Startsida / Inlägg

Nu är Marcus Ericsson en av de största

av Anna Andersson

Marcus Ericsson vinner Indy 500 2022.

I Formel 1 var Marcus Ericsson aldrig i närheten av någon seger.

Nu har han vunnit en av racingens största segrar – en seger som skriver in honom i svensk idrottshistoria.

Marcus Ericsson vinner Indy 500 2022. (AP/TT)

Efter sjätteplatsen i fjolårets IndyCarmästerskap bestämde Marcus Ericsson sig för att ge ännu mer till årets säsong. Han insåg att behövde lägga ett ännu större fokus på att lyckas på ovalracingen. Han lade ner timme efter timme på att lära sig den svåra konsten att vara snabb på en oval.

Redan under säsongens första ovalrace i Texas körde han in som trea och det var tydligt att hans träning gett resultat. När han sedan närmade sig maj månad var han tydlig med vad som gällde. En seger i den 106:e upplagan av Indy 500, det största som finns inom amerikansk racing som också en fantastisk möjlighet att lägga grunden till en seger i mästerskapet.

En seger Indy 500 gör inte bara en förare till en legendar.

Det ger också dubbla poäng vilket kan leda ända till en mästerskapsseger.

Marcus Ericsson  vinner Indy 500 2022

Marcus Ericsson vinnare av Indy 500, första svensk sedan Kenny Bräck vann 1999 (TT)

Väl på plats i Indianapolis fortsatte Ericsson att bygga upp farten på den omtalade ovalen Indianapolis Motor Speedway. Han gjorde ett bra kval och han gjorde också ett mycket bra race. Han bemästrade farten, trafiken, svåra depåstopp och strategin perfekt. Marcus Ericsson från Kumla sög sig fast i toppen av det närmare 800 kilometer långa loppet vilket gav honom ett perfelkt utgångsläge när tävlingen skulle avgöras.

Han fanns hela tiden med där uppe. Utan att göra något större väsen av sig och utan att tappa fokus. Även om han föll ner något i fältet efter ett lite sämre avslutande depåstopp tog han sig tillbaka, upp i ledningen. Inte ens det faktum att hans kollega Jimmy Johnson kysste muren och tvingades fram en rödflagg kunde få honom att tappa fokus.

Svensk idrottshistoria

Efter omstarten jagades han av McLarens Pat O´Ward som bara låg och väntade på att få rätt slipstream, men Ericsson höll undan och vann “The Greatest Spectacle in Racing”.

Och det är just vad det är ett stort jättespektakel med en halv miljon människor på plats och mängder av fans framför TV:n. Ericsson fick sin ring, han fick dricka den där traditionella mjölken och han satte sig i ett perfekt läge och det gäller inte bara för resten av säsongen. Nu har han skapat goda möjligheter för en lång och framgångsrik karriär inom IndyCar och han har dessutom skrivit in sig i den svenska idrottshistorien.

Det är ta mig sjutton så stort att han bör vara en av kandidaterna till de allra finaste priserna inom svensk idrott, Bragdguld, Jerringpris och årets idrottsprestation.

Vinter-OS i all ära, men detta av en helt annan kaliber.

Nu är Marcus Ericsson en av de allra största. Jag unnar honom det av hela mitt hjärta.

•••

Felix Rosenqvist slutade fyra. FYRA! Det betyder att det var två svenska förare i topp fyra i det race som tillsammans med Le Mans 24-timmarslopp och Monaco GP i Formel 1 räknas som de största inom racingen.

Det är oerhört bra.

För övrigt har Ferrari lämnat in en protest mot Red Bull efter Monaco GP. Detta är en söndag när allt tycks hända. En helt vanlig Morsdag med andra ord.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB