Startsida / Inlägg

Hetaste ryktet: Sebastian Vettel kan ersätta Lewis Hamilton

av Anna Andersson

FIA undersöker nu vad som egentligen hände i Abu Dhabi.
Samtidigt ryktas det om att Sebastian Vettel kan ersätta Lewis Hamilton.
Om den förre mästaren lämnar Formel 1.

Sebastian Vettel kan ersätta Lewis Hamilton
Hamilton och Vettel (TT)

Enligt brittiska Sky Sport har FIA startat undersökningen kring vad som hände under de avslutande varven av F1-finalen i Abu Dhabi. FIA (Internationella bilsportförbundet) ska prata med alla nyckelpersoner, tävlingsledaren Michael Masi, domare, team och förare. Utredningen leds av Peter Bayer, FIA:s generalsekreterare för motorsport, och väntas vara avslutad den 3 februari 2022.
Lewis Hamilton, som förlorade kampen om VM-titeln, fortsätter att undvika offentligheten. Bortsett från den snabba intervjun efter VM-finalen har han inte kommenterat varken VM-finalen eller sin egen framtid. Istället ryktas det om och om igen om att han kan vara på väg att sluta, trots att han har ett kontrakt.

– Det är svårt att sätta sig själv i hans position. Han har säkert lika många anledningar att lägga av som att fortsätta, säger Alain Prost, fyrfaldig världsmästare, till Le Journal du Dimanche.
– Han har fått en rejäl smäll och han kan vara slut. Men det vore verkligen synd om han inte var där den här säsongen.

Kan Sebastian Vettel ersätta Lewis Hamilton?

Sebastian Vettel kan ersätta Lewis Hamilton
Vettel är två år yngre än Hamilton (TT)

Brittiska formula1news.co.uk skriver att Hamiltons team Mercedes har gjort en deal med FIA. Att de lät bli att överklaga FIAs beslut mot att tävlingsledare Michael Masi och chefen för formelbilar Niklas Tombazis lämnar sina positioner innan säsongen 2022 startar.
– Jag kommer att titta på vad som hände i Abu Dhabi. Beslutet hur vi ska gå vidare efter detta kommer att tas utan någon yttre påverkan, citeras FIA:s nya president Mohammed ben Sulayem.
Mercedes har inlett arbetet i fabriken tillsammans med nyförvärvet George Russell, men vem blir hans kollega? Om nu inte Hamilton snart ansluter, vem gör det då?
I Tyskland pratats det just nu väldigt väldigt mycket om Sebastian Vettel. Att den fyrfaldige mästaren som tidigare tävlat för Red Bull och Ferrari, men nu kör för Aston Martin, är aktuell för mästarteamet Mercedes.

Der Westen, TZ, WA och givetvis tidningen Bild skriver alla att Sebastian Vettel kan ersätta Lewis Hamilton. De anser att tysken vore perfekt i den rollen. Han har erfarenheten, han kör för ett team som använder Mercedes motorer och han är dessutom tysk vilket naturligtvis skulle passa i ett tyskt fabriksteam.
Mercedes å andra sidan säger ingenting. Ingenting annat än att stallet just nu inte letar efter någon ny förare.

Det gör att snacket lär fortsätta. Ända till dess att Lewis Hamilton eller Mercedes berättar hur de ser på framtiden.

Bilarna förbannat snabba 2022

Nico Hülkenberg har tävlat i F1 för team som Williams, Renault och Racing Point. Numera är han test- och utvecklingsförare hos Aston Martin. Han har testat 2022-års bil i simulatorn och han är lite orolig.
– De vill göra bilarna något långsammare och svårare att köra för att lägga fokus på föraren. Så att han ska kunna göra skillnad, istället för att det är bilarna och aerodynamiken som dominerar, säger Hulken på Linktin.
– Mina erfarenheter av den här bilen är att den är förbannat snabb och inte direkt långsammare än vad den senaste generationen är. Körkänslan har inte heller förändrats speciellt mycket, alla fall inte i simulatorn. Det blir intressant att se om den bakomvarande bilen verkligen kan komma närmare den framförvarande bilen.

Hulken tävlade bland annat för Renault (TT)

Han ställer sig frågande till om den ”smutsiga luften”, som ställer till problem för den bil som följer en annan bil, verkligen försvinner.
– I simulatorn är hastigheten i kurvorna extremt hög och då finns fortfarande risken för att det bildas ”smutsig luft”. Jag har verkligen svårt att tro att det blir lätt att följa en annan bil i de här hastigheterna.
Han räknar med att förare och team har en lång inlärningskurva framför sig och även om han tycker att det är svårt att tippa något innan de första testerna har genomförts i Barcelona den 23-25 februari så räknar han med att de tidigare toppteamen finns kvar längst fram i fältet.
– Jag hoppas på att bli positivt överraskad och när testerna börjar får vi se hur bilarna verkligen rör sig på banan, säger han.
Formel 1 har sex testdagar inför årets säsong, tre i Spanien och tre i Bahrain.

Vill du läsa mer om nyheterna till 2022 gör du det här och här.

Nyheter från IndyCar

Juan-Pablo Montoya, 47, tar hand om McLaren SP:s tredje bil till Indy 500. Han blir teamkollega med Felix Rosenqvist och Patricio O´Ward i den 106:e upplagan av Indy 500.

Montoya hade samma roll 2021 och ska nu återigen försöka att ta sin tredje seger i det klassiska loppet. Han kör med nummer #6. Notera att fjolårets vinnare av Indy 500, Helio Castroneves, kör hela säsongen med nummer #06.
– Jag utgår i från att vi verkligen kan vara med och slåss i täten. Att vi kan vara med i fajten om seger, säger Montoya som var nia i Indy 500 2021.
Här hittar du en översikt över förarna till IndyCar 2022.
I måndags publicerade jag en intervju med Marcus Ericsson. Han startar säsongen med att debutera i Daytonas klassiska 24-timmarslopp lite senare i januari.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB