Startsida / Inlägg

Ferrari lämnar in en protest mot Red Bull

av Anna Andersson

Monaco GP i F1 är inte över. Ferrari lämnar in en protest mot Red Bull.

Ferrari lämnar in protest mot Red Bull (AP /TT)

Det handlar om att Ferrari anser att både Sergio Perez och Max Verstappen gick över den gula linjen när de lämnade depån efter sina avslutande stopp. Därför lämnar stallet in en protest mot Red Bull.

På TV-bilderna syntes det tydligt att Max Verstappen var väldigt nära den gula linjen, men i den vinkeln var det svårt att se om han var över den linjen och domarna inledde inte heller någon undersökning.

Nu måste de dock ta upp ärendet eftersom Ferrari lämnat in en protest mot Red Bull i Monaco.

– Vi i Ferrari är besvikna eftersom vi anser att de båda bilarna från Red Bull tydligt bröt mot reglerna när de körde över den gula linhen efter sina depåstpp, säger Ferraris stallchef Mattia BInotto till Sky.

– Jag tycker inte att det var tveksamt, utan han var på linjen och när man läser reglerna så har han kört över linjen. I reglementet heter det att man måste stanna till höger om linjen, alltså bryter man mot reglerna när man berör linjen.

Red Bull å andra sidan anser inte att tesmet har brutit mot några regler.

– På alla tv-bilder som vi har sett så har vi hållit oss inom reglementet.

Protest mot Red Bull

Charles Leclerc har nu säkrat pole position i Monaco två år i rad. Ändå har han inte vunnit. Det är sjutton en bedrift i sig.

I det stora däckbytarkaoset i Monaco var han den stora förloraren. Kollegan Sainz ville inte alls in i depå och ta intermediates utan stannade kvar, istället Ferrari tog in Lelcerc för intermediates.

– När förhållandena är så litar man på teamet. Jag fick frågan om jag ville gå från regndäck till slicks och sa inte nu, men senare. Jag förstår inte varför de ändrade sin åsikt och gick för intermediates istället, säger han  till motorsporttotal.com.

– Det första beslutet de tog var tydligt och helt felaktigt. Därefter startade kaoset.

När sedan Sainz kom in för torrdäck ett par varv senare så kallade de in Leclerc igen, men stallet ändrade sig när Leclerc  redan var på väg. Då kunde han inte göra något annat än att vänta bakom Sainz i depån vilket var exremt dyrbart.

I det här läget var det dubbla budskap och förvirring från teamets sida vilket ledde till att Leclerc som hade banposition och var på väg mot en seger istället kom tillbaka ut på plats fyra.

Han var vansinnig. Det är lätt att förstå.

 

Russell topp fem – igen

Mercedes George Russell var femma i mål. Han är den ende föraren som tagit poäng i samtliga lopp i år och han har också varit topp fem i varje lopp i år. Det är imponerande.

Vi ska också notera att Alpines Fernando Alonso körde som en sköldpadda, långsamt och brett. Det gav honom plats sju. Ytterligare en före detta mästare, Seastian Vettel, körde in på poängplats med sin Aston Martin medan Haas båda bilar bröt.

Vill du läsa i kapp vår liverapport gör du det här. Där finns också resultastet, samt VM-tabellen.

Här kan du också läsa texten efter Monaco GP i F1 2022 . Det som kan ha varit den sista F1-tävlingen i Monte Carlo.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB