Startsida / Inlägg

Wolff: Får absolut inte ge upp

av Anna Andersson

Ferrari, Red Bull, McLaren och Mercedes har en sak gemensamt. De kommer till Spanien GP i Formel 1 med rejäla uppdateringar på bilarna.

Spanien GP i Formel 1
Stora uppdateringar för Ferrari inför Spanien GP i Formel 1 (AFP-TT)

Lagom till säsongens sjätte VM-lopp rullar en uppdateringsvåg genom Formel 1. Från och med nu kommer säsongen enbart att bestå av dubbel- och trippelhelger och lagom till Spanien GP i Formel 1 har teamen hunnit arbeta fram nyheter till sina bilar.
Nyheter som gör att de ska hänga med i det enorma utvecklingsrace, som trots budgettak, ständigt pågår. Vissa team, som exempelvis Aston Martin, har gjort flera olika större modifieringar på sina bilar, medan andra satsar på att göra mindre förändringar.

– Man ser en liten förändring av framvingen hos Ferrari, man vill testa en annan aerobalans eller downforcenivåer. Jag skulle inte kalla det för uppdatering, utan den stora förändringen där finns på golvet, säger Timo Glock, tidigare F1-förare och numera expert hos Sky.

Uppdateringar till F1 i Spanien

Ferrari har också arbetat med en ny färg för att minska vikten på bilen som har dragits med övervikt. Varje gram som bilen minskar i vikt omvandlas sedan till tiondelar på banan och det har en enorm betydelse i jakten på den första VM-titeln på mer än tio år.

Red Bull å andra sidan hade en större uppdatering med sig till den förra deltävlingen i Miami som Max Verstappen också vann. Därför gör teamet enbart mindre modifieringar till helgens tävling.
– Hos Red Bull har man flera små steg istället för ett stort för att se vad de små förändringarna verkligen betyder. Stallet har en tydlig plan, vet vad man ska göra och vet också var man måste förbättra bilen, säger Glock.

Andra team, som exempelvis Mercedes, kommer med en omfattande uppdatering. Bilen har underpresterat och förarna har haft svårt att lita på den. Förhoppningen är att den nya uppdateringen ska frigöra potentialen i bilen och minska de stora problemen som förarna har haft med att bilen studsar fram på raksträckan. Toto Wolff har varit tydlig med att han vill ha svar efter helgen och VM-kampen vill han inte ge upp än.

– Vi har bara kört fem lopp och då får du absolut inte ge upp någonting. Pendeln kan svänga i vår riktning snart igen. Sett till poängen är vi inte allför långt efter, säger han till oe24.

Nyheter för Vettel till F1 i Barcelona

Även årets stora besvikelse Aston Martin har en rejäl uppdatering med sig och den finns tillgänglig för båda förarna. Stallet som vann GP-lopp så sent som 2020 har bara tagit sex poäng under årets säsong, vilket är klart under de förväntningar som finns på Sebastian Vettel och Lance Stroll. Även McLaren planerar en större uppdatering som väntas ge närmare en halv sekund per varv och Alfa Romeo har nyheter på sin bil.

Teamen brukar alltid komma med nyheter till Spanien GP eftersom banan i Barcelona är väldigt representativ för resten av säsongen, men det finns team som tänker annorlunda. Amerikanska Haas, med Kevin Magnussen och Mick Schumacher, planerar sin stora uppdatering till tävlingen i Frankrike i slutet av juli.
– När vi uppdaterar så gör vi det över nästan hela bilen, säger stallchef Günther Steiner.
– Det kommer säkert att vara ett bra paket och det kommer att ske betydande förändringar.

Aston Martin – en grön Red Bull

2020 presenterade Racing Point en rosa Mercedes. Numera heter teamet Aston Martin och i Barcelona presenterade stallet en helt ny bil. En grön bil som påminner väldigt mycket om den bil som vann VM 2021.

Därför pratade hela depåområdet om den gröna Red Bullen. Det gick så långt att bilen anmäldes till FIA inför den första träningen – men det interantionella bilsportförbundet har godkänt Aston Martin.

Det är ingen kopia av Red Bull.

Spanien GP i Formel 1 – snabba nyheter

Jusi Vips, som till vardags tävlar i Formel 2 får chansen under dagens första träning. Estländaren ersätter Sergio Perez hos Red Bull. Robert Kubica kör för Alfa Romeo och Nyck de Vries för Williams.

Mercedes jagade Charles Leclerc under den andra träningen och båda förarna var nöjd amed uppdateringarna.

– I Miami var vi snabbast på fredagen, här är vi tvåa, men bilen reagerar definitivt på ett annat sätt, säger George Russell.

Lewis Hamilton var lika nöjd:

– Jag är jättenöjd med de framsteg som har gjorts, säger han.

– Vi var inte snabbast, men vi är på väg.

Här, i Målservice, hittar du resultaten från träningarna.

Väderprognosen talar om strålande solsken och runt 25 grader under hela helgen.

Vill du ha koll på tiderna som gäller? Här är programmet för Spanien GP i Formel 1.

Här hittar du alla däckvalen inför F1 i Barcelona.

Är du mer intreserad av statistiken och en guide? Den finns här.

Sedan vill jag också passa på att tipsa om Plattan i Mattan. Sportbladets F1-podd fick besök av Felix Rosenqvist som förklarar skillnaderna mellan IndyCar och Formel 1. Han tippar F1-säsongen och berättar om sin strategi inför indy 500 som avgörs nästa helg. Kvalet körs dock redan i helgen. Här hittar du tiderna till IndyCar.

Niki Lauda under sin tid hos Mercedes (AP/TT)

I dag är det tre år sedan Formel 1 förlorade den trefaldige världsmästaren Niki Lauda. Jag skickar en tanke till en av de förare och personligheter som i mina ögon har haft en enorm betydelse för Formel 1.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB