Startsida / Inlägg

Hotar med rättsliga åtgärder mot Haas

av Anna Andersson

I morgon startar F1-tester i Bahrain – men innan dess dagens nyhet:.

Nikita Mazepin tvingades lämna Haas – precis som huvudsponsorn Uralkali.
Nu hotar de med rättsliga åtgärder och kräver pengarna tillbaka.

Haas 2021 – nu kräver huvudsponsorn pengarna tillbaka för 2022 (AP/TT)

Problemen för Haas fortsätter. Inte nog med att teamet blev försenade till Bahrain och därför kommer att missa den första förmiddagens tester. Nikita Mazepin hävdar att han fick beskedet om att han måste lämna teamet via ett pressmeddelande och teamet vill nu vidta rättsliga åtgärder. Det hävdar att det redan har betalat pengar till 2022 och den summan vill de ha tillbaka för att starta en stiftelse med namnet ”We Compete As One”. Den ska hjälpa idrottare (i huvudsakligen från Ryssland och Vitryssland) som förbjuds tävla på högsta nivå.

I ett uttalande skriver företaget:
”Uralkali har bidragit till en global livsmedelsförsörjning under många år och gett ett betydande stöd till en hel rad idrottsföreningar, organisationer och evenemang både i Ryssland och internationellt. Företaget ser beslutet som orimligt och anser att sporten alltid ska vara fri från politik och påtryckningar från externa faktorer.

Därför avser Uralkali att skydda sina intressen och enlighet med gällande rättsliga förfaranden förbehåller företaget sig rätten att inleda rättsliga förfaranden, kräva skadestånd och begära återbetalning av de belopp som Uralkali redan har betalat för säsongen 2022.

Den största delen av sponsringen för 2022 har redan överförts till Haas och med tanke på att teamet sade upp avtalet före det första loppet i VM 2022 har det inte uppfyllt sina åtaganden mot Uralkali för årets säsong. Uralkali kommer att begära omedelbar återbetalning av de belopp som Haas har mottagit.”

Kräver pengarna tillbaka

Under eftermiddagen i morgon kommer Pietro Fittipaldi att testa för Haas, men vem som ska köra under de återstående testerna och även premiären nästa vecka är inte klart. Det ryktas nu om att Kevin Magnussen, Danmark, kan vara på väg tillbaka till F1. Han tävlade för teamet fram till och med 2020 och enligt Extrabladet kan han bli Mick Schumachers kollega 2022.
Men Haas har också andra alternativ, en comeback av Nikita Mazepin är int ett av dem. Mer om det läser du här.
– Jag har inte haft någon kontakt med Günther Steiner sedan jag lämnade Barcelona, säger Mazepin.
– Sedan kom pressmeddelandet, då läste jag det och förstod också att de upplöst mitt kontrakt.

Nu startar årets sista F1-tester i Bahrain

McLaren har genomfört en filmdag inför årets ssista F1-tester i Bahrain:

Testerna pågår mellan den 10 och 12 mars och du kan se dem på Viaplay. Ett par team har gjort klart vila förare som kör. Hos Red Bull inleder Sergio Perez första dagen, Max Verstappen kör andra och sedan delar de på den tredje. AlphaTauri kör efter samma schema. Gasly inleder, Tsunoda tar över dag 2 och de delar på dag  3.  Williams inleder med Albon dag 1, Latifi dag 2 och sedan delar de på dag 3.

Hos Aston Martin kör Sebastian Vettel under förmiddagarna och Lance Stroll på eftermiddagen under de två första dagarna. Den tredje är det tvärtom.

Vilket lopp ersätter Rysslands GP? Formel 1 vill gärna ha 23 lopp i år och det har pratats om Turkiet eller Portugal, men nu skriver italienska ”Gazzetta dello Sport” att spanska Jerez är aktuellt.
– Om ett VM-lopp försvinner vi är första reserv, säger Juan Marin, vice regeringschef i Andalusien och minister för turism till tidningen.

För övrigt har F1 skrivit ett nytt kontrakt med Imola. Det kan du läsa här.

För övrigt öppnar Sportbladets Motormanager för Formel 1. Du kollar in det här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB