Startsida / Inlägg

Lägger Lewis Hamilton av?

av Anna Andersson

Lägger Lewis Hamilton av? Funderingarna finns hos den sjufaldige världsmästaren. Det antyder Toto Wolff.

– Jag hoppas att han fortsätter, säger Mercedes teamchef.

 

Lägger Lewis Hamilton av
Lewis Hamilton (TT)

I söndags förlorade Lewis Hamilton kampen mot Max Verstappen. Han lyckades inte ta sin åttonde VM-titel.

Efter den uppmärksammade avslutningen av loppet i Abu Dhabi ansåg sig Mercedes bestulna på titeln och teamet protesterade också mot hur avslutningen gick till – men protesten avslogs.

Teamet bestämde sig för att överklaga FIA:s beslut, men i dag kom beskedet att det har ändrat sig. Det blir ingen överklagan, utan Mercedes accepterar att Max Verstappen är världsmästare 2021.

– Det är en skillnad mellan att ha rätt och att få rätt, säger Mercedes Toto Wolff.

Stallchefen har undvikit media ända sedan målgång i Abu Dhabi, men under torsdagen mötte han äntligen media i en digital presskonferens.

– Varje steg har vi tagit tillsammans med Lewis, att protestera, överklaga och även att dra tillbaka överklagan. Ingen av oss, varken han eller vi vill vinna ett VM i rätten.

”Fri tolkning av reglerna”

Wolff fortsätter att prata om situationen i söndags då ett par av de varvade bilarna fick ovarva sig bakom säkerhetsbilen, nämligen de bilarna som efter Verstappens däckbyte låg mellan honom och Hamilton. Därefter plockades säkerhetsbilen in och loppet avslutades direkt, även det i normalfall startas om först påföljande varv.

Det var viktigt för tävlingsledningen att undvika en avslutning bakom en säkerhetsbil, vilket gör Mercedes stallchef besviken.

– Det som skedde i söndags var oerhört orättvist. Det var inte bara ett felaktigt belsut, utan en fri tolkning av reglerna som gjorde att Lewis blev ett mycket lätt byte, säger Wolff.

Han är tydlig med att Mercedes anser att det var domarnas fel att Hamilton förlorade VM-kampen.

– Det var fruktansvärt svårt för oss att dra tillbaka överklagan. Vi har blivit kränkta och vi är djupt övertygade om att det borde råda rättvisa inom världens viktigaste sport.

Han påtalar att både han och Lewis Hamilton är mycket besvikna och missnöjda.

– Man börjar ifrågasätta om det arbete, den svett, de tårar och det blod som man lägger ner verkligen leder till att det är den som presterar bäst som också vinner titeln när det kan tas i från dig på ett så godtyckligt sätt. Det kommer att ta lång tid att smälta det som hände i söndags, säger Wolff under sin digitala presskonferens.

Han är tveksam till om det överhuvutaget går att komma över det som skedde under de avslutande varven i Abu Dhabi.

– Det är inte möjligt, inte som förare.

Lägger Lewis Hamilton av?

Lägger lewis Hamilton av?
Lewis Hamilton dubbades av Prins Charles den 15 december 2021 (TT)

Toto Wolff ställs inför frågan om han funderar över att lämna sporten och svaret blir väldigt långt och fundersamt.

– Vi älskar den här sporten, men plötsligt börjar man tvivla. Man får aldrig tappa det stora perspektivet. Det är bara Formel 1. Det är bara sport och det händer betydligt mycket vättre saker där ute, vi får inte gå i fällan och tro att detta är det viktigaste i världen. Men det är vårt lilla mikrokosmos, där vi har skapat vår verklighet och våra värderingar och i söndags trampade man på det.

Frågan alla ställer sig efter det svaret är: Lägger Lewis Hamilton av?

Toto Wolff lämnar det svaret öppet när han säger:

– Jag hoppas att Lewis fortsätter att tävla. Han är den störste föraren genom alla tider och ser man på de fyra senaste loppen så har han dominerat under söndagen. Det fanns ingen tvivel kring vem som var vinnaren. Därför förtjänade han att vinna VM.

Lägger Lewis Hamilton av?
Hamilton och hans mamma Carmen Lockhart (TT)

Wolff förklarar att han har en daglig kontakt med Hamilton och att han ska göra allt för att bilen med nr 44 står på startlinjen i mars 2022.

– Vi måste komma över den smärta som han orsakades i söndags. Han är en man med tydliga värderingar och han har svårt att förstå vad som hände, fortsätter Wolff.

– Men jag respekterar också att det inte finns så mycket att prata om just nu. Alla hanterar sina känslor på olika sätt.

Under torsdagen fick Max Verstappen ta emot VM-titelm på FIA:s gala i Paris, men varken Toto Wolff eller Lewis Hamilton var på plats. Hamilton och hans mamma var däremot på Windsor Castle tidigare i veckan.

Snabba nyheter:

Charles Leclerc har testats positivt för covid-19. För andra gången i år.

FIA har bekräftat att man tillsätter en utredning för att ta reda på vad som egentligen hände under de avslutande varven under Abu Dhabis GP och sedan lära sig mer inför framtiden.

Under världsrådets möte i Paris satte FIA också hörnstolparna för det nya motorreglementet som gäller från och med 2026. Bland annat ökar prestandan på hybriddelen den 120 till 35o kW. Därmed kommer hälften av prestandan framöver från el och resterande del från en förbränningsmotor. Där ska dock bensinen vara  ”100 % hållbar” detta är saker som mycket väl kan locka motortillverkaren Volkswagen till Formel 1.

Fernando Alonso var inblandad i en cykelolycka inför säsongen och kommer att operera sin käke en gång till. Det blir i januari.

I tisdags och onsdags var det tester i Abu Dhabi. Här läser du mer om tisdagens tester.

Här är resultatet från onsdagen.

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB