Startsida / Inlägg

Talangen går från E-Sport till Formel 2

av Anna Andersson

2017 startade Cem Bolukbasi sin karriär inom E-sport. 

Fem år senare debuterar han i Formel 2. Den vägen har ingen annan förare gått.

– Det är väldigt viktigt att jag som första gamer kan ta det här steget, det kommer att ge andra människor ett hopp, säger han.

Cem Bolukbasi
Från E-sport till Formel 2 (F1 Instagram)

Historien om den 23-årige racerföraren från Turkiet startade år 2017 när han tävlade i F1 E-sport. Efter två säsonger i mästerskapet ville han komplettera E-sporten med racing på bana vilket gjorde att han började tävla i GT4 European Championship. Efter två hela säsonger i det mästerskapet bytte han till F3 Asian Championship, något som han kompletterade med att vinna E-sportmästerskapet i Formula Renault Esport Series. Under 2021 fick han chansen i EuroFormula Open. Där tävlade han för etablerade Van Amersfoort Racing. Han vann premiären i Ungern och tog ännu en seger i Spanien, vilket gav honom plats fem i mästerskapet.

Det gav Cem Bolukbasi ett test till Formel 2 och 2022 tar han steget in i Formel 2 för Charouz Racing System.

På fem år har han gått från E-Sport till F1:s plantskola och mest bevakade supportklass.

– Jag har inte haft tid att låta detta sjunka in än, säger han till Formula1.com.

– Jag förstår mer och mer för varje timme som går. Detta är en stor dröm som slagit in, så det är väldigt svårt att sätta ord på det.

Cem Bolukbasi från E-Sport till Formel 2

Han är den förste föraren som går från  F1 E-sportseries till den stege som ger en förare möjligheten att ta sig vidare till Formel 1. Här kan du se hans seger i Belgien 2017.

– Hade jag aldrig kört E-Sport så hade jag aldrig fått den här chansen att tävla i en riktig formelbil. Jag skulle aldrig ha varit där jag är nu, säger han till Formula1.com

– Om folk ser att en människa kan lyckas med detta, om jag kan få från F1 ESport till FIA Formel 1 så tror jag att alla kan.

Formel 2 är det sista steget på den vanligaste trappan in till Formel 1. Marcus Ericsson tävlade exempelvis där innan han fick chansen hos Caterham i F1 2014. Förare som exempelvis Lewis Hamilton och George Russell, Mercedes samt Charles Leclerc, Ferrari har alla vunnit det mästerskapet innan de debuterade i Formel 1.

Mästerskapet avgörs i samband med Formel 1, två deltävlignar per helg och totalt omfattar programmet 14 tävlingshelger under en säsong. Mästerskapet genomför sina första tester i Bahrain den 2-4 mars och två veckor senare startar säsongen på samma bana.

Snabba nyheter

Marcin Budkowski har haft en hög direktörstjänst hos Alpine. Nu lämnar det franska F1-stallet, ersätts han av Otmar Szafnauer som har lämnat Aston Martin?

FIA har startat en utredning kring den omdiskuterade avslutningen av finalen i Abu Dhabi. Den 18 mars presenteras resultatet för FIA:s världsråd. En dag senare ska man diskutera hur säkerhetsbilen ska användas och den 20 mars startar säsongen i Bahrain.

Ekström och Bergkvist (Audi)

Mattias Ekström och Emil Bergkvist slutar på plats nio i Rally Dakar, de är bästa ekipage från Audi. Det är en mycket bra insats och svenskarna tog bland annat en etappseger.

Nasser Al-Attayah vann tävlingen för fjärde gången.

Tidigare i veckan skrev jag om det hestaste ryktet i Tyskland. Här kan du läsa mer  om det och vara en del av den diskussionen.

Jag önskar er en trevlig helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB