Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson om debuten 2022

av Anna Andersson

Nu startar säsongen 2022 för Marcus Ericsson.
Med klassikern Daytona 24-timmars.
– Jag har jobbat för det i två år, säger han.

2022 för Marcus Ericsson
Ericsson debuterar i sportvagn (TT)

Ericsson har tillbringat vintern hemma i Sverige, men reser under veckan tillbaka till USA. Det är dags att förbereda sig för 24-timmarsloppet i Daytona.
Han kör bil 02, Cadillac DPI för Chip Ganassi Racing i WeatherTech SportsCar Championship. I teamet ingår den tidigare F1-föraren Kevin Magnussen, F1-teamet Williams testförare Alex Lynn och Earl Bamber som vunnit Le Mans 24-timmars vid två tillfällen.
– Jag var på plats inför racet i fjol, men var aldrig med under racehelgen och har snackat lite med Kevin om det. Vi var ju teamkompisar i fjol, även om vi inte körde i samma klass eftersom han huvudsakligen körde IMSA. Nu ska vi köra i samma team och det känns verkligen kul, säger Marcus Ericsson.
– Jag tycker att vi har en stark föraruppställning i båda bilarna, jag är den som är mest ny av alla.

Säsongsstart 2022 för Marcus Ericsson

I teamets andra bil kör Renger van der Zande, Sebastien Bourdais, Scott Dixon och IndyCars mästare Alex Palou. Daytonas 24-timmarslopp är starten på den amerikanska racingsäsongen och det är ett klassiskt lopp. Ericsson som tävlat i IndyCar under tre säsonger har hela tiden drömt om att få vara med i tävlingen, men först efter en sjätteplats i mästerskapet och två racesegrar har möjligheten kommit.
– Jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli väldigt roligt, säger han.

Ericsson avslöjade planen för F1-bloggen redan i höstas. Han har inte tävlat någonting sedan IndyCar avslutade säsongen i september. Han har haft en lång vintersäsong och ser nu fram emot att starta om.

– Det kändes som om säsongen tog slut för tidigt. Jag hade gärna kunnat köra någon månad till, men nu ska det bli skönt att starta om igen, säger han.

Klassikern Rolex 24 at Daytona

Rolex 24 at Daytona som loppet egentligen heter är premiären av WeatherTech SportsCar Championship och den har körts sedan 1962. Även om den första upplagan bara kördes över tre timmar firar tävlingen alltså 60 år i år.

Sedan 1966 är det ett 24-timmarslopp, men 1981 ströks den ur VM-kalendern. Ingen svensk förare har någonting vunnit tävlingen, men ett stort antal välkända förare har stått högst upp på prispallen. Hélio Castroneves, som vann Indy 500 2021 vann även i Daytona förra året, Scott Dixon vann 2020 tillsammans med Kamui Koabayashi (Ericssons teamkollega i Caterham), Fernando Alonso vann 2019, Kyle Larsson (vinnare av NASCAR 2021) vann 2015 och den tidigare F1 och IndyCar-föraren Juan-Pablo Montoya har flera segrar i Daytonas klassiska 24-timmarslopp. Efter tävlingen i Daytona väntar ett test för Marcus Ericsson innan Indycar startar i St Petersburg, Florida, i slutet av februari.

Flera svenskar i Daytona

Linus Lundqvist tävlade framgångsrikt i Indy Lights 2021 och fick testa för Andretti Autosport (IndyCar)

I årets upplaga av 24-timmarsloppet i Daytona finns ytterligare svenska förare med.  Linus Lundqvist kör en Mercedes-AMG GT3 Evo för GTD-teamet Alegra Motorsports tillsammans med Maximilian Götz (mästare i tyska DTM) och  den ordinarie duon Daniel Morad samt Michael de Quesada.

Rasmus Lindh kör en LMP3-prototyp för Andretti Autosport tillsammans med Jarett Andretti, Josh Burdon och Gabby Chaves.

Tävlingen körs den 29-30 januari. Du följer den här.

Rally Dakar

Mattias Ekström tog en åttonde plats på den sjunde etappen av Rally Dakar.

– Det var inte så mycket som hände i dag, men det var en ny upplevelse att få vara med i täten. Vi gjorde några mindre missar, men det stora problemet var allt damm som yr när man slåss med de som leder tävlingen. Nu har vi en bra startposition i morgon, säger han.

Etappen vanns av Sebastioen Loeb, men i sammandraget är det fortfarande Nasser Al-Attayah som leder. Han har nästan 45 minuters försprång när nu den sista veckans tävlande har startat. Mer info hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB