Startsida / Inlägg

Verstappens krasch ger Hamilton chansen

av Anna Andersson

VM-ledaren Max Verstappen hade chansen på pole position i säsongens näst sista race. Men satte bilen i muren i den sista kurvan Saudiarabien GP.

Det gav Lewis Hamilton pole position i säsongens näst sista race – men Red Bull har redan lämnat in en protest.

Saudiarabien GP
Hamilton med pole position (TT)

Dramat kring VM i Formel 1 fortsätter. I det första försöket av den sista kvalomgången till Saudiarabien GP gjorde Lewis Hamilton ett misstag, men han lyckades fokusera om och satte det snabbaste varvet i sitt sista försök. Efter honom på banan fanns VM-ledaren Max Verstappen.

Red Bulls förare fick perfekta möjligheter att ta pole position i Saudiarabiens GP. Han var snabbast ut på det sista varvet, snabbast efter den första mellantiden, snabbast efter den adnra. Sedan kom missen i kurva 27, banans allra sista kurva.

Där gick Max Verstappen in i muren och fick så pass svåra skador på bilen att han behövde parkera den.

– Det är fruktansvärt, säger en bevsiken Max Verstappen efter kvalet.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag låste däcken och försökte hålla bilen på banan men tryckte in bakdelen i bilen. Startposition tre är en besvikelse, vi får se vad vi kan göra i racet.

saudiarabien gp
Verstappen avslutade kvalet i muren (TT)

Byte av växellåda i Saudiarabiens GP?

Lewis Hamilton har nu pole position. Han är åtta poäng efter Max Verstappen i VM-tabellen. En seger skulle kunna ge honom ett par poängs övertag inför finalen nästa vecka.

– Vilken tuff bana, den är otroligt komplex och svår. Vi var snabba under träning ett och två , men tappade farten under både treäning 3 och kvalet. Vi vet inte varför vi låg efter dem nu, men vi vet att det kommer att bli väligt intensivt, säger Hamilton som är nöjd med att ha sin teamkollega intill sig i starten.

–  Det var målet. Vi har jobbat hårt tillsammans, jag och Valtteri. Med att hitta rätt inställningar, med simulatorn och andra förberedelser för att få bilen där den måste vara. Red Bull är otroligt snabba här och jag är väldigt glad över att vi har tagit oss dit där vi är. Vi är väldigt jämna i racepace, jag tycker att mina longruns i går var bra, men det känns som om de har hittat ännu lite fart. Jag förväntar mig en riktigt jämnt fajt.

Saudiarabien GP
Ny växellåda (TT)

Inga risker

Valtteri Bottas startar från ruta två och Verstappen från ruta tre – om han nu inte behöver byta växellåda. Då blir det startposition åtta istället. Det skulle vara ett oerhört hårt slag mot VM-ledaren.

– Vi måste plocka i sär bilen och titta på det i lugn och ro. I Monaco såg vi samma sak hos Charles Leclerc. Det var en liknande smäll och Ferrari bestämde sig för att inte byta växellåda och så pang, följderna blev tydliga på formationsvarvet, säger Marko till Servus TV.

I Monaco kom Leclerc inte ens till start.

– Vi är så snabba att vi inte kan ta några risker. Om det bara är någon antydan till skada på växellådan byter vi den, även om det är svårt att köra om här.

Han kan som sagt vinna VM-titeln redan i morgon. Här läser du om vad som krävs.

Mercedes kan säkra konstruktörsmästerskapet, men deras möjligheter är rätt små. Om deras förare vinner dubbelt får Red Bull inte ta mer än fyra poäng.

Red Bull lämnar in protest

Men även om vi nu ser Lewis Hamilton i pole position, behöver det inte betyda att han startar där i morgon. Red Bull har lämnat in en protest efter en incident som inträffade under träningen. Då misstänktes Lewis Hamilton ha missat en gulflagg, något som Verstappen bestraffades för under förra tävlingshelgen. Den här gången firade domarna Hamilton.

– Vi protesterar mot det beslutet. I Qatar fick Max fem platsers nedflyttning för samma sak, nu är gult inte längre gult, säger Red Bulls Helmut Marko till Servus TV.

– Det finns en annan tolkning och det kan inte fortsätta så här, att man tolkar saker godtyckligt

Hamilton klarade sig också med en reprimand efter incidenten med Nikita Mazepin under träningen, även om Mercedes måse böta 250 000 kronor för att de inte varnade sin förare för att det kom en snabb bil bakom. Detta var Hamiltona andra reprimand, drar han på sig en till blir det tio platsers nedlfyttning.

Snabba nyheter:

Aston Martins båda bilar försvann i Q1. Det var ett riktigt dåligt resultat för både Sebastian Vettel och Lance Stroll.

Mercedes har bytt motor på Valtteri Bottas bil. Teamet hittade en bränsleläcka och bytte till en annan motor som redan är använd. Därför blir det ingen bestraffning.

Carlos Sainz gjorde en miss i Q2 och var inblandad i en incident med Pierre Gasly. Den kostade honom avancemang till Q3, men hade kunnat sluta betydligt vättre än så. Domarna ska kika på incidenten efter kvalet.

Flera större namn försvan  i Q2, som McLarens Daniel Ricciardo och Alpines Fernando Alonso. Här är hela startuppställningen.

Notera dock att det kan bli en förändring om Verstappen begöver byta växdellåda, om Red Bulls protest går igenom och om domarna delar ut någon bestraffning i incidenten mellan Sainz och Gasly.

Williams teamchef Jost Capito är sjuk i Covid-19 och inte på plats i Jeddah, men han mår under omständigheterna bra.

Det blir sex sprintlopp 2022. Enligt motorsporttotal handlar det om tävlingarna i Bahrain, Imola, Montreal, Spielberg, Zandvoort och Interlagos. Det skulle betyda att säsongen börjar med en sprinthelg i mars.

Tack för att du läste ända hit. Vi höra efter morondagens race igen.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB