Startsida / Inlägg

Ferrari är tillbaka!

av Anna Andersson

Charles Leclerc har pole position i Bahrain GP 2022.

Han har fört Ferrari tillbaka till toppen av Formel 1.

– Det känns rätt bra, för jag var säker på att Red Bull var lite snabbare än vad vi skulle vara, säger monegasken.

Bahrain GP 2022
Charles Leclerc har pole position i Bahrain GP 2022 (GP)

Kvalet till Bahrain GP 2022 bjöd på flera överraskningar. McLaren var inte i närheten av någonting, Mercedes båda förare hade stora problem, medan Haas och Kevin Magnussen tog sig till det sista kvalsegmentet, precis som Valtteri Bottas i sin nya Alfa Romeo.

Red Bull fanns återigen med i toppen, men fajtades den här gången inte med Mercedes. Istället var det Ferrari som bjöd på bäst motstånd. Detta trots att ingen av Ferraris förare trivdes med bilen.

– Det känns bra att ta pole position, de två senaste åren har varit väldigt svåra och vi hade stora förhoppningar eftersom de nya reglerna ger oss en möjlighet att vara med i täten och slåss om bra placeringar, säger Charles Leclerc när han intervjuvas efter kvalet.

– Samtidigt var det ett svårt kval och jag var inte nöjd med min körning. Trots det fick jag till ett bra varv.

Bahrain GP 2022 – Ferrari och Red Bull i topp

Han berättar att han hade förväntat sig att Red Bull skulle vara lite snabbare i kvalet.

– Det var en positiv överraskning, men nu kommer racet och där kommer det vara viktigt att vi kan hantera däckslitaget. Det är enormt här och det måste vi fokusera på.

Även Red Bulls världsmästare Max Verstappen var nöjd med en plats i första startled.

– Q2 var bra, en i Q3 hade jag svårt att hitta balansen i bilen, men bilen är snabb och det är en bra racebil och det är det som är det viktiga. Detta är starten på en ny era och vi är med, säger världsmästaren.

– Samtidigt så var inte bilen helt fantastisk, men så illa var det ändå inte. Då hade jag inte varit här. Det finns ett par saker att titta på, men nu måste vi förbereda oss för racet där däckslitaget kommer att bli avgörande.

Bahrain GP 2022
Verstappen  startar som tvåa och Carlos Sainz som trea i Bahrain GP 2022 (AP)

Ferrari tog också tredje startposition genom Carlos Sainz. Spanjoren var väldigt nöjd med tanke på att han legat nästan en sekund bakom sin teamkollega Charles Leclerc under hela helgen och haft problem med att förstå riktigt hur han ska hantera den nya bilen.

– Jag har aldrig tidigare varit så långt efter Charles. I fjol var det någon tiondel, nu är det sju eller åtta och jag förstår inte bilen än. Jag måste tänka rätt mycket när jag kör och det tar lite fokus från själva körningen. Men med tanke på hur mycket jag tänker i cockpit så är startplats tre ändå okej.

Tungt kval för Mercedes

Mercedes George Russell gjorde ett misstag under inledningen av det sista varvet och var bara nia i kvalet. Det kommer att ta honom ett bra tag innan han kan svälja den missen. Inte heller Lewis Hamilton hade någonting med tätstriden att göra. Han var femma och det är varken han och Mercedes nöjda med.

– Det största problemet är att vi har haft så stora problem med att bilen hoppar och det gör att vi inte kan ligga tillräckligt nära vägbanan för att få den downforce som vi vill ha, säger Toto Wolff till tyska Sky.

– Vi behöver ett par racehelger för att komma underfund med detta, sedan är vi tillbaka. Kan vi ta en plats i topp fem, trea, kanske fyra så är det fantastiskt. Det skulle jag vara nöjd med.

Daniel Ricciardo missar i kvalet till Bahrain GP 2022

Daniel Ricciardo. Vad ska vi säga? Jo han missade tre dagars testande i Bahrain på grund av Covid och då är det väl okej med en miss i premiären?

Men fler race än så får han inte tappa. Plats 18 i kvalet til Bahrain GP är allt annat än bra och efter förra säsongen så måste Daniel Ricciardo prestera. Han är en  mycket välbetald förare, men två skitsäsonger i McLaren och hans tid kan mycket väl vara över.

– Jag hade velat säga att jag inte behöver träna, men det var olika utmaningar i Bahrain jämfört med Barcelona där vi testade först. Det var lite för mycket för mig att lära mig under den korta tiden och jag har inte riktigt  hunnit i kapp. Jag kämpar fortfarande med bilen och med att förstå var gränserna ligger, sa han när han mötte TV efteråt.

Däremot imponerade Nico Hülkenberg. Han gick inte vidare från Q1, men han fick beskedet i torsdags, flög in till träningen i fredags och efter totalt tre timmar i bilen slog han kollegan Lance Stroll.  Det är bra, även om bilen inte alls känns bra.

– Jag trollade lite, säger Hulken till tyska medier.

– Nej, men jag gjorde allt så enkelt som möjligt och försökte att inte göra det mer komplicerat än vad det är.

Hela resultatet från kvalet  och startuppställnignen hittar du här.

Har du inte lyssnat än, så testa vår podcast, Plattan i Mattan. Eller där poddar finns. Efter den är du redo för racet. Dessutom har vi en målservice där vi lajvrapporterar F1. Där hörs vi i morgon.

Vilka nya banor kommer till Formel 1?

Kommer kalendern i Formel 1 att förändras framöver?

– Vissa arrangörer har kontrakt som är på väg att löpa ut och det är troligt att ett par av de banor som vi har i kalendern nu inte kommer att vara kvar. Andra kommer att stanna, möjligen blir det en form av växel, säger F1:s VD Stefano Domenicali till italienska motorsport.com.

Han meddelar att vi snart får ett besked.

– Ni kan räkna med ett par nya GP-deltävlinger, men det är inte helt enkelt att planera. När de gäller Kina måste vi exempelvis försöka förstå hur situationen med Covid-19 utvecklas framöver.

 Felix Rosenqvist har pole pole

Felix Rosenqvist var snabbast av alla i kvalet till IndyCar på ovalen i Texas.

Det är Felix Rosenqvists andra pole position i karriären i USA, hans första på en oval.

Snacket inför racet på torktumlarbanan i Texas och vilka tider som gäller hittar du här. Marcus Ericsson kallar racet för det galnaste i kalendern.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB