Startsida / Inlägg

”Ville döda kamelen”

av Anna Andersson

Den förre motoGP-föraren Danilo Petrucci tog sin första etappseger i Rally Dakar.
Men han var på väg att stoppas – av en kamel.
– Jag ville döda den, , säger han.

– Men här anser de att kameler är värda mer än kvinnor och jag tror att jag hade fått problem då.

Danilo Petrucci
Danilo Petrucci när han körde motoGP, nu tävlar han i Rally Dakar (TT)

MC-föraren Danilo Petrucci lyckades vinna den femte etappen av Rally Dakar som nu avgörs i Saudiarabien. Han tog segern sedan Toby Price drabbats av ett tidstillägg på sex sekunder. Därmed är han den första förare med som vunnit ett race i motoGP som också vunnit en etapp i rally Dakar.

Men vägen dit var allt annat än enkel. Mitt i öknen var han tvungen att väja för en grupp kameler och kraschade.
Han hade dessutom problem med att hålla sina byxor på plats.
– Jag är så glad över att jag inte skadade mig, jag ville verkligen döda kamelen som kom ut efter den kurvan. Jag ville döda den, men här anser de att kameler är viktigare än kvinnor så jag tror att jag hade fått problem då, säger han på sin instagram, vilket citeras av motorsport.com.

– Det var också en ganska stor kamel, jag trodde att kameler var mindre, men icke. Sedan var jag lite förvirrad eftersom det var en rejäl krasch och jag rullade ett par varv.

Danilo Petrucci nära krock med kamel

Han fortsätter:
– Så jag tänkte på den där kamelen och sa till mig själv att ”okej nu måste du ta dig i mål”. Jag hade även problem med mina byxor. De hade gått sönder, så jag fick hålla upp dem för att de inte skulle ramla ner.
Därefter tryckte han på ordentligt, körde snabbt igenom en stenigare del av banan innan sträckan avslutades med ytterligare fem mil i sanden.
Sedan skrev han historia.
– Jag grät som ett barn, säger italienaren.
– Jag är den enda personen i världen som har vunnit ett lopp i motoGP och en etapp i Rally Dakar och det har ingen annan gjort före mig. Nu är jag är väldigt, väldigt glad!

I sammandraget leder Sam Sunderland föer Matthias Walkner. I bilklassen har Nasser Al-Attayah ett försprång på Sebastien Loeb. Mattias Ekström har haft problem med sin elprototyp och ligger på plats 16. Uppdaterade resltat finns här.

Korta F1-nyheter

Szafnauer har ett av de mest svårstavade namnen i F1 (TT)

Aston Martins teamchef, Otmar Szafnauer, har lämnat F1-stallet och det ryktas om att han är på väg till konkurrenten Alpine. Szafnauer har arbetat i teamet i 12 år. När han kom, 2009, hette stallet Force India och han har haft en mycket viktig roll under åren.

I höstas blev Martin Whitmarsh, tidigare chef för McLaren, klar för teamet, men då sa Szafnauer att det inte påverkade hans roll i teamet.

Pierre Gasly utesluter inte att han kan lämna Red Bulls led för någonting annat. Han kommer aldrig att bli världsmästare med sitt nuvarande team AlphaTauri och frågan är om han får chansen hos Red Bull en gång till?

2019 fick han köra tolv lopp innan han flyttades ner till systerteamet igen och det var också för AlphaTauri som han vann sin första GP-seger 2020.

– Min önskan och vilja att kämpa om en VM-titel är väldigt stark, säger han till Auto, motor und sport.
– Det är många kontrakt som går ut 2023. Då kommer det att finnas möjligheter.

Det ryktas om att en ny F1-film är på gång. Denna gång med Brad Pitt i huvudrollen. Det sägs vara en fiktiv historia om en äldre racerförare som kommer tillbaka, skriver Deadline.com. Även regissören Joseph Kosinski (Maverick), manusförfattaren Ehren Kruger och producenten Jerry Bruckheimer (Top Gun) är inblandade i projektet. Just nu pågår en förhandling med Apple.

I det senaste F1-inlägget skrev jag om framtidens F1 och nyheter till 2022. Planen är att nästa del ska publiceras nästa vecka, men har ni fler frågor? In och ställ dem i kommentarerna så samlar jag i hop dem och ger er svar i under den kommande veckan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB