Startsida / Inlägg

Därför är Red Bull hoppfulla inför Saudiarabien GP

av Anna Andersson

Efter två  vinster är Mercedes segervisa inför Saudiarabiens GP i Formel 1.

Nu motor ska ge seger nummer tre – men även Red Bull känner hopp.

– Vi litar på att Max är stark på stadsbanor, säger Helmut Marko.

Saudiarabien GP i Formel 1
Max Verstappen leder VM med åtta poäng före Lewis Hamilton (TT)

Red Bulls frispråkige motorsportkonsult är inte alls oroad över Toto Wolffs självsäkra uttalanden om att ”Lejonet har vaknat”. Han oroar sig inte heller över det faktum att Hamilton återigen ska använda sig av den motor som han hade i Braslien och som då utklassade allt motstånd.

– I Qatar såg vi att Hamilton inte hade det försprånget i fart som tidigare, utan han låg mer eller mindre i det normala spannet. Det beror på att FIA har skräpt sina tester av bakvingen och Mercedes inte längre kan använda sig av den bakvinge som är extra rörlig, säger Marko till F1-insider.com.

– Visserligen kan Mercedes använda samma raketmotor som i Brasilien, men eftersom de inte kan använda bakvingen kommer det inte att ge dem en fördel på 0,4 sekunder.

Saudiarabien GP i Formel – på en snabb stadsbana

Helgens tävling avgörs i Jeddah, Saudiarabien. Varvet är det näst längsta i kalendern och genomsnittshastigheten väntas ligga kring 252 km/timmen. Samtidigt är det en stadsbana med ett par snabba kurvor och på den typen av banor har Red Bull varit starka tidigare.

– Vi litar på Max styrka på stadsbanor. Han vann i Monaco och innan han drabbades av det där missödet med däcken dominerade han i Baku. Jag tror att det är föraren som gör skillnaden i Saudiarabien GP, säger Marko.

Den nya F1-banan i Jeddah är ritad av Hermann Tilke. Den tyske arkitekten och hans team har under många år ansvarat för nya banor i Formel 1, bland annat den i Baku, den i Turkiet , den i Bahrain, i Sotji och den i Texas, den i Shanghai och den i Abu Dhabi.

Frank Williams är död

Frank Williams
Frank Williams (TT)

F1-sporten har sorg. Sir Frank Williams, grundaren av det klassiska teamet Williams F1 har gått bort. Han blev 79 år. Han har haft en sviktande hälsa de senaste åren och enligt uppgifter i brittisk media fördes han till sjukhuset i fredags och avled går morse. Williams är en av de största inom sporten, en man som trivdes i garaget, vunnit sju förar-VM och nio  konstruktörsmästerskap med sitt team.  Sir Frank Williams har betytt enormt mycket för många förare genom åren och han är saknad. Mer läser du här.

Snabba nyheter

Efter säsoingsfinalen testar är det tester i Abu Dhabi. Varje team kan köra två bilar, en av årets bilar med 18-tums däck och en ”mule car”. En av dagarna måste en förare som tävlat under årets säsong köra ”mule car”. Årets bil kan köras en dag, men är reserverad för en Young Drivers Test i Abu Dhabi. Ett par förare är klara.

Aston Martin

Nick Yelloly kör för Aston Martin. Han har tidigare kört GP3 och GP2 och är nu simförare för Aston Martin, men kör även GT-bilar.

Haas

Robert Shwartzman är Ferrariförare och får chansen hos Haas. Han har kört Formel 2.

AlphaTauri

Liam Lawson, 19, har tävlat i Formel 2 och DTM i år. Han tillhör Red Bulls förarakademi.

Red Bull

Juri Vips, 21, tillhör Red Bulls förarakademi och ska enligt AlphaTauris stallchef Franz Tost köra för huvudteamet.

McLaren

Pat O´Ward  är kollega med Felix Rosenqvist hos McLaren SMP i IndyCar. Mexikanen gjorde en gjorde en bra säsong och får chansen att testa F1.

Svensk VM-titel i rallycross

Sverige fick också en världsmästare i rallycross i går. Johan Kristoffersson vann sin fjärde VM-titel efter stor dramatik. Mer läser du här.

Vänner en ny vecka, med båda race och en ny dator. Kan det bli bättre? Tack för att ni kikar in, för era intressanta  och välformulerade diskussioner samt ert engagemang. Nu är det full fokus på Saudiarabiens GP i Formel 1!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB