Startsida / Inlägg

Tio smällkarameller – motoråret 2021

av Anna Andersson

Ett händelserikt motorsport år är över – men redan nu kan vi se fram emot nästa.
Därför har jag  fyllt juldagens motorsida med tio smällkarameller, alla fyllda med snackisar från årets som gott och det år som kommer.

God jul, ett gott nytt motorår!

Lewis Hamilton

En historisk F1-final fick en historisk mästare, men också en stor förlorare. Lewis Hamilton har visserligen blivit adlad hemma i Storbritannien, men han bojkottade FIA:s prisutdelning och har ännu inte pratat med media eller via sina sociala kanaler efter finalen i Abu Dhabi. Dessutom antyder teamchefen Toto Wolff att han funderar på att lägga av. Det är vinterns stora snackis.

Mästare 2021 (TT)

Max Verstappen

Den första VM-titeln tog han 2021. När kommer den andra? Red Bull satsar mot framtiden, teamchefen Christian Horner har förlängt kontraktet till 2026 och det pratas även om att Verstappens kontrakt kommer att förlängas inom en snar framtid. I god tid innan det går ut 2023.

Race of Champions

Redan nu kan vi glädjas åt en av de stora motorhändelserna 2022. I februari avgörs race of Champions på Östersjöns is utanför Piteå. Dit kommer ett helt batteri av stjärnor som exempelvis Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Mick Schumacher, Helio Castroneves, Mika Häkkinen, Jimmie Johnson, Petter Solberg, Oliver Solberg, Sebastien Loeb och Johan Kristoffersson.

Anna Nordkvist

En svenska har valts in som vicepresident i FIA (internationella bilsportförbundet) hon är första kvinna på posten och delar den med Manuel Aviño. De båda assisterar den nye presidenten Mohammed ben Sulayem, Förenade Arabemiraten.

Nico Rosberg och hans team (Extreme E)

Johan Kristoffersson

Efter en mycket jämn fajt tog han sin fjärde VM-titel i rallycross, tack vare fler segrar. Lika tajt var det i Extreme E där han och Molly Taylor vann den historiska första titeln. Kristoffersson visar återigen att han är en mästare på att hantera olika bilar och Sveriges just nu bästa förare.

Marcus Ericsson

Sommarsäsongen i IndyCar var riktigt imponerande. Två segrar och häng på mästartiteln, men en sämre avslutning drog ned avslutningen av säsongen. Ericsson är kvar i mästarteamet Ganassi, Felix Rosenqvist vill ha revansch hos McLaren. Föraruppställningen i IndyCar ser lovande ut inför 2022 och vi får lov att hoppas på ännu en spännande säsong.

Rally Sweden
2021 ställdes tävlingen in på grund av pandemin och till 2022 har det tagit ett historiskt beslut. Det svenska VM-rallyt har flyttats från Värmland till Västerbotten och Umeå.

Oliver Solberg

Efter en tuffare säsong i både WRC2 och WRC har han fått platsen i Hyundais fabriksteam där han kör tillsammans med kartläsaren Elliott Edmondson. 2022 har vi svenskt deltagande i rally-VMs tyngsta klass.

Fredrik Lindgren

Det blev till slut en fjärdeplats i VM för Sveriges främsta speedwayförare, men glädjande nog fick vi se honom i den inhemska ligan under 2021 och det kommer vi även att få göra 2022 då han gör en ny satsning mot VM-titeln.

Dino (Prema)

Dino Beganovic

Vägen mot Formel 1 fortsätter för den enda svensken i Ferrari Driver Academy. 17-åringen gjorde en mycket stark av slutning av årets säsong och fortsätter att tävla för Prema Powerteam i Formula Regional European Championship i 2022.

 

 

Motorstopp

VM-säsongen i F1 var den mest spännande på oerhört många år, men den sportsliga prestationen kom ändå i skymundan av den kontroversiella avslutningen i Abu Dhabi. Protester, besvikelser, hot om överklagan och hårda ord lägger en mörk skugga över F1-säsongen 2021.
Trots att det var den bästa säsongen jag kan minnas.

 

Vilka är dina bästa smällkarameller från året som gått? Lägg en kommentar så har vi något att snacka om under julhelgen.

Nu önskar jag er en god fortsättning och vill också skicka ett stort tack till er alla som läser bloggen om och om igen. Det betyder mycket och ditt stöd har gjort F1-bloggen till ett mycket populärt inslag på Sportbladet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB