Startsida / Inlägg

”Lejonet har vaknat”

av Anna Andersson
Lewis Hamilton (TT)

Lewis Hamilton är på jakt.
Därför får han den absolut starkaste motorn som står till hans förfogande nästa helg.
Samma motor som gjorde honom oantastbar i Brasilien.
– Lejonet har vaknat, säger teamchef Toto Wolff.

Lewis Hamilton avslutade den senaste perioden med tre lopp på lika många veckor med att vinna de två loppen i Brasilien och i Qatar. I Brasilien vann han trots att han diskvalificerades i fredagens sprintkval och fick köra om 15 bilar upp till femteplatsen. Därefter flyttades han tillbaka ytterligare fem positioner eftersom han bytt en komponent i motorn, men lyckades ändå vinna Brasilien GP från position tio.

Han följde upp den segern med att vinna i Qatar, vilket gör att han är åtta poäng bakom Max Verstappen inför nästa veckas deltävling i Saudiarabien.
Och till dess plockar Mercedes fram samma motor som de hade i Brasilien.
Den användes nämligen inte i Qatar.
– Vi noterade att den motorn vi hade i Qatar tappade rätt mycket, men den kommande banan i Saudiarabien bör passa oss. Då kommer Lewis att ha den absolut starkaste motorn i bilen, det kommer att hjälpa till, citeras Mercedes chefsingenjör Andrew Shovlin motorsport-total.

Teamchef Toto Wolff hoppfull

Teamchef Toto Wolff
Teamchef Toto Wolff (TT)

I Mercedes videoanalys är han ännu tydligare:
– Vi hade en äldre motor i Qatar och den har tappat något i prestanda. Qatar var den av de återstående banorna som hade kortast rakor där vi inte kör lika mycket full gas och där det är fler kurvor. Det ger dig inte samma fördel av en stark motor jämfört med de andra två banorna som är kvar, säger han.
– Det gör också att vi får ut max prestanda under de två avslutande racen. Det lär Mercedes behöva.

Det regerande mästarteamet har ledningen med fem poäng i konstruktörsmästerskapet och i förar-VM har Verstappens försprång krympt rejält de senaste två veckorna. Red Bulls förare kan visserligen avgöra VM till sin fördel redan kommande helg, men då krävs det att han tar 18 poäng på Hamilton.
Vinner däremot Hamilton loppet och kör det snabbaste varvet går han och Max Verstappen in i säsongens sista lopp med exakt samma antal poäng.

– Lewis är helt fokuserad, lejonet har vaknat. Det vaknade när han flyttades tillbaka fem platser till på lördagen i Brasilien.  Han är helt inställd på detta, brutal och har känslorna med sig, säger Mercedes teamchef Toto Wolff.
– Lewis är nu sitt bästa jag, den som vi sett tidigare. Han är där fullt ut.
Deltävlingen i Saudiarabien kommande helg avgörs på en helt nybyggd bana, med sina 6,174 km är det den näst längsta i årets kalender och genomsnittshastigheten väntas ligga på mer än 252 km timmen, vilket gör banan till den näst snabbaste under årets mästerskap.

Här kan du läsa om Christian Horners passning till Toto Wolff.

 

Snabba nyheter

Hemmaplan även 2022 (TT)

Formel 1 har nu förlängt kontraktet med Spanien och Spaniens GP ska avgöras i Barcelona till och med 2026.  Banan ska nu renoveras och morderniseras.

Dmitri Masepin, pappa till Nikita Masepin, är fortsatt intresserad av att köpa ett eget F1-team. Samtidigt fortsätter han att satsa på Haas och till nästa år har han föreslagit ett bonussystem för att medarbetarna ska jobba ännu lite hårdare. Det säger han till ryska Match TV.

– Den mänskliga faktorn är enormt viktig. Därför vill vi, i samarbete med teamet, hitta en väg för att förbättra personalens moral. Som sponsor vill vi också vara en del av teamet, säger han.

Formel E lockar talanger

När det inte blir F1 är det många talanger som går till IndyCar, men när det inte heller klaffar finns andra alterantiv. Nästa år tävlar både Daniel Ticktum och Oliver Askew i Formel E.

Ticktum har tidigre varit en del av både Red Bulls och Williams förarprogram, just nu är han fyra i Formel 2. Nästa säsong tävlar han i för NIO och blir kollega till Oliver Turvey. Oliver Askew, vars mamma ursprungligen kommer från Ystad, aska tävla för Andretti där han blir kollega med Jake Dennis. Askew vann IndyLights med Andretti och har även tävlat i IndyCar. Nu blir han den första amerikan som kör enhel säsong i Formel E, om man nu räknar honom som amerkan det vill säga. Askew är den enda föraren med koppling till Sverige som tävlar i Formel E nästa år.

Säsongen startar i Saudiarabien i slutet av januari 2022.

Förare i Formel E 2022

Andretti: Jake Dennis, Oliver Askew
Dragon-Penske: Antonio Giovinazzi, Sergio Sette Camara
DS Techeetah: Antonio Felix da Costa, Jean-Eric Vergne
Jaguar Racing: Sam Bird, Mitch Evans
Mahindra Racing: Oliver Rowland, Alexander Sims
Mercedes: Nyck de Vries, Stoffel Vandoorne
NIO: Oliver Turvey, Daniel Ticktum
Nissan e.dams: Sebastien Buemi, Maximilian Günther
Porsche: Andre Lotterer, Pascal Wehrlein
Venturi: Lucas di Grassi, Edoardo Mortara
Virgin: Nick Cassidy, Robin Frijns

Kalendern för Formel E finns här.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB