Startsida / Inlägg

Max Verstappen har pole position i Abu Dhabi GP

av Anna Andersson

Max Verstappen har pole position i Abu Dhabi GP.

Men räkna med en makalös avslutning på F1-säsongen eftersom de två VM-kombatanterna startar på olika däck.

– Det  är en fantastisk känsla och nu ser jag bara fram emot morgondagen, säger Max Verstapen.

 

pole position i Abu Dhabi
Max Verstappen har pole position i Abu Dhabi (TT)

Red Bulls Max Verstappen fick draghjälp av sin teamkollega Sergio Perez i kvalet till Abu Dhabi GP. Det räckte till en fantastiskt bra varvtid  pole position.

– Vi gjorde vissa förändringar inför kvalet eftersom det var lite upp och ner under träningarna. Jag är otroligt glad, det gick precis som vi ville och det är inte lätt att slå dem eftersom de har varit så snabba, säger Verstappen efter kvalet.

– Jag känner mig väldgt avslappnad, jag ger allt och teamet levererar en riktigt, riktigt bra bil.

Verstappen har pole position i Abu Dhabi

Snett bakom honom, i samma startled, startar VM-tvåan Lewis Hamilton, Mercedes vilket kan leda fram till en mycket spännande start.

pole position i Abu Dhabi
Lewis Hamilton jaga titel nummer åtta (TT)

Kampen om VM-titeln är långt i från avgjord, istället väntar ett oerhört drama i säsongens sista lopp. Detta eftersom de två VM-kombatanterna startar på olika däck. Lewis Hamilton startar på mediumdäcken, medan Max Verstappen startar på den mjukaste gummiblandningen.

– Max gjorde ett fantastiskt varv och även om vi hade bra tider på träningarna så kunde jag inte konkurrera med den tiden. Jag tycker ändå att vi är i en bra position inför morgondagen eftersom vi har en fördel sett till däcken, säger Lewis Hamilton när han intervjuvas efter kvalet.

– Jag har en plats i första led, jag har mediumdäcken och jag är tacksam att jag kan se honom hela tiden.

Hur dyrbar är Verstappens miss?

Verstappen gjorde ett misstag på mediumdäcken i Q2, vilket skadade det däcket och därför inte gjorde det till ett optimalt startdäck. Teamet bytte då till den mjukare gummiblandningen, vilket kan vara en strategimässig nackdel för honom. Han lär behöva göra ett tidigare depåstopp än Hamilton och Abu Dhabi är en bana där experterna inte räknar med att förarna gör fler än ett depåstopp.

Samtidigt har Red Bull naturligtvis gjort olika racesimuleringar och vet exakt hur bilen hanterar de olika däcken. Kanske kan en strategi med mjuka däck, som kan ge en fördel i starten, och hårda däck ge andra Verstappen andra möjligheter än om han hade valt samma däck som Mercedes har.

– Jag hade en bra känsla på de olika däckvarianterna. Nu är det kväll, det är det i morgon också och då är det lite kallare. Det kan göra det något enklare att hålla liv i de mjuka däcken, säger Verstappen.

– Det viktiga blir att vi får en bra start, sedan ska vi göra vårt allra bästa och därefter se hur långt det räcker.

Snabba nyheter från kvalet

Lando Norris, McLaren, var trea i kvalet, Sergio Perez, Red Bull fyra. Mercedes Valtteri Bottas startar på plats sex, vilket är en missräkning för Mercedes. Bottas startar på medium, precis som Alpha Tauris Yuki Tsunoda. Resterande förare inom topp tio startar på soft. De som startar utanför topp tio får själva välja startdäck, men alla förare måste göra minst ett depåstopp och köra på två olika gummiblandningar.

Notera att Yuki Tsunoda kvalade ut Pierre Gasly hos AlphaTauri och Esteban Ocon kvalade ut Fernando Alonso hos Alpine. Alonso hamnade bakom en av bilarna från McLaren och var väldigt nära en plats i Q3, men det räckte inte riktigt.

George Russell fick stryk av kollegan Nicholas Latifi i sitt sista kval för Williams. Nästa år kör Russell för Mercedes där han ersätter Valtteri Bottas. Bottas flyttar till Alfa Romeo – alla förare och team till 2022 hittar du här.

Här är startuppställningen.

Tack Kimi!

Kimi Räikkönen har nu gjort sitt sista F1-kval. I morgon kör han sitt sista lopp och avslutar karriären i Formel 1 efter mer än 20 år.
Alfa Romeo ger honom en fin hälsning denna helg:

KImi Räikkönen var 18:e man i kvaete och var som vanligt fåordig efter kvalet.

– Det var väl inget speciellt, det kunde ha gått bättre, jag tappade bilen, sa han efteråt.

Vi har samlat en rad bilder och hans bästa citat i en egen artikel. Du hittar det här.

Abu Dhabi har förlängt sitt kontrakt med Formel 1 till och med 2030.
Vi får se banan i F1 i ytterligare tio år.
Vill du ha en guide inför helgen?
Den finns här.
Här hittar du däckleverantören Pirellis tankar kring däckvalet och här har du tipsen från Marcus Ericsson, Stefan Johansson och Emerson Fittipaldi som vann VM 1974.
Det var senast två förare stod på samma poäng inför en VM-final i Formel 1.

Drama när Verstappen har pole position i Abu Dhabi GP

Max Verstappen leder VM och har alltså pole position i Abu Dhabi GP, intill startar Lewis Hamilton som är tvåa i VM. Båda två har samma poäng. Den som är först i mål vinner VM, bortsett från om Hamilton är nia, Verstappen tia och tar snabbaste varvet. Då vinner Verstappen eftersom han har fler segrar.

Snacka om drama.

Race start klockan 14.00 i morgon den 12 december, men redan 13.45 kommer jag att starta upp en livechatt på Sportbladet. För första gången i år får jag möjligheten att köra live, så häng gärna med mig där!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB