Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson inför Month of May

av Anna Andersson

Första maj är allt annat än en helgdag för svenskarna i IndyCar.
Det är starten på den mest hektiska delen av säsongen – som avslutas med klassikern Indy 500.
– Month of May och Indy 500 är det absolut största vi har, säger Marcus Ericsson.

Marcus Ericsson under veckans tester inför Indy 500 (Foto: Penske Entertainment: Chris Jones)
Month of May och Indy 500

Svensken som är åtta i mästerskapet förbereder sig nu för Honda Indy Grand Prix of Alabama som avgörs på Barber Motorsportpark i morgon den 1 maj. Det är också starten för Month of May som leder fram till Indy 500. Det är en oerhört viktig del av säsongen för de förarna som vill vara med och slåss om en mästartitel i IndyCar.
– Month of May betyder väldigt mycket. En stor del av det arbete som teamen gör över vintern går till att utveckla ett så bra paket som möjligt till maj och Indy 500, säger Marcus Ericsson.
– För mig personligen är det viktigt eftersom det delas ut dubbla poäng i Indy 500 och det även delas ut poäng i kvalet. Det är väldigt viktigt ur ett mästerskapsperspektiv.

Month of May och Indy 500

Men även vägen fram är intensiv. Month of May och Indy 500 kan spela en stor roll i mästerskapstabellen. Ericsson, som har tagit en pallplats i år, ligger åtta i mästerskapet. Felix Rosenqvist har kvalat bra, men han har haft stora problem med däckslitaget under racen. Därför ligger han längre ner i sammandraget.
På mindre än en månad väntar nu tre lopp, varav ett ger dubbla poäng. Lägg där till kval, träningar och PR-förberedelser inför Indy 500. Förarna har exempelvis redan fått namnge varsin gata i Indianapolis inför “The Greatest Spectacle in Racing” som avgörs för 106:e gången den 29 maj.
– Det blir väldigt hektiskt den här tiden. Tittar jag framåt nu är det tävling eller kvalhelg under sex av de sju kommande helgerna. Det är mycket, säger Ericsson.
– Samtidigt känns det som om jag har börjat säsongen bra. Det känns kul att komma in i ett tätt tävlande.

Month of May och Indy 500
Foto: Penske Entertainment: Chris Jones

Barber Motorsport Park årets mest fysiska bana

IndyCar tävlar under 17 tävlingshelger under en säsong, banorna varierar mellan stadsbanor, ovalbanor och traditionella racerbanor. Barber Motorsport Park påminner lite om den bantyp som finns i Europa, men enhetsserien IndyCar innebär en helt annan typ av racing än Formel 1.
Det är råare och mer av den gamla racingskolan. Långt bort från den högteknologiska racingen i Formel 1.
– Barber är en bana där jag trivs. Jag var sjua 2019 och nia i fjol och på väg mot en plats i topp fyra när jag fick problem med bränslet. Jag tog mig till sista kvalomgången, Fast sex, för första gången i fjol. Det är en bana som passar mig. Den är snabb, teknisk och rolig att köra. Den har också väldigt höga G-krafter och det är den mest fysiska banan på kalendern, förklarar Ericsson.

•Med vilken känsla går du in i den här delen av säsongen?

– Vi hade ett bra test inför Indy 500 förra veckan och vi har haft en del möten. Tredjeplatsen på ovalen i Texas ger mig ett bra självförtroende och vi hade en bra bil på Indy 500 i fjol. Det tar jag med mig, för jag hoppas och tror at vi kan vara med och slåss om segern i Indy 500.
De 90 varven på Barber är inte bara Ericssons 50:e start i IndyCar, utan också starten på den period som kan vara avgörande i kampen om mästartiteln.

Alla tider, TV-tider och mer information kring helgens deltävling på Barber Motorsportpark finns här.

Vill du läsa mer om F1? Testa då gårdagens blogg om att Sergio Perez hitar med att lämna Formel 1. Lyssna på det senaste avsnitet av Plattan i Mattan där vi diskuterar ner förra veckans F1-lopp på Imolaoch hyllar Sir Frank Williams.

Ha en fin helg. Vi hörs igen på måndag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB