Startsida / Inlägg

Sista Monaco GP i F1?

av Anna Andersson

Har vi sett det sista Monaco GP i F1?

Det finns inget kontrakt för 2023.

Red Bull Sergio Perez van MOnaco GP i F1 2022 – är han den siste vinnaren av det klassiska racet? (AP/TT)

Monaco GP har funnits med i Formel 1 sedan 1950, ett ikoniskt stadslopp fyllt av lyx och glamour, men stjänglansen har falnat. Monaco GP i F1 är inte längre det enda stadsloppet under kalendern utan det finns andra race som kanske ger sporten mer.

I år debuterade Miami GP, en helt ny typ av stadslopp och till nästa år kommer även ett stadslopp i Las Vegas att finnas med i F1-kalendern, men Monaco GP i F1 finns allstå inte med. Inte än i alla fall.

Under hela veckan har det diskuterats om Monaco ska få en annan banlayout för att den nuvarande layouten inte alls passar den nya tidens bilar.

– F1 utan Monaco är inte F1. F1 har en historia och historiska banor som Silverstone, Monza och Monaco bör vara med i Formel 1, säger Charles Leclerc som är född och uppvuxen i Monaco.

– Inget annat kval är så roligt som här. Det är föraren som gör skillnaden eftersom muren är så nära. Du känner att det är farligt och märker verkligen farten.

Han vill behålla loppet, men kanske se en förändring för att öka möjligheten för omkörningar.

–  Vi skulle kunna svänga av till vänster innan tunneln och göra en lång raksträcka där, säger han.

Körs Monaco GP i F1 2023?

Det finns flera saker som F1:s ägare Liberty Media med chefen Stefano Domenicali, och arrangören i Monaco måste lösa. En sak är att Monaco i dag betalar en väldigt låg avgift för att arrangera loppet. Det pratas om 12-15 miljoner dollar, Saudiarabien betalade runt 90 miljoner dollar. Ett annat problem är TV-produktionen som lämnar mycket övrigt att önska, i Monaco sköts den av den lokala arrangören.

Det är den enda arrangör som själv sköter TV-produktionen och vi missade exempelvis Sergio Perez krasch i kvalet eftersom TV-produktionen följde Charles Leclerc istället. Under racet var det också flera saker som TV-tittare och koimmentatorer inte fick möjligheten att se. I Monaco är det också arrangören som ansvarar för att sälja reklamen på banan, på övriga banor är det Formel 1 som sköter den biten. Det är inte helt lyckat efter som F1 samarbetar med klocktillverkaren Rolex. I Monaco är det konkurrenten TAG Heuer som har störst reklamplats och det vill F1 reglera.

Dessutom är F1 inte helt nöjda med intrastrukturen till och från banan och inte  heller den trånga depågatan och det trånga VIP-området. Det är svårt att ta sig till och från banan samt att förse gäster med mat och dryck.

En annan diskussion är just det som Charles Leclerc pratar om, banlayouten. Det finns väldigt få omkörningsmöjligheter. F1 vill gärna se om banan kan breddas och om man kan göra vissa förändringar för att skapa ett race, inte ett tåg av bilar.

Vi får helt enkelt vänta och se om det körs ett Monaco GP i F1 även 2023.

Seger i Monaco för Dino Beganovic

Den svenske Ferrarijuniorern Dino Beganovic fortsätter att imponera i Formula Regional European Championship. Svensken inledde med att vara snabbast i kvalet, fortsatte med en andraplats och följde upp med en seger på de trånga gatorna i Monaco.

– Wow! Att vinna här i Monaco är en dröm som går i uppfyllelse, säger Dino Beganovic.

– Jag är så obeskrivligt glad just nu. Det har varit ännu en fantastisk helg och jag vill verkligen tacka teamet, FDA och mina sponsorer. Jag hade inte kunnat göra det utan dem. Jag kan inte riktigt greppa att vi precis vann det största loppet på hela kalendern, men det kommer säkert att sjunka in om en stund. Det här är en dag jag kommer att minnas för resten av mitt liv.

Efter sex körda race har Beganovic i år aldrig varit sämre än tvåa. 18-åringen drygar därmed ut sin ledning i toppen av tabellen. Här kan du se hela tabellen. Formula Regional European Championship fortsätter kommande helg på Circuit Paul Ricard, lite längre bort på den franska Medelhavskusten.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB