Startsida / Inlägg

Mästaren besviken – lämnar Formel 1

av Anna Andersson

Jag får ofta följande fråga: När presenteras bilarna till Formel 1 2022? Den ska jag börja svara på i dag. Men först något helt annat.

Alain Prost lämnar F1. Enligt honom själv blev han behandlad som skräp.
– Det finns ingen respekt längre, säger den fyrfaldige världsmästaren.

Sprickan mellan Alpines chef Laurent Rossi och Alain Prost tycks omöjlig att reparera. Prost förlänger inte sitt kontrakt med Alpine och han är väldigt besviken.
– Jag är väldigt besviken på hur historien kom ut. Vi var överens om att vi skulle berätta det samtidigt! Ursäkta, men det är respektlöst, skriver han på instagram.

Prost: Rossi är avundsjuk

Han utvecklar situationen i den franska sporttidningen L’Equipe.

Den kritiken han kommer med är inte nådig.
– Laurent Rossi vill vara ensam på toppen, han vill inte dela den med någon. I Qatar sa till mig att han inte behöver någon rådgivare längre och en vecka senare erbjöd han mig ett kontrakt. Jag tackade nej, säger Prost.

– Det finns ett behov av att sätta många människor på bänken. Han vill stå i rampljuset.
Prost tackade nej till en förlängning eftersom han inte längre ansågs sig involverad i beslutsprocessen, men ändå skulle förklara för media varför vissa beslut har tagits. Beslut som han själv inte stod bakom.
– Om teamchefen inte ens hälsar på dig när du kommer till banan är det inte roligt längre. Då finns det ingen respekt och då kan det inte fungera, säger han.

– Relationen blev allt mer komplicerad och jag märkte att det fanns en avundsjuka.

Det sker stora förändringar i ledningen hos Alpine och du kan läsa mer om det här.

När presenteras bilarna till Formel 1 2022?

Just den frågan är en av de mest vanligt förekommande just nu och det börjar hända saker på den marknaden.

När presenteras bilarna till Formel 1 2022?
Kommer han till presentationen om fyra veckor ? (TT)

Aston Martin, som nyligen presenterade en ny teamchef, presenterar sin bil i Gaydon (Storbritannien) den 10 februari 2022. McLaren presenterar samtliga bilar i F1, IndyCar, Extreme E och E-Sport den 11 februari. Presentationen startar klockan 19.00 brittisk tid vid fabriken i Woking och sker i samarbete med SkySport F1.
Ferrari presenterar sin bil den 17 februari. Det ligger helt i fas med den information som teamchefen Mattia Binotto tidigare lämnade ut då han sa att den skulle ske mellan den 16 och 18 februari.

Därefter är det Mercedes tur. De kör en digital presentation av W13 från Silverstone den 18.2. Det är exakt en månad innan det är dags för premiären i Bahrain. Den tävlingshelgen startar den 18 mars.

Red Bull har däremot inte lämnat något besked, men det ryktas om att de är lite sena eftersom de satsade allt i kampen om VM 2021. De har dock gett oss ett par smakprov på sociala medier.
Red Bull:

Ta nu med er vetskapen om att de bilar som visas upp under presentationerna inte kommer att  vara identiska med de som testar i Barcelona i slutet av februari och antagligen inte i närheten av de bilar som kör premiären i Bahrain. Det kommer att ske enorma förändringar på bara några veckor och utvecklingskurvan kommer att vara väldigt brant i år. Det är trots allt ett helt nytt regelverk.

Missa nu inte listan på hur mycket F1-teamen betalar sina förare. Du hittar hela listan här, i gårdagens inlägg.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB