Startsida / Inlägg

Bojkottade gala – Hamilton riskerar bestraffning

av Anna Andersson

Lewis Hamilton bojkottade FIA:s gala. Nu hotar FIA:s president med en bestraffning.

– Vi förlåter det inte, säger Mohammed Ben Sulayem.

– Regler är regler.

Saudiern är ny president i internationella bilsportförbundet. Han har ersatt Jean Todt som lämnat över ämbetet efter 12 år. I torsdags avslutade FIA säsongen 2021 med en stor gala i Paris, där delas mästartitlarna i FIA:s olika kategorier ut. Bland annat fick Johan Kristoffersson ta emot sin VM-titel i rallycross och familjen Hansen närvarade som bästa team i VM i rallycross.

Red Bull och Max Verstappen var på plats, men inte Lewis Hamilton. Efter den omdiskuterade VM-avslutningen i Abu Dhabi valde han och Mercedes teamchef Toto Wolff att bojkotta galan.

Men eftersom Hamilton var tvåa i VM så borde han ha varit närvarande. Det står i det sportsliga reglementet. I artikel 6.6 står det att: ”De förare som slutar etta, tvåa och trea i mästerskapet måste nårvara vid FIA:s årliga prisutdelning”.

FIA:s president: Regler är regler

Det betyder att Sulayem nu måste bestämma för om Hamilton bröt mot reglementet eller inte och om han ska bestraffas för det eller inte.

– I slutändan är regler alltid regler. Vi måste se om hur det tekniska reglementet ser ut och om han har brutit mot det. Jag måste titta ordentligt på det, citeras FIA:s president av motorsporttotal.com.

Han säger också att om det har begåtts ett regelbrott så:

– Kommer vi inte att förlåta det.

De tuffa orden till trots visar han även en förståelse för Hamiltons agerande:

– Jag vet att Lewis är väldigt ledsen äver det som har hänt och jag skulle säga att han är förkrossad. Men vi måste se efter om han brutit mot reglerna. Jag kan inte säga det än, jag har  bara varit president i ett par timmar.

– Jag brukar säga att det finns en anlending till att reglerna finns där, en människa har bestämt dem. De kan också förbättras och ändras av människor. Regler finns där för att förbättras.

Svenska första kvinna som FIA:s vice president

I samband med att Mohammed Ben Sulayem valdes som president valdes också Svensk Bilsports Generalsekreterare Anna Nordkvist in som vice president. Hon är första kvinna på posten.

– Jag känner mig otroligt stolt och hedrad, säger hon i ett pressmeddelande.

– Att får vara med och driva samt utveckla både den svenska och internationella bilsporten känsn som en väldigt spännande utmaning.

Hon delar posten med Manuel Aviño och kommer även att fortsätta sin tjänst som Generalsekreterare på Svensk Bilsport.

Kimi Räikkönen hade bestämt sig – redan i våras

Kimi Räikkönen berättade om sina planer för framtiden inför Belgien GP. Men redan när säsongen startade visste han att 2021 skulle bli hans sista säsong.

Här är beviset. Se filmen där flera förare har skrivit ner sina tre tankar inför säsongen på ett kort, lagt det i ett kuvert och sedan limmat igen det.

De fick sedan öppna kuvertet i samband med säsongsfinalen i Abu Dhabi – och Kimi Räikkönen visade upp vad han skrev inför premiären.

Bara det är en av anledningarna till att vi kommer att sakna honom 2022.

Även Carlos Sainz imponerar som spågubbe, precis som Pierre Gasly.

För övrigt meddelar Ferrari att de kommer att diskutera framtiden med Carlos Sainz redan under vintern.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB