Startsida / Inlägg

Hamilton: Värsta anklagensen man kan göra

av Anna Andersson

Fajten mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton är knivskarp på banan.
Inför Saudiarabien Grand Prix 2021 är den är minst lika tuff vid sidan av.
– Jag såg att någon pratade om att fuska och det är den västa anklagelsen man kan göra, säger Lewis Hamilton.

Saudiarabien Grand Prix 2021
Kan Hamilton ta tredje segern i rad ? (TT)

Britten låg 19 poäng efter VM-ledaren Max Verstappen, men efter två raka vinster är det nu bara åtta poängs försprång för Red Bulls förare när två lopp återstår. Under de gånga veckorna har Mercedes diskats för att deras bakvinge inte höll sig inom reglerna och reglerna blivit förtydligats. Samtidigt som Mercedes teamchef Toto Wolff har påtalat att Mercedes håller sig inom reglerna har Red Bulls ledning pratat om protester och teamchef Christian Horner fört samtal med FIA.
– Toto älskar det spelet, jag tror att han retar de andra lite och det är en intressant liten duell som han har med Christian, säger Hamilton till The Sun.
– Det finns en respekt. Men det som är viktigt, jag såg någon prata om att fuska och det är den västa anklagelsen man kan göra.

Hamilton: Värsta anklagelsen

Han berättar att han har pratat med de personer som leder Mercedes tekniska avdelning för att ta reda på vilken lösning som teamet har gjort.
– Jag tror inte att vi har hittat något kryphål. De (Red Bull) gjorde det med sin vinge under början av säsongen, men regeln ändrades och nu är det mycket tuffare regler, säger Hamilton.
– Vår bil är stabil, men den fungerar inte överallt. Motorn har absolut sina problem, men nu har jag en ny motor. Den är fräsch och har bara kört ett enda lopp.
Verstappens motor är däremot äldre, men han kommer inte att göra något motorbyte. Under presskonferensen inför deltävlingen i Saudiarabien dementerade han de uppgifterna.
– När vi tar en ny motor har vi inte samma topp som Mercedes, ett motorbyte skulle inte ge oss så mycket, säger Verstappen.

Försöker vinna Saudiarabien Grand Prix 2021

Saudiarabien Grand Prix 2021
Avgörs VM med en kollission? (TT)

Han menar på att det inte blir något byte om det inte är så att Red Bull har problem med tillförlitligheten, men han tror att teamet slipper det.
– Jag är inte orolig, jag vet vad jag har i min motor. Normalt räcker det, förklarar Max Verstappen under presskonferensen.
– Jag ska försöka vinna loppet på söndag, men det viktigaste är att vi är först även efter finalen i Abu Dhabi.
Max Verstappen kan avgöra kampen om förar-VM, men Mercedes kan avgöra kampen om VM-titeln för konstruktörer. Dock är inte chansen speciellt stor för även om Mercedes vinner dubbelt får Red Bull inte ta mer än fyra poäng för att de regerande mästarna ska försvara titeln.
Vad som krävs för att Verstappen ska vinna på söndag kan du se här.

Snabba nyheter inför Saudiarabien Grand Prix 2021

Det här området i Saudiarabien har gått från att vara fyllt av sand till att bli en modern F11-bana på mindre än ett år. Här kan du se hur banan i Saudiarabien har vuxit fram.

Nu har vi äntligen fått se bilarna på banan för första gången och jag noterade ett radiomeddelande från Valtteri Bottas:

– Jädrans, den här banan är riktigt häftig.

27 kurvor, tre DRS-zoner och hastigheter upp till 3o0 km/tim. Lewis Hamilton var snabbast på den första träningen, före just Bottas och Max Verstappen, Red Bull. Resultat träning 1.

– Ju fler träningspass vi har, ju tydligare blir det att bilen är en viktig faktor, säger den förre F1-föraren Christian Klien till ServusTV.

– Därför tror jag att Mercedes har en fördel här. Toppfarten är väldigt, väldigt viktig och Red Bull måste verkligen försöka att hålla emot.

Under det andra passet var Ferraris Charles Leclerc med om en otäck olycka i kurva 22. Som tur är klarade han sig utan skador och kan fortsätta helgen som planerat.

Annars såg Mercedes starka ut, framförallt under longrunsen.

– Vi hade problem att hitta geppet i däcken, framförallt på de mjuka däcken,säger Mercedes tävlingsingenjör Andrew Shovlin till Sky.

– Men på de längre stinterna ser det bra ut, det visar att grunden finns där nu handlar det om finjusteringar och att få däcken i rätt fönster så att vi tar oss till Q3.

Resultat träning två hittar du här.

Det finns många fler fajter i VM än den om VM-titeln. Missa inte den mellan Valtteri Bottas och Sergio Perez om plats tre.
Sedan är det fortfarande liv i den mellan Ferrari och McLaren om plats tre i konstruktörs-VM och i den mellan Alpine och AlphaTauri om plats fem. Där behöver Pierre Gasly extremt mycket hjälp av Yuki Tsunoda om teamet ska kunna ta den där efterlängtade femteplatsen.

Williams F1 fortsätter att värva meriterade medarbetare. Efter Jost Capito och Francois-Xavier Demaison förstärks teamet med ytterligare en medarbetare med ett förflutet hos Volkswagen Motorsport. Nu anländer Sven Smeets. Under fem säsonger var Smeets teamchef för VW:s satsning i rally-VM, nu blir han sportdirektör hos Williams.

Från F1 till Indy

Mästaren i Formel E Nyck de Vries ska testa för IndyCar för Meyer-Shank på Sebring den 6 december. Även Stoffel Vandoorne testar för det amerikanska formelbilsmästerskapet, den tidigare F1-föraren testar för Felix Rosenqvists team McLaren SP.

Kimi Räikkönen har två F1-lopp kvar. Längtar han till säsongen är över?
– Jag ser fram emot det. Jag är glad över att det snart är över, säger han.
– Varför skulle jag bli känslosam över det? Det är varken tråkigt eller dåligt. Det är en bra grej.
Han är som han är Kimi. Kolla in klippet från gårdagens presskonferens:

Jag vet att många tidigare sett F1 på tyska RTL. Det går även denna helg.
Vill du ha koll på däck och tider? Här finns de.
Här är guiden inför helgens lopp.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB