagit rätt beslut, men när jag har sett reprisen så kanske det fanns en möjlighet att blocka max eller hindra honom från att ta utsidan. Kanske hade han få kört om mig på insidan istället. Jag vet inte.
Bottas fick hård kritik av teamchef Toto Wolff efteråt och även Lewis Hamilton var besviken.
– Jag gjorde det bästa jag kunde, mer kan jag inte göra. Hamnar jag i samma situation igen kan jag kanske göra ett bättre jobb, men kanske gör jag inte det.

Snabba nyheter

Aston Martins teamchef Otmar Szafnauer är ryktenas man, det sägs att han är klar för Alpine. Själv dementerar han ryktena som snurrar fort i depån.

AlphaTauri har länge haft målet att ta plats fem i märkes-VM. Nu finns chansen.
De slåss mot Alpine, just nu har de lika många poäng och Pierre Gasly väldigt optimistisk.
– Senast tog jag min första pallplats och jag ser fram emot att få uppleva de minnena igen, säger fransmannen som gjort en mycket bra säsong.
Senast F1 körde i Brasilien var 2019.

Här hittar du helgens guide.
Här är en länk till konstruktörs-VM och som du ser är det en jämn fajt om flera placeringar i mästerskapet. Det skiljer bara en poäng mellan Mercedes och Red Bull – det handlar om många miljoner dollar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB