Startsida / Inlägg

Formel 1 till Las Vegas – och nya datum till bilarnas lanseringar

av Anna Andersson

Fler team har nu meddelat när de presenterar sina bilar till F1 2022. Du läser mer om det längre ner.

Formel 1 satsar ännu hårdare mot USA
2022 debuterar F1 i Miami – därefter väntar en möjlig comeback i Las Vegas.

Formel 1 har under många långa år haft en önskan om att verkligen slå igenom i USA där man tävlat till och från på olika orter ända sedan VM i Formel 1 startade år 1950.

För tio år sedan 2012, kördes det första F1-loppet i Austin, Texas och 2016 tog Liberty Media över rättigheterna för sporten. Det är amerikanska mediahuset har hela tiden arbetat för att öka intresset för F1 i Nordamerika och tack vare samarbetet med Netflix och serien ”Drive to Survive” har en helt ny grupp av människor hittat till sporten.
I år släpps den fjärde säsongen av serien och intresset är stort, i Asien, Europa och så klart i USA där fansen älskar formatet.

Ett tredje lopp i USA?

bilar till F1 2022
Red Bull checkar in på the Las Vegas Strip 2018 ( Red Bull)

I höstas besökte 380 000 människor deltävlingen i Texas och ungefär 70 procent av dem hade aldrig tidigare upplevt Formel 1 på plats. I vår får USA ett andra GP-lopp när Formel 1 tävlar i Florida, i hjärtat av Miami och trots höga biljettpriser har evenemanget varit utsålt under en längre tid.

– Vi har ett andra lopp i Miami, 2022 och nu pratar vi om ett tredje. Förstår ni hastigheten på den här förändringen vi upplever just nu? Det är imponerande, sa F1:s VD Stefano Domenicali till Auto, motor und Sport i november.

– För två år sedan frågade vi oss om det skulle gå att stanna i USA eller om vi skulle lämna. Nu pratar vi om ett tredje lopp och det redan innan premiären av det andra har genomförts.

Viva Las Vegas?

Nu ryktas det om ett tredje lopp i Las Vegas. Där kördes det två deltävlingar på en parkeringsplats i närheten av, Ceasars Palace 1981 och 1982. De två deltävlingarna vanns av Alan Jones (Williams) och Michele Alboreto (Tyrrell) och vid båda tillfällena så korades också världsmästaren, Nelson Piquet 1981 och Keke Rosberg, 1982.

Då handlade det om en 3,6 km lång bana med 14 kurvor och betongmurar. Känslan var allt annat än lyx och glamour, så efter två säsonger lämnade F1 spelmetropolen.
Nu pratas det om en comeback på betydligt mer glamourös bana. Där välkända ”The Strip” med sina casinon och lyxhotell ska spela en huvudroll, men frågan är när i sådant fall?

2022 genomförs 23 GP-lopp (kalendern hittar du här), nästa år tillkommer Qatar. Blir det fler race framöver eller kan man tänka sig att rotera mellan olika banor? Så som Tysklands GP roterade mellan Hockenheim och Nürburgring under ett par år.

– Det är en möjlighet som vi diskuterar. Men det handlar också om när de nya banorna vill vara en del av kalendern, säger Domenicali.

Datum att hålla koll på !

Sju av tio team har presenterat de datum då deras bilar ska visas upp för första gången, men vi som varit med ett tag vet att det inte är den bil som kommer att köra under testerna och absolut inte den bil som tävlar i premiären som visas upp. Det är en modell, som sedan kommer att utvecklas allt eftersom under de veckor som återstår fram till premiären.

bilar till F1 2022
Hamilton vs Verstappen även 2022? (TT)

Enligt uppgifter till tyska RTL kommer Lewis Hamilton att finnas med när Mercedes presenterar sin bil den 18 februari. Efter två månaders komplett radiotystnad syntes han i veckan i ett inlägg som Mercedes presenterade för sina kinesiska fans.

Då preseteras alla bilar till F1 2022

4 februari: Haas
VF22
Mick Schumacher, Nikita Mazepin

9 februari: Red Bull
RB18
Max Verstappen, Sergio Perez

10 februari: Aston Martin
AMR22
Sebastian Vettel, Lance Stroll

11 februari: McLaren
MCL36
Lando Norris, Daniel Ricciardo

14:e februari: AlphaTauri
Pierre Gasly, Yuki Tsunoda
AT03

15 februari

Williams

Alex Albon, Nicholas Latifi

17:e februari: Ferrari

F1-75
Charles Leclerc, Carlos Sainz

18 februari: Mercedes
W13 E
Lewis Hamilton, George Russell

21 februari: Alpine
A522
Fernando Alonso, Esteban Ocon

27 februari: Alfa Romeo
C42
Valtteri Bottas, Guanyu Zhou

 

 

Kort om team och bilar till F1 2022

De har dykt upp en del information kring årets bilar och här har jag samlat lite intressanta saker inför F1 2022.

Mercedes kommer i år att köra med den klassiska silverpilen, inte en svart bil som teamet har haft de senaste två åren. Det blir dessutom ett digitalt event.

Red Bull har ännu inte berättat vilket datum som deras bil ska presenteras, men det finns andra spännande detaljer att diskutera. Som namnet. Max Verstappen blev världsmästare med RB16 2021. En säsong senare heter bilen RB18. Teamet hoppar över siffran 17 eftersom detta är den 18:e säsongen för Red Bull i Formel 1.

Ferrari har döpt sin bil till F1-75. Det är en hyllning till teamet eftersom det nu är 75 år sedan en Ferrari rullade på gatorna för första gången. Den 12 mars 1947 startade Enzo Ferrari motorn på en Ferrari 125 S.

– Formel 1, med sin tävling och sitt sätt att driva fram innovationer har alltid haft en enorm betydelse för Ferrari, den driver utvecklingen för våra andra fordon, säger styrelseordföranden John Elkann på Ferraris hemsida.

McLaren döper den nya bilen till MCL36, ifjol hette bilen MCL35M, där M stod för motortillverkaren Mercedes. Den bokstaven faller bort i år, även om Mercedes fortfarande levererar motorer till McLaren.

Aston Martins första bil hette AMR21, Aston Martin 21, och syftade på fjolåret. I år följer man samma system och namnet blir AMR22.

Notera att Alfa Romeo presenterar sin bil EFTER de första försäsongstesterna i spanska Barcelona. Det blir en digital presskonferens.

Nu startar snart OS. men målsättningen är att uppdatera F1-bloggen varje vardag. Den kanske inte syns lika frekvent på ettan så mitt tips är att gå rakt in på F1-bloggen så att du är säker på att du inte missat någon uppdatering.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB