Startsida / Inlägg

”En dag att glömma”

av Anna Andersson

En seger och en pallplats för Red Bull i Mexiko. Nu har Max Verstappen en hand på VM-pokalen och Red Bull är en poäng från Mercedes i konstruktörs-VM.
– Det var en dag att glömma, säger Mercedes teamchef Toto Wolff.

Red Bull i Mexiko
Seger för Verstappen och Red Bull i Mexiko (TT)

Mercedes hade startposition ett och två i Mexiko, men var egentligen aldrig nära segern. Max Verstappen, Red Bull, tog starten medan Valtteri Bottas, som hade pole position, var inblandad i en incident i inledningen och aldrig hade någonting med ens en poäng plats att göra.
Teamchef Toto Wolff bara suckade efter loppet. Han var besviken över att Max Verstappen gick om Bottas på utsidan och tog sig från plats tre till plats ett redan i starten.
– Det ska inte hända. Vi hade två bilar längst fram, säger han till Sky.

– Där hade man behövt försvara sig bättre på vänster sida, men med dessa bilarna är otroligt svårt att uppskatta var den andra föraren egentligen är. Valtteri försökte skydda Lewis, men han hade behövt dra mer åt vänster där.

Han fortsätter:

– Allt som kunde gå fel gick fel, vi försöker att sträcka oss och göra  rätt i alla lägen och då är det ännu mer irriterande när det händer någonting sådant.

Seger för Red Bull i Mexiko

Wolff anser att ingenting hade kunnat rädda Mercedes i Mexiko, att teamet inte ens hade tagit segern om de hade haft ledningen efter starten inte hade haft en chans på segern om de hade tagit starten.
– De hade kunnat köra i cirklar runt oss. För Lewis handlade det bara om att begränsa skadorna, säger Wolff till Sky.
Lewis Hamilton var lika uppgiven och menade att farten saknades i bilen.
– Red Bull måste ha gjort något misstag i kvalet, säger Hamilton till Sky.
– Det var en halv sekund snabbare än oss, per varv.

Red Bulls Helmut Marko bekräftar det och han förklarar att det var nära att Sergio Perez faktiskt hade lyckats köra om Lewis Hamilton för en dubbelseger.

– Ett  varv till, eller två, så  hade han haft Hamilton, säger Marko till Sky och Sergio Perez misstänker att det var varvnignarna som ställde till det.

– Det var svårt med alla varvningar, jag tror att vi tappade lite tid där allihop. Det  var väldigt jämnt, men jag hade aldrig någon riktig chans att köra om honom. Det är svårt att köra om dem eftersom de är så snabba på rakorna. Det är synd eftersom vi hade den pace som krävdes för att ta en dubbelseger, säger mexikanen.

Vill du läsa mer om Verstappens seger gör du det här.

En poäng skiljer

Resultatet i Mexiko gör att Red Bull nu bara är en poäng bakom Mercedes i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet och i förar-VM skiljer det 19 poäng till Verstappens fördel. Inför den kommande helgens deltävling måste Mercedes fundera ut en strategi för att slå tillbaka om nu inte chansen till den åttonde VM-titeln ska försvinna för Hamilton. Kommande helg finns 29 poäng att slåss om, tre för ”F1 Sprint”, en för snabbaste varv och 25 för en raceseger.

I veckan kommer jag som vanligt att ge dig alla förutsättningar och tider inför den deltävlingen.  Tack för att du tar dig tid och läser!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB