Startsida / Inlägg

”Mick måste slå Magnussen”

av Anna Andersson

Red Bulls Helmut Marko ställer tydliga krav på Haas Mick Schumacher, mer om det F1 i Las Vegas och förare som riskerar straff längre ner.

Lewis Hamilton gjorde sitt sämsta kval på mer än tio år och bilen tappar en sekund per varv på konkurrenterna.
Mercedes har gjort en fiaskostart 2022.

– Jag tror att de har en tung tid framför sig, säger Ralf Schumacher.

Den tidigare F1-föraren är långt i från ensam att skaka på huvudet åt Mercedes i år. Mästarteamet inledde visserligen med en pallplats för Lewis Hamilton i premiären – men det berodde mer på Red Bulls misstag än Mercedes skicklighet.

En tredjeplats till skänks (TT)

På den snabba banan i Saudiarabien tappade teamet upp till en sekund per varv på konkurrenterna och det verkar som om motorn inte fungerar lika bra med det nya, mer miljövänliga, bränslet E10. Lägg där till att teamet inte lärt sig förstå den nya bilen än.
Mercedes, som dominerat Formel 1 sedan 2014, är nu inte i närheten av att vara med och slåss om segrar.
Istället handlar det om en kamp för att vara bäst av teamen i mittfältet.

– Sett till luftmotstånd och downforce är Mercedes bil inte tillräckligt effektiv, tidigare kunde stallet jämna ut det med sin starka motor. Det går inte längre, förklarar Ralf Schumacher för Sky.
– Jag tror inte att Mercedes har något med VM-kampen att göra i år.

Finns ingen genväg

Även teamet är medvetet om problemet, men stallchef Toto Wolff ser ingen anledning till att ge upp årets säsong för att koncentrera sig helt på 2023.
– Vägen är den samma, vi måste hitta bilens prestanda. Även om du skulle säga att vi struntar i den här säsongen, något som vi aldrig skulle göra vid den här tidpunkten på året, är vägen den samma, säger Wolff till motorsport-total.com.

– Det sker inga förändringar i reglementet och för att vi ska kunna vara med och konkurrera om segrar nästa år måste vi försöka att nå dit i år också. Det finns ingen genväg.
Nästa VM-deltävling avgörs i Australien om en vecka.

Ökad press på Haas Mick Schumacher

Haas Mick Schumacher
Haas Mick Schumacher (AP/TT)

Kevin Magnussen gjorde succé i premiären av Formel 1, Mick Schumacher blev utan poäng. I det andra loppet tog Magnussen nya poäng, medan hans teamkollega kraschade illa i kvalet.

Nu ökar pressen på Haas Mick Schumacher.

– Detta är helt klart ett prövoår, säger Red Bulls konsulent Dr Helmut Marko till RTL.

Marko arbetar inte för Haas utan Red Bull, men är känd för att ha fört förare som bland annat Sebastian Vettel, Carlos Sainz och Max Verstappen till Formel 1. Han använder tuffa metoder och de förare som klarar dem har ofta haft en lång och framgångsrik karriär. Han har rätt bra koll på vad som krävs för att en förare ska skaffa sig en framtid inom F1.

– Det är ju klart att om Schumacher vill fortsätta sin karriär, om han vill till toppen av VM måste han slå Magnussen, säger Marko.

Det har Schuamcher inte lyckats med i år. Nästa chans har han om en vecka.

Flera förare riskerar bestraffning

Missa nu inte vår podd, Plattan i Mattan, den kommer varje onsdag och du får F1-snack i nästan en timme. Finns här eller där poddar finns. Det är tänkt som ett komplement till bloggen.

Det är ett antal förare som riskerar bestraffningar redan i säsongens tredje lopp – allt för att bilarnas komponenter inte håller. Pierre Gasly är en av dem, men även Valtteri Bottas (Alfa Romeo) och Kevin Magnussen (Haas) måste vara vaksamma så att de inte behöver byta elkomponenter den kommande helgen. Det kan resultatera i minus tio platser i starten.

Williams Alexander Albon har redan fått en bestraffning  för  en incident i Jeddah och flyttas ner tre platser.

Formel 1 i Las Vegas. Den nyhetern kan du läsa mer om här.

Nu kommer fler detaljer ut och det ska bli ett kvällsrace på lördagen efter Thanksgiving, med start klockan 22 lokal tid, vilket betyder söndag morgon 07.00 i Sverige.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB